Előtérben a magyar irodalom exportja

megjelenés:
2021-08-17 09:10:29

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 683

A Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) „irodalmi export-import típusú” pályázati portfóliójába hét különböző pályázati lehetőség tartozik. A 2020 során kibővített és meghirdetett pályázati rendszer 21 felhívására 327 érvényes pályázat érkezett több mint 20 országból. A PKÜ mintegy 161 000 euró és 25 000 000 forint összértékben járult hozzá a magyar irodalom nemzetközi színtéren való népszerűsítéséhez és érvényesüléséhez.

Újabb két pályázati lehetőséget hirdetett meg a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ), ezúttal külföldi székhelyű kiadók számára. Az Ügynökség 2020 során megreformált és jelentősen kibővített „irodalmi export típusú” pályázati portfóliójának két alappillére a fordítástámogatási és a kiadástámogatási pályázat. Erre a két felhívásra egészen 2021. szeptember 30-ig jelentkezhetnek a külföldi székhelyű könyv- és folyóiratkiadók. 

A Petőfi Kulturális Ügynökség a klasszikus és kortárs magyar szépirodalom külföldi közönségekhez való eljuttatása mellett más műfajok idegen nyelvű érvényesülésére is egyre nagyobb hangsúlyt helyez. A PKÜ a kiadástámogatási felhívás keretében olyan kiadványok külföldi megjelenését is segíti, mint a gazdagon illusztrált magyar mesekönyvek, szakácskönyvek, művészeti albumok vagy éppen képregények.

A fordítástámogatási és kiadástámogatási pályázatok jelen fordulójának keretösszege összesen bruttó 35 000 000 forint. 

A fordítástámogatási és kiadástámogatási pályázatok kiírásai:

Fordítástámogatás

Kiadástámogatás

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i