Geszti Péter koncertje tökéletes, a közönség beszédes volt a ZamJam-en

megjelenés:
2022-07-30 14:56:22

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 717

 

Geszti Funky című jazz-funky nagykoncertjével lépett fel a legendás zenész és médiaszemélyiség Zamárdi új butikfesztiválján, a ZamJam-on 2022. július 30-án.

 

Ahogyan azt az előző napról írtuk, Szikora Róbert fellépésén, majd a Kool & the Gang koncertjén is kifejezetten vegyes összetételű volt a közönség. Mind korosztály, mind társadalmi rétegek szerint besorolás tekintetében. Ezeket a dalokat mindenki érti, érzi, emlékszik a régi házibulik hangulatára, előjön belőlünk a diszkó-korszak és a dzsungel-hangulatot idéző, retró életérzés.



Itt találod a részletes Szikora Róbert és az R-Go 40 koncertbeszámolót.



 

Geszti Péter funky-show-ján nem volt jelen minden társadalmi réteg


 

Az öltözék, a viselkedés, a láthatóan magasabb életszínvonalon élő társadalmi rétegek megjelenése ránézésére is megmutatkozik és nem kell, hogy felvillanjanak a pólón bizonyos logók és márkanevek. 






 

Érdekes ellentmondás


 

Ne feledjük azonban, hogy Geszti Péter gyakorta olyan fogalmaz meg olyan gondolatokat dalaiban és nyilatkozataiban is – I’m a Hungarian in Europe –, amelyek épp a kilátástalanabb társadalmi rétegekhez tartozók érzéseit fejezik ki. 






 

Értő közönség, intelligens dalszövegek, kritikus attitűd


 

És ez nem csak a felsőbb társadalmi osztályok sajátja. Csupán feltételezi, hogy kellő információval rendelkezünk a KATA törvény módosításáról, a járvánnyal kapcsolatos kormánykommunikáciról, és arról, hogy kinek lesz és kinek nem lesz pénze hamarosan megvenni ezerkétszáz forintért a tejfölös lángost. Mert ezt is egészen hosszan ecsetelte az egyik felkonfban Geszti Péter.






 

Vállalt, karakteres politikai vélemény, sziporkázó, intelligens formában


 

Már-már vitriolos, de az irónia határát mindenképpen súroló stílus. Geszti intelligens, sziporkázó stílusa, friss és üde gondolatmenete, zseniális dalszövegei – amelyek akár maiak, akár a Jazz+Az, akár a Rapülők korszakából valók – annyira ülnek, hogy lehetetlen nem felszabadultan és lazán énekelni és táncolni a koncertjein.






 

A funky maga a szabadság – sziasztok, magyarok! – mondta Geszti


 

Beszédes mondatok, melyek akkor hangzottak el, amikor az énekes arról beszélt, hogy honnan is ered a funky zene és maga a kifejezés. Elmondta, hogy a funky a zsarnokság elleni harc és a felszabadulás, a szabadság zenéje. S mindenki értette, hogy miért mondja mindezt.


 

A Geszti Funky-show outfitjei


 

A médiapiacon is otthonosan és profin mozgó énekes és zenésztársa megjelenésének láttán az az érzésem támadt, hogy azok, akik a színpadon állnak, nem csak tökéletes muzsikálást és az ismert és kedvelt dalokat adják a látogatóknak. A királykék-fehér összeállítású szettek láthatóan tervezetten álltak össze. Rendezett, visszafogott, elegáns. Talán nem is ehhez a helyszínhez illő. 







Váczi Eszter a koncerten



Az este egyik legfontosabb és rendszeres visszatérő vendége, Geszti Péter állandó színpadi társa, Váczi Eszter ruhája pedig semmiképpen. Eszter ugyanis ragyogó rózsaszín ruhában jelent meg ezen az estén, amelynek csillogása ezerfelé szórta a fényeket és látványosan emelte ki az énekesnőt a színpadképből.





 

Lengyel Johanna és Zabos Regina kimagasló vokálja


 

A két énekesnő profizmusa vitathatatlan. Brutálisan jó éneklést hallhatunk, amelyre Váczi Eszter tette fel a koronát.






 

Geszti Péter minden téren MEGTISZTELI a közönséget

 

És ez nem csak az átgondoltan összeállított setlistben vagy a tervezett felkonfokban nyilvánul meg, hanem a fent említett vizuális elemekben is. 


 

Geszti nem csak megérkezik és odaáll a színpadra. Felkészültségével, megjelenésével, azzal kiállással és sziporkázó stílussal, amely a sajátja, igazán megtiszteli a közönséget. 


 

És koncert közben is ugyanezt éreztem. Hogy odafigyel rám, hogy nekem énekel, hogy nekem zenél, hogy velem osztja meg gondolatait. Karakteres véleményt alkot a világ dolgairól és Magyarország helyzetéről is. 



Nyíltan kiáll, vállalja önmagát, intelligens formában, kellő tartással és eleganciával.



És mindehhez társulnak az ismert és kedvelt dalok.






 

Az élet szeret és én Nem adom fel, azaz a koncerten elhangzó dalok


 

Rapülők, Jazz+Az és Gringo Star szerzemények is szerepeltek a setlistben. A koncert kezdetén hangzott el a fent említett, Az élet szeret című dal, amely meg is alapozta a hangulatot. Nyugi van, Holiday rap, Van még (amelyet eredetileg Tóth Gabival és Busa Pistával feat-elt), a Jazz+Az smooth-osabb hangvételú Megint hétfője – Váczi Eszter fantasztikus énekével gazdagítva.





 

Vajon mindenki az lett az életben, ami szeretett volna lenni?


 

Geszti Péter ezt a kérdést a Vagyok aki voltam című dal előtt tette fel. Vajon a közönség soraiban állók elgondolkodtak ezen? Hogy vajon az lett belőlük, akinek gyerekként vizionalizálták magukat? A tavaly megjelent dal kapcsán az énekes elmondta, hogy ő is számtalanszor eltűnődött már ezen a kérdésen, s nem véletlenül született meg épp akkor és ebben a formában a dal.






 

2022: az Embertelen dal éve


 

A Presser Gábor, Lotfi Begi és Káté közreműködésével készült Embertelen dal felteszi azt a kérdést, amely napjainkban annyira fájdalmasan aktuális:


 

Te most élsz, vagy csak úgy csinálsz?

 




 

Mi is alkothatta volna a show csúcspontját, mint az olyan slágerek, mint a koncert második felében elhangzó Jó voltál tegnap éjjel vagy a Soha ne félj. És persze elmaradhatatlan a Jazz+Az: Mit tehet a sejt-je, a Ma úgy vagyok, hogy jól vagyok és a Nem adom fel, amely zárásként szerepelt a repetroárban.


 

I’m a Hungarian in Europe


 

Egyszer talán hazatalálnak azok is, akik elmentek ebből az országból. Ezt Geszti Péter többször elmondta már és most, Zamárdiban, a ZamJam záró akkordjai között is megindító volt, 

 

ahogyan a többezres közönség együtt énekelte Sting klasszikusát:

 

I’m an alien, azaz kívülálló vagyok.

És annak Geszti által átdolgozott verzióját: 

I’m a Hungarian in Europe.






 

S ahogyan a klip leírásában a videómegosztón is szerepel


 

Minden vallási, vagy etnikai csoportot sértő, továbbá agresszív, fenyegető, trágár szavakat tartalmazó hozzászólás automatikusan moderálásra kerül. 


 

 




 

 

Nyitókép: ZamJam hivatalos

 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i