Bánki Beni fesztiválszezonja és Fehér Holló metal zenekara az A38-on

megjelenés:
2022-11-02 09:46:25

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 320

November első Zene x Szöveg estjén új műsorvezetővel ismerkedhettek meg az A38-ra látogatók. Kemény Zsófi a szövegek és a nyelv bűvkörében nőtt fel. Miután pedig több kötetet is megjelentetett és országszerte nagy sikereket ért el slammerként, most a Zene x Szöveg házigazdájaként mutatja be hónapról hónapra a legizgalmasabb alkotókat, akik a magyar nyelvvel dolgoznak.

 

Fehér Holló az utóbbi években olyan híres popzenészekkel dolgozott együtt, mint Kállay Saunders, ByeAlex, vagy Miskovits Marci. A generációjának világát egyedi módon megfogalmazó szövegíró-producerhez barátja, Bánki Beni is csatlakozott. Beninek sosem kell a szomszédba mennie a szójátékért. De azért sem, hogy szövegeit komoly mondandóval, tartalommal töltse meg. A beszélgetés után Bánki Beni egy, háromrészes slam poetry-t adott elő, amely itt debütált. Ahogyan Fehér Holló metal formációja, az NLP is itt mutatta meg magát először a közönségnek.

 

Fehér Holló dalszövegének részlete: csak szexre kell – kérdőjel

 

Kijelentem, hogy ebben a producer-szövegíró-énekes-zenészben sokkal több van annál, mint amit a felszínes első hallás feltételez róla.

 

A Bánki Benivel készített Apofénia című dal többek között a mai generáció talajvesztett hitvallását fogalmazza meg. Azt a fajta létezést, amelyből sokan a virtuális valóságba, elképzelt világokba, extremitásba, tudatmódosítókba, trágár szövegekbe menekülnek. Menekülnek a deszkás cipőikben, AirPods-al a fülükben és citromsárga körömlakkal az ujjaikon. Ahogyan egy kamasz srácot láttam, miközben utaztam a Hajógyár estjére a villamossal.

 

Az Időhurok című sci-fi és az Apofénia klipjének fullasztó párhuzama

 

Emlékeztek az Időhurok című apokaliptikus sci-fi azon jelenetére, amikor a főszereplő társával együtt egy, villódzó fényekkel teli, szűk járatban próbál kiutat és megoldást találni az emberiség problémáira? Ugyanezt a légszomjat és tehetetlenséget érzékelteti a klip is.

 


 

A XXI. századi szülők című dalban Fehér Holló megfogalmazza sérelmeit

 

Azt, hogy elvált szülők gyerekeként nevelkedett, hogy bántalmazták gyerekkorában és hogy napjainkban szinte divat lett a válás. Hogy generációnyi embernek nincs kihez fordulnia, ha baj van – legalábbis sokan így érezzük –, hogy a karantén és a háború csak rátett egy lapáttal a problémákra. Rengeteg a sérült fiatal és ezt Holló szövege, szövegei tökéletesen leképezik. Igazi korlenyomat, kényszeredett kinyilatkoztatás, amelyet az előadó tökéletesen átlát: magyar-történelem szakos középiskolai tanárként a bőrén érzi és önmagán is érzékeli a jelenkor okozta sebeket generációinkon. Hogy csak egyetlen példát említsek: feldolgozta az Esti Kornél: Boldogság, te kurva című dalát és ha lehetséges, még melankólikusabb és vontatottabb verziót készített, mint az eredeti.


 


 

Fehér Holló és Bánki Beni egybehangzó véleménye, hogy céljuk, hogy dalaikkal és főként a szövegeikkel javítsanak az emberek életén. Mindezt úgy, hogy olykor ők maguk is küzdenek az elhagyatottság és az állandó elégedetlenség érzésével. Azzal, hogy keresik önmagukban a hibát, hogy őket is érték sérelmek, ahogyan a legtöbb generáció minden tagját. Azonban 

 

ezek a gondolatok nemcsak a jelenkor fiataljai számára csengenek ismerősen. Minden kor embere megküzd a félelmekkel és éppen ezért helytálló a srácok azon kijelentése, hogy olyan dalszövegeket szeretnének írni, amelyek nagyon frissek és a jelenre reflektálnak, örök mondandóval is rendelkeznek. 

 

Azok a traumák, amelyeket átéltek – de leginkább Holló, hiszen őt az iskolás éveiben zaklatták is – segítenek abban, hogy mélyebb és tartalmasabb szövegeket írjanak.

 



 

Mit tesznek, ha az előadó azt kéri, hogy legyen slágeresebb a dalszöveg?

 

Beni sok mainstream előadónak ír dalszövegeket, ahogyan Fehér Holló is számtalan neves hazai énekessel kooperál különböző formában. Kiemelték Tolvai Reni egyik dalát, amelynél azt kérte az énekesnő, hogy legyen slágeresebb. Mindezt úgy, hogy nem arról volt szó, hogy le kellett butítani, egyszerűen csak némiképp tompítani kellett a szöveg mélységét annak érdekében, hogy játsszák a rádiók – azaz, hogy slágeresebbé váljon. Magyarra fordítani sem volt egyszerű az egyébként angolul kiválóan hangzó szöveget. Ezen a ponton Holló megjegyezte, hogy ebben a műfajban az egyik legtehetségesebb hazai szövegíró a Konyha énekese, Szepesi Matyi.

