Megjelentek az NKA-koncertek az A38 Hajón sorozat első felvételei

megjelenés:
2021-05-06 10:29:56

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 843

NÉZD MEG AZ ÖSSZESET!

Az NKA Könnyűzene Kollégiuma a magyar előadók és zenekarok támogatása céljából 2020 decemberében pályázatot hirdetett közönség nélküli koncertek megvalósítására. A koronavírus-járvány következtében számos iparág került nehéz helyzetbe, a válság a könnyűzenei szektort sem kímélte. A 180 000 000 Ft keretösszegű támogatás a magyar előadók és zenekarok hosszú ideje tartó bevételkieséséből származó nehézségeket kívánta enyhíteni. A pályázók az elnyert támogatás legalább 90%-át előadói tiszteletdíjra és/vagy szerzői jogdíjra fordíthatták. A pályázati konstrukció megteremtette a zenekarok további működéséhez szükséges feltételeket oly módon, hogy mindeközben az élő zenét hosszú ideje nélkülöző közönséget is koncertélményhez juttatta.

A könnyűzenei kategóriába tartozó zenekarok és előadók fellépéseinek az A38 Hajó adott otthont. A koncertek regisztráció nélkül megtekinthetők az NKA-koncertek az A38 Hajón YouTube csatornáján és weboldalán. A csaknem hatvan órát felölelő koncertsorozattal olyan új tartalmi struktúra született, ami bár nem pótolja az élő előadások varázsát, de reagál az utóbbi évben megváltozott kultúrafogyasztási szokásokra. 
„A visszajelzések alapján ez egy elég sikeres projekt volt. A Raktárplusz nem pusztán segély volt, hanem egy nagyszerű lehetőség, amivel támogattunk zenészeket ebben a vészterhes időszakban.” – mondta Póka Egon, az NKA Könnyűzene Kollégiumának akkori vezetője.

„A legjobb virtuális fellépés is csak pótcselekvés az igazi koncertekhez képest, de ebben a drámai helyzetben egy-egy ilyen lehetőség az életben maradást jelentheti az előadók számára. Hálásak vagyunk, hogy újból koncertműsorra készülhettünk és hogy fennmarad a zenekar után ebből a nehéz időszakból egy igazi kordokumentum. Alig várjuk már, hogy nyilvánosságra kerüljön!” – mondta el a Belmondo zenekar.
„Köszönettel tartozunk a program szervezőinek. Az NKA hathatós segítségével több projektünk valósult már meg, hálásak vagyunk, hogy most is számíthattunk rájuk. Üdvözlünk minden olyan törekvést, amely az élő zene fennmaradását segíti.” – fűzte hozzá az ék zenekar.

„Az A38 Hajó egy olyan ikonikus helyszín, amely minden zenekar életében fontos mérföldkő. Külön élmény volt itt koncertezni. Reméljük, hogy zenénk tetszeni fog a jazz, rock és hibrid zenét kedvelő közönségnek!” – értékelt a Fugato Orchestra.

Az NKA-koncertek az A38 Hajón (Raktárplusz) sorozatban 59 magyar zenekar felvételeit láthatja majd a közönség. A közzététel első ütemében az alábbi tíz zenekar koncertjei láthatóak:

o Anima Sound System 
o ék 
o Peet Project 
o Ruby Harlem 
o Belmondo 
o Fugato Orchestra
o Góbé zenekar 
o Kállay Saunders 
o The Pontiac 
o Omen 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i