Misztikus szférákba repülhettünk Takács Dorina Дeva-val

megjelenés:
2022-10-13 13:49:35

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 503

Takács Dorina Дeva és Oláh Anna festőművész közös performansza

 

Az este beharangozója így hangzott


“Két tehetséges művész szemüvegén keresztül egy olyan izgalmas performansznak lehettek részesei a Zene x Látvány estünkön, amilyet még garantáltan nem láttatok!

De hogy mi is ez? Velünk lesz egy igazán sokoldalú alkotó, Oláh Anna, aki nem csak a gyönyörű Anna Amélie táskák és ruhadarabok tervezője, hanem festőművész is, és grafikákat is készít. Hegyi Dóri (OHNODY) másik vendége Takács Dorina, avagy Дeva lesz, aki tavaly az Európai Unió Music Moves Europe-díjának egyik díjazottja volt, és kétségkívül a mai magyar zene egyik legizgalmasabb, legprogresszívabb alakja.

A velük való beszélgetés előtt a két művész közös performanszának is szem- és fültanúi lehetnek a nézők, hiszen Дeva zenei aláfestésére Oláh Anna élőben fog festeni. Ezzel egy olyan élményt hoznak majd létre, mely teljesen egyedi és megismételhetetlen. Tartsatok velünk!”

 

Varázslatos este volt, amelyen misztikus szférákba repülhettünk

 

Ennyire sok embert még soha nem láttam a Hajógyár estjein az A38 hajón. Amikor a hajó gyomrába értem, azt mondtam magamban, hogy wow, és nem csak azért, mert lényegeen többen voltak, mint vártam. Azért is is elakadt a lélegzetem, mert ez a huszonkét éves, tehetséges fiatal lány tökéletesen uralta a teret. A hangját és a színpadot, a közönséget és a technikát, amellyel dolgozik.


Az énekhangja, a népzenei hatások, a trip hop, az electro, a versfeldolgozások és a megteremtett atmoszféra elegye alkotott egy olyan közeget, amelyben egyszerűen csak jó volt lenni.





Takács Dorina Дeva és Oláh Anna festőművész közös performansza


Mellette pedig Oláh Anna festőművész alkotott két, óriási kifeszített vászonra, a dallamok hatására – vagy inkább hatása alatt – mert ahogyan később a kopaszra borotvált lány elmondta: ő nem érzékeli közben a külvilágot. Csak a zene, az ének és az előadó személye létezik. És persze a vászon, amelyre feketével formál titokzatos világot. Androgün arcok és testek, sci-fibe illő tájak, nem létező Nazca-vonalak, erotikus képzetek és beszédes mimikák jelennek meg alkotásaiban.

 

A delejes szó talán túlzás, de igazán egyedi a hatás

 

Takács Dorina Дeva kristálytiszta hangja úgy csengett a térben, mintha egy szirén énekelne. Ugyanakkor egy egészen szélsőséges párhuzam is bekúszott a képbe: ennek a lánynak a Pajta Programban is ugyanúgy helye lenne, ahogyan az elegáns music hall-okban vagy a meghitt klubhelységekben. Zenéje és éneke különleges hatást gyakorol az emberre. Mintha a hangja egy másik világból szólna.




 

Az A38 hajó hangtechnikája világszinten is egyedülálló

 

Az első vizualizációs estéhez, amelyen Дeva részt vett, ez is nagyban hozzájárult. Ahogyan Dorina elmondta, csupán támpontokat jelölt ki magának az estére vonatkozóan, s inkább improvizált. Nemes Nagy Ágnes és Csoóri Sándor verseket dolgozott fel népzenei hatásokkal gazdagon fűszerezve, miközben az elektronika használatától elképesztően friss és mai volt az összhatás.

 

A vizualizálás karakteressége

 

Dorina elmondta, hogy az életében egyébként is nagy szerepe van a vizualizálásnak, hiszen ha lát vagy csak elképzel valami szépet, máris megszólal benne a zene és úgy érzi, hogy azonnal alkotnia kell.