 


 

Szóviccek és nyelvi poénok Beni slammer-világában

 

Beni rengeteg szóviccet alkalmaz szövegeiben és imád játszani a nyelvi poénokkal. Ahogyan azt manapság Krúbi, Lil Frakk 6E6E teszi a mai rap színtéren. A másik pólust – Beni szerint – az újhullámos trap előadók képviselik, akiknél a hangzás jóval lényegesebb, mint a szöveg, amelyben rengeteg a lebegő sor, s csak egy-két ütős mondat szerepel bennük, amellyel megfogja a közönséget. De ami igazán elviszi a hallgatót, az a nagyon erős hangzás, a zenei világ.

 

Bánki Beni szövegeit itt találod.


 

Újhullámos trap vs. Akkezdet Phiai

 

Előbbiben kevés, utóbbiban rengeteg megfejtés világmegváltás és filozofálás található. A mai kor rappere/előadója mintha kevésbé érezné a súlyát a tartalmas szövegeknek. És ahogyan erre Fehér Holló is reflektált:

 

– A legfontosabb, hogy legyen a dalszövegben egy olyan, rövid rész, amelyet azonnal megjegyez a hallgató. És amelyet a koncerteken lehet közösen énekelni. 


A mai trap dalok sokszor tűnnek összecsapottnak. Olyannak, mintha épp akkor, abban a pillanatban pattantak volna ki az előadó fejéből. Pedig nem erről van szó. 


Ezzel együtt mégsem kell minden esetben mély mondandóba bonyolódni. Igenis kellenek olykor a könnyed szövegek is – fogalmazta meg Fehér Holló.

 

– Azahriah és Desh remekül profitál a prozódia ilyen jellegű alkalmazásából. Teszik mindezt igényes formában, sokak által befogadható formában, még akkor is, ha vannak benne prozódiai hibák. De azok a Halott Pénz szövegeiben is vannak – folytatta Holló.

 

– Számomra fontos, hogy olyan rímpárokat alkossak, amelyeket máshol még nem hallottam – folytatja Beni.

 


 

– Írtam egyszer egy dalt Miskovits Marcinak. Visszahallgatva jöttem rá, hogy egy, körülbelül húsz másodperces részlete egy az egyben Juice WRLD egyik dalának kopizott verziója. És nem volt tudatos. Egyszerűen csak ugyanabból a zenei környezetből táplálkozunk, azokkal a hatásokkal dolgozunk, amelyek mindannyiunkat érnek – mondta a felmerült, Kanye West-botrány és a Gyöngyhajú lány kapcsán Fehér Holló.

 

És ezért lehetséges az – persze, nem a fenti plágium-per esetében – hogy egymástól független előadók megírják ugyanazt a szöveget vagy dallamot a világ két, különböző pontján is. Mert ugyanabban a világban élünk és sokszor nagyon hasonlóak a behatások. 

 

Fehér Holló szövegei itt.


 

Az áttörés: rózsák és dalszerző táborok Fehér Holló életében

 

Holló saját bevallása szerint nagyon sokat köszönhet a dalszerző táboroknak és annak a The Middletones-dalnak, amelyet a Kállay-Saunders Andrással közös formációban alkottak. A Roses külföldön is pörgött és jelentős hírnevet szerzett a producer számára.

 

Ilyen dalszerző tábor volt a Songbook Songwriting Camp is, amelyen Fehér Holló is részt vett. Az eseményt a Zeneszöveg.hu szervezte.

 

 


 


 

Így ír Bánki Beni dalszöveget és slam poetry-t

 

Beni azt is elmondta, hogy fontos számára, hogy a verseibe ne kerüljenek aktualitások. Beni olyan dalszövegeket szeret írni, amelyek hosszútávon működnek. A slam pedig épp attól stabil, hogy nagyon aktuális és a jelenkorra reflektál. És mivel mindenki érzi, érti, hogy miről van szó, ezáltal képes közösséget teremteni.

 

A szövegíráshoz kapcsolódóan Fehér Holló és Bánki Beni is használ jegyzeteket, s a tényleges munkafolyamat idején olykor már csak össze kell ollózni a puzzle darabjait – azaz a gondolatokat, mondatokat, képeket – és végül ezek összeállnak slam poerty-vé vagy épp dalszöveggé.

 

Lebegő sorok vagy masszív, minden mondatban karakteres mondandóval rendelkező szövegek? Elfelejtett sorok: a legnagyobb szívfájdalom a szövegíró számára.


 

Beni azt szeretné, h a szövegei kizárólag jó sorokból állnának és nem lennének közöttük lebegő sorok. Említett egy ellenpéldát is: Beton Hofi tudatosan hagy a szövegeiben légüres sorokat és teszi mindezt azért, hogy az igazán hatásos sorok ezáltal nagyobb jelentőséget és kiemelt figyelmet kapjanak. Kicsit talán olyan ez, mint a jól énekelhető refrén fontossága?




 

Mert ijesztő, ha rájössz, h még sosem voltál boldog – szavalta Bánki