Magyar népdalt írt a mesterséges intelligencia Budapesten + videó

megjelenés:
2022-10-26 22:23:47

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 441

Félve néztem címmel született meg az a magyar népdal, amelyet a hazai dalszöveg-adatbázis dalszövegíró chatbotja generált – emberi közreműködéssel. A VII. BUSH, azaz a Budapest Showcase Hub előadásán jártunk – áll a Zeneszöveg.hu sajtóközleményében.

 

 

Jogi problematika: a mesterséges intelligencia a dal szerzője?


A KukoricAIános névre keresztelt, mesterséges intelligencia-alapú chatbotba több mint hatezer magyar népdalt töltöttek bele. Ez azért különösen fontos, mert a magyar népdalok szabadon felhasználhatók. 

 

Ahogyan azt az előadáson megjelent Tóth Péter Benjámin (Artisjus) is megerősítette: ezeket az AI által generált szerzeményeket is be kell jelenteni a jogvédőnél. 

Ha természetes személyként veszünk részt az alkotásban, csak nyilatkoznunk kell arról, hogy az AI segítségével hoztuk létre a művet, így saját alkotásként regisztrálhatjuk – írják.

 

Ha a mesterséges intelligencia által létrehozott mű természetes személy közreműködése nélkül jön létre, az szabadon felhasználható, azaz public domain mű lesz. Ezen szerzemények esetében senki sem élhet jogi követeléssel, szabadon felhasználható elemeket tartalmaznak.


 



Az első magyar népdal, amelyet a mesterséges intelligencia generált 

Félve néztem címmel az előadás két résztvevője alkotta meg a népdalt. A nóta úgy született, hogy több ezer magyar népdalból, a magyar nyelvből származó szót dobáltak bele az alkalmazásba, amely aztán megalkotta az alábbi népdalt. 

 

 

Ezentúl nem lesz szükség szerzőkre és bárki lehet dalszerző és szövegíró?


A válasz igen és nem is lehet. Bárki alkothat új szerzeményt a mesterséges intelligencia segítségével. De ez még nem jelenti azt, hogy sikeres is lesz. És itt köszön vissza az emberi tényező szerepe. Az AI nem veszi át a művész szerepét, csupán javaslatokat ad és gazdagítja a művet, amelyet mindenképpen emberi közreműködés, tudás és tehetség formál véglegessé. Ahogyan a fenti népdal esetében is történt.


 

Elképzelhető, hogy hamarosan már nem az emberek fogják írni a legnagyobb slágereket?


A közleményből kiderül, hogy Csipai Roland, a Zeneszöveg.hu vezérigazgatója és Jung Norbert zenész-producer A mesterséges intelligencia a zeneiparban című előadásban arról beszéltek, hogy amennyiben a későbbiekben az AI által generált dalok olyan részleteket is tartalmaznak, amelyek konkrét szerző művei, legyen az a minimum elvárás, hogy a jogtulajdonos értesüljön a felhasználásról és jó esetben adja engedélyét a fel- vagy átdolgozáshoz.

 

Michael Jackson – Thriller című dalához készült, mesterséges intelligencia által generált klip

 

A híres szerzemény esetében a következő történt: az AI a dalhoz kapcsolódó kulcsszavak felhasználásával – közel hatmilliárd fotóból válogatva – releváns képeket generált, de azokat emberi kéz fűzte össze és alkotta meg belőle Jackson dalának videóklipjét.

 



Hangelemzés, dallam- és fotógenerálás, szövegírás robotok által

A fotók mesterséges intelligencia által alkotott végtelen tárháza már most is rendkívül népszerű a világhálón. És ez csak egy, a számtalan felhasználási lehetőség közül, amelyet az AI kínál. 

 

A technológiák villámgyorsan fejlődnek körülöttünk és tényként kell kezelnünk, hogy az AI minden művészeti ágra vonatkozóan, szervesen beépül az életünkbe.

És bár sokan félve tekintenek erre a jövőképre, éppen mi, emberek vagyunk azok, akik alakítjuk ezt a víziót, hiszen az emberi részvétel kihagyhatatlan. Nekünk kell koordinálnunk a mesterséges intelligencia által is generált folyamatot – hangsúlyozzák a sajtóközleményben. 

 

A KukoricAIános névre keresztelt, mesterséges intelligencia-alapú chatbot ITT található.


Forrás: magyarnemzet.hu

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i