Petőfi a fesztiválok Mona Lisája

megjelenés:
2022-08-08 11:09:14

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 452

Petőfi a fesztiválok Mona Lisája?


Dübörög a fesztiválszezon, mi pedig eljátszottunk a gondolattal, hogy mi lenne, ha Petőfi és kortársai egy napra fesztiválarccá változnának. 
A reformkor nagyjai leléptek a tankönyvek lapjairól


hogy lazuljanak kicsit a kapolcsi Művészetek Völgyében. Rendhagyó fesztiválkörkép a Petőfi bicentenáriumra hangolódva.
Néhány évvel ezelőtt egy ukrán grafikus, Alekszej Kondakov híres reneszánsz festmények szereplőit helyezte a kijevi tömegközlekedés helyszíneire. 
A hat évvel ezelőtt készült kreatívok bejárták a világot.


A Petőfi-bicentenárium kapcsán a Petőfi Kulturális Ügynökség egy rendhagyó fotósorozat elkészítésére kérte fel Neményi Márton fotóst.

A sorozat alapját nagyrészt a Petőfi Irodalmi Múzeum fotótárában található festmények és dagerrotípiak adták, az elkészült montázsok a reformkor ismert alakjait helyezték a Művészetek Völgyébe. Vajon hogy érzete magát az összművészeti fesztiválon Petőfi, Szendrey Júlia, Kossuth, Széchenyi és a többiek? 
Kiderül a különleges, kapolcsi életképekből


Petőfit nem ragadja magával a kortárs képzőművészet, vagy igen, csak nagyon meleg van. Jókaiban felesége, Nagy Bella próbálja tartani a lelket a 38 fokban, sikertelenül. Wesselényi Miklós nagyon szeretne mondani valamit Kollár-Klemencz Lászlónak, de a technikus kikapcsolva adta oda neki a mikrofont, és nem tudja, hol kell bekapcsolni, Gróf Széchenyi István megtekinti fiával a kapolcsi patakparton ejtőző fiatalokat, Kossuth Lajos megpróbálja magára irányítani a figyelmet Kapolcs főutcáján, mérsékelt sikerrel.
Petőfi a helyi kocsma lépcsőjén


A fotósorozat egésze elérhető itt.
A Petőfi Ügynökség a Petőfi-emlékév alatt arra tett kísérletet Kapolcson ismert irodalomtörténészekkel, kortárs alkotókkal, zenei, irodalmi, képzőművészeti reflexiókkal, hogy közelebb hozzák Petőfit és kortársait, bemutassák a reformkor legizgalmasabb történeteit, miértjeit és egy tágabb, szerethető keretet adjunk a korszaknak.


További információk a Petőfi-emlékév kulturális programjairól itt.
Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i