Globálisan 5,3%-kal nőttek a beszedett szerzői jogdíjak 2021-ben, de még nem érték el a pandémia előtti mértéket

megjelenés:
2022-10-28 13:16:25

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 280

A közös jogkezelők nemzetközi szervezete, a CISAC nyilvánosságra hozta a 2022-es, globális adatokat összefoglaló jelentését. 

 

Globálisan 5,3%-kal nőttek a beszedett szerzői jogdíjak 2021-ben, de még nem érték el a pandémia előtti mértéket


A 119 ország jogkezelőit összefogó, több mint négymillió alkotót képviselő CISAC éves jelentésének legfontosabb adatai, hogy 2021-ben az előző évhez képest 5,3%-kal nőttek a beszedett jogdíjak. Azonban 2020-ban a pandémia miatt 9,9%-os volt a visszaesés, tehát a korábbi szintre 2021-ben sem emelkedtek vissza a beszedett jogdíjak.

A növekedés elsősorban a digitális szolgáltatásoknak köszönhető, amelyek világszerte immár az összes jogdíj harmadát adják, megközelítve a rádiós-televíziós jogdíjak szintjét. Az élő- és háttérzenei jogdíjak viszont 2021-ben stagnáltak az elhúzódó pandémiás hatások miatt.

Régiónkban az európai átlagnál lassabb a felépülés a pandémia okozta sokkból; a digitális jogdíjak viszont nagy növekedést mutattak, bár alacsony bázisról kiindulva. Magyarországon az Artisjus dalszerzőknek beszedett jogdíjai a globális átlagnál kétszer nagyobb mértékben, 12%-kal nőttek. 

 

Az Artisjus zeneipari szakmai blogján (Dalszerző) megjelent magyar nyelvű összefoglaló.

 

Nyitókép: illusztráció/Freepik

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i