Elindult a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárása a Google ellen

megjelenés:
2021-06-08 14:38:18

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 630


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK KATT ALÁBB:
 



A Zeneszöveg.hu közel 20 éve gyűjti, rendszerezi a magyar dalszövegeket. 2018-ban a Google elindította dalszöveg-kártya szolgáltatását, amellyel kapcsolatban sem a szerzőkkel, sem az adatok eredeti forrását és online megjelenítési jogait képviselő Zeneszöveg.hu-val sem egyeztetett, megkeresésünkre érdemben nem reagált. Ennek ellenére saját felületén kiemelt helyen, az oldal tetején teszi közzé a tartalmakat, visszaélve erőfölényes helyzetével.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a Google-lel szemben annak vizsgálatára, hogy a keresőjében dalcímekre megjelenő úgynevezett dalszövegkártya alkalmazásával versenyjogot sértő módon előnyben részesíti-e saját szolgáltatását.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a Google-lel szemben, az általa alkalmazott úgynevezett dalszövegkártya szolgáltatással kapcsolatban. A nemzeti versenyhatóság azt vizsgálja, hogy a kaliforniai központú cég jogsértő módon befolyásolja-e a dalszöveg közzétételével foglalkozó piaci szereplők közötti versenyt azzal, hogy a keresőmotorjának használatakor (dalok, dalszövegek keresése során) az organikus keresési találatok – így az ezzel foglalkozó honlapok linkjei – előtt saját dalszöveg-megjelenítési szolgáltatását helyezi el. A dalszövegkártya ugyanis – különösen mobiltelefonok esetén – alkalmas arra, hogy kitakarja a keresőmotor által sorrendbe állított további találatokat, emellett a Google saját szolgáltatását (YouTube) is népszerűsíti.

A versenyhatóság különös figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és helyzetét befolyásoló nagy technológiai vállalkozások magatartásainak vizsgálatára. A GVH 2019 végén jelentős, 1,2 milliárd forintos bírságot szabott ki a Facebookra, továbbá 2018 nyarán kötelezettségek teljesítését írta elő a Google számára. A Versenyhivatal emellett jelenleg is vizsgálja a Rakuten-csoportba tartozó Viber, illetve a ByteDance által üzemeltetett TikTok magatartását.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható.

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i