Vízpazarlást és tömeges fairtást akadályoznak meg a repoharak gyártói

megjelenés:
2021-09-16 08:10:41

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 738

Egyetlen újrahasználható pohárral 420 liter vizet spórolhatunk meg, és 3 repohárral egy fát megmenthetünk a kivágástól.

Rohamosan terjed hazánkban is a RePohár kultusza. A Cup Revolution konstrukciójának lényege, hogy a rendezvényeken a vendégek nem eldobható műanyagpoharat kapnak, hanem újrafelhasználható, strapabíró, mégis könnyű ivóeszközöket. Az egyszeri pohárdíj befizetése után – ha elfogyott az ital – A használt poharakat tokenre vagy tiszta pohárra cserélik a pultnál. Ezeket a tokeneket nemcsak az adott helyen, hanem az ország számos pontján a szerződött partnereknél is be lehet váltani új pohárra. Már több mint 50 szórakozóhely, sportlétesítmény, strand, fesztivál csatlakozott, hogy csak a legnagyobbakat említsük, az EFOTT, a Campus Fesztivál, a Papp László Sportaréna, a Budapest Park és a Puskás Ferenc Stadion. Az UEFA EURO 2020 labdarúgó EB hazai mérkőzésein is ilyen poharakban adták az italt. Csak ezen az eseménysorozaton több mint 300 ezer alkalommal használtak RePoharat.
A kezdeményezésben részt vevők mindegyike nyer. A létesítményeknek nem kell a több tonnányi eldobható pohár begyűjtésével, válogatásával, elszállításával foglalkozni. A vásárlók számára kényelmes, trendi, környezettudatos megoldás, ráadásul az eldobható pohár költsége nem épül rá az italuk árára.



A legtöbbet a környezet nyer: egyetlen RePohár a statisztikák szerint 150 alkalommal használható, ennyi eldobhatót vált ki. Ebből az következik - amerikai adatok szerint - , hogy egy RePohárral megakadályozhatunk 420 liter víz felesleges felhasználását és 2,8 kilogramm szilárd hulladék keletkezését, továbbá 3 RePohárral megmenthetünk egy fát. 

A RePoharak életciklusuk végén sem szennyezik a környezetet, ledarálásuk után virágláda, komposztáló, vagy fűre helyezhető taposó készül belőlük. A Cup Revolution rendszer ráadásul a versenytársakkal szemben egy teljeskörű szolgáltatást nyújt a poharak tisztításával együtt. A poharakat Magyarországon gyártják, ezzel is csökkentve az ökológiai lábnyomot.

A Budapest Park vezetősége augusztus közepén döntött az újítás bevezetéséről.

Hosszú évek óta gondolkodtunk, milyen megoldást találjunk a rengeteg műanyagpohár kezelésére – mondja Pálffy András, a Budapest Park alapítója. – Kiszámoltuk, hogy tavaly, illetve idén összesen 1,7 millió darab műanyagpohár került a kukákba, ez összesen 12 tonna hulladék. Mindig fontos volt számunkra a környezettudatosság, ezért szelektíven gyűjtöttük a műanyagot, de tudtuk, van ennél hatékonyabb megoldás. Még csak néhány hete vezettük be a CupRevolution megoldását, az első visszajelzések pozitívak, a vendégek kedvezően fogadták az újdonságot, de a munkatársaink tapasztalatai is jók a rendszerrel kapcsolatban. Az is szerepet játszott a döntésünkben, hogy nemcsak helyi megoldást találtunk, hanem egy egyre bővülő hálózathoz csatlakoztunk.

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i