50 amerikai egyetemi rádió tűzte műsorára a VHK dalait

megjelenés:
2021-10-28 12:00:16

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 888

Mindez a Vágtázó Halottkémekkel történt a »90-es évek elején, amikor megjelent máig legnépszerűbb albumuk, az A semmi kapuin dörömbölve. A zenekar vezetője, Grandperre Attila november 4-én a Lemezjátszó Classic-esten mesél a dalokról és az akkori korszakról. 

Az A semmi kapuin dörömbölve a Vágtázó Halottkémek harmadik nagylemeze. 1992-ben jelent meg az amerikai Alternative Tentacles gondozásában, ami a Dead Kennedys énekese, a punklegenda Jello Biafra kiadója. Az anyagot a zenekar német menedzserének javaslatára egy eindhoven-i hangárban vették fel, majd Mándoki László münchen-i stúdiójában keverték. A lemezen olyan legendás szerzemények sorakoznak, mint a Hunok csatája, az Aláírhatatlan történelem vagy a Botrányos probléma.

- A dalok népszerűségét jól jellemezte, hogy amikor a Chapman Egyetemen kvantumbiológiát oktattam, és a klasszikus zenével foglalkozó professzor átkísért egy másik épületbe, beszélgetni kezdtünk. Szóba került a VHK, és kérdeztem tőle, hogy hallott-e róla. Mire azt válaszolta, természetesen, a Hunok csatáját mindenki ismeri – idézte fel a történteket Grandpierre Attila.

Bár a magyar média nem vett tudomást a zenekarról, a 90-es évek elején 2-3000 fős koncerteket adtak Budapesten. Mindeközben nyugaton már komoly kultusszal bírt a zenekar: Angliában Henry Rollins-szal turnéztak, játszottak több európai országban, New Yorkban a „New Music Seminar”-on zenéltek, és A semmi kapuin dörömbölve lemez dalait 50 amerikai egyetemi rádió műsorára tűzte, több adó rotációban. 

- Ahányszor meghallgatom a lemezt, mindig meglepődöm, hogy mennyi erőt és leleményességet hordoz magában - fogalmazott Grandpierre Attila. - Egyetlen célunk volt a megírásakor, hogy örök érvényű zenét hozzunk létre.

A lemezről bővebben is mesél Grandpierre Attila november 4-én a B32 Galéria és Kultúrtérben, ahol az albumot meghallgathatja a közönség az énekessel. Az est házigazdája Horváth Gergely lesz, a program a Lemezjátszó Classic-sorozat része. 

Az eseményt a Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogram támogatásával, a Fülesbagoly Alapítvány partnerségében szervezik meg.

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i