 

– Eddig inkább esztétikus volt a zeném és az énekem. Most kezdek áttérni a sötétebb, karcosabb hangszínekre – mondta Дeva.


 

Takács Dorina Дeva dalszövegeit itt találjátok.




 

Ohnody, azaz Hegyi Dóri énekesnő a hétköznapokban pszichológusként dolgozik, s ezen a ponton fűzte hozzá az estéhez azt a véleményét, mely szerint 

 

a közönséget egyfajta pszichedelikus, Amerika-fíling hatná át, némi buddhista szellemiséggel vegyítve.

 

Takács Dorina Дeva alól épp most csúszott ki a talaj

 

– Buddhista főiskolára járok és most kezdem azt érezni, hogy mintha ki lenne rúgva a lábam alól a talaj, keresem a stabil pontokat. De én ezt most nagyon élvezem – fogalmazott.




 

Leboroltvált haj egyenlő kinyílt a világ – Oláh Anna szerint

 

A divattervező-festőművész (Anna Amelie táskák) azt is megosztotta a közönséggel, hogy amikor teljesen levágta a haját, úgy érezte, hogy felszabadult és kinyílt előtte a világ. Hirtelen döntés volt és nagyon jól érzi magát így a bőrében. Viccesen hozzátette, hogy 


a nőkkel is sokkal könnyebben barátkozik kopaszon, mert már nem látnak benne konkurenciát a férfiakért való harcban.


Megmosolyogtató gondolat.



 

Nyomasztó világ, megterhelő szöveg-áradat, social media-jelenlét

 

– Az átalakulóban lévő világunk egyre jobban nyomaszt és olykor úgy érzem, hogy ki akarok szállni, mert csak szívja el az energiát és az időt a lényeges dolgoktól. Én is Instagram-függő voltam, de döntöttem, hogy ez nekem nem jó és változtattam rajta – fogalmazott Dorina. 

 

Erre a gondolatra Oláh Anna festőművész – és egyben divattervező (táskákat tervez) – is rácsatlakozott:

 

– Sokszor túlgondolunk dolgokat, pedig annyira egyszerű. Ha jólesik valami, csináld. Ha úgy érzed, hogy nem vagy benne komfortban, akkor ne csináld. Ilyen egyszerűen működik az élet – 


mondta Anna.


S valóban: Annán tényleg ezt a végtelenül szimpatikus attitűdöt érzékelhettük, Dorina a maga tisztaságával és tehetségével és zseniális atmoszféra-teremtő erejével varázsolta el a közönséget. 




 

 

A Hajógyár-projektről

 

A Hajógyár a popkultúra kikötője. A Petőfi Kulturális Ügynökség célja, hogy teret adjon a művészet, a kultúra minden szereplőjének önálló vagy akár fúziós projektek megvalósításához is. És az is, amiről a ma este szólt: könnyen elérhető formában fókuszáltan, izgalmas formátumok által minél több emberhez eljuttassák a könnyűzenei tartalmakat.

 

A Hajógyár a Petőfi Kulturális Ügynökség kezdeményezése, melynek pódiumestjei az A38-as hajón kerülnek megrendezésre, havi több alkalommal. Fashion show és zene, tánc és zene párhuzamai, a kultúra számos területe reflektorfénybe kerül ezeken az intim hangulatú esteken az A38 hajó gyomrában. Ezek között kettő olyan van, amelyen kifejezetten a zene és a szöveg kapcsolatára összpontosít (Zene X Szöveg címmel). Hazai dalszerzőket és szövegírókat kérnek fel a részvételre. Velük moderátor beszélget a pályájukról, az alkotói folyamatról, zenetörténelmi összefüggésekről is – ahogyan ezt majd látjuk is az alábbiakban. Természetesen a meghívott zenész nem csak mesél, hanem mini koncertet is ad. A Hajógyár projektje egyértelműen hiánypótló a hazai könnyűzenében, a magyar popkultúrában.


 

Fotók: Takács Dorina Дeva hivatalos, Oláh Anna/Anna Amelie Facebook


Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i