Csoóri Sándor verse ihlette a Henri Gonzo és a Papírsárkányok új dalát

megjelenés:
2022-10-31 11:18:48

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 328

A Fran Palermo zenekar dalszerző-frontembere, Henri Gonzo idén indította útjára régóta dédelgetett magyar nyelvű projektjét. A most megjelenő harmadik kislemezt Csoóri Sándor örököseinek felkérésére, a Vecsei H. Miklós fémjelezte Csoóri-szalon programsorozat keretében szerezte.


Henri Gonzo dalszövegeket itt találsz.


 

Henri saját bevallása már régóta gondolkodott egy új, magyar nyelvű projektben, a löketet végül a pandémiás időszak adta meg: egy balatoni nyaraló teraszán körvonalazódtak fejében a részletek. Először versmegzenésítésekkel és dalszövegek fordításával próbálkozott, ebből alakult ki végül saját, magyar nyelvű szövegvilága. Erre pedig kiválóan rímel a most megjelenő A tenger arca című dal, amely Csoóri Sándor - Játék a tenger című verséből ered. Az ötletet Vecsei H. Miklós Csoóri-szalon elnevezésű eseménysorozata adta - ennek lényege, hogy a magyar zenei és színházi élet legfontosabb szereplői zenésítik meg Csoóri Sándor egy-egy versét, gondolatát, esszérészletét. 


 





“Rövid kutatás után bukkantam erre a versre, és azonnal megragadott a hangulata, a képi világa. Ritka, hogy valaki ilyen szépen - mintha Marquezt olvasnék - ír körül egy tengerparti élményt és szerelmes állapotot. A dalt első olvasásra akkordozással kísértem. A végleges verzió pedig pontosan az lett, amit az első nekifutásra rádúdóltam, csak meghangszerelve.” - meséli Gonzo.

 

A felvételt követően jutott eszébe Szinyei Merse Pál - Mare azzurro (azaz kék tenger) című festménye, amelyet a Nemzeti Galéria engedélyével használhattak a dal borítójaként.





 

Az idén megjelent három kislemezt (TV Hangyák, Záporozó és a most megjelenő A tenger arca) decemberben egy EP, a tervek szerint jövő tavasszal pedig egy album követi majd. A  Henri Gonzo és a Papírsárkányok élőben az idei Kolorádó fesztiválon mutatkozott be, elsöprő sikerrel, október 29-én az ötödik koncertjüket adják a Manyiban, az EP-t pedig december 15-én mutatják be az A38 Hajón.




  

Szombaton ötödik koncertünket adjuk a budai Manyiban. Egyelőre közönségtoborzás zajlik és figyeljük milyen körülmények közt esik a legjobban a közönségnek ez a fajta hangszerelés és dalszövegek. Már Remekül működnek a dalok színpadon, de kell a hallgató is, hogy be akarja fogadni.





Készül a nagylemez egyre közelebb a vége. Decemberben lesz egy EP és tavaszra tervezzük a nagylemezt kihozni. Közben már vágjuk a Noszvaji barlanglakásokban Vadas Gézával és Sápi Gézával rögzített kisfilmünket is amiben három dalt játszunk el, közben pedig videó klippeket készítünk elő. Szeretnénk a dalokhoz sok vizuális alkotást is kapcsolni.

 

 

Okt 29. Manyi

Dec 15. A38

 


Fotók: Henri Gonzo hivatalos

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i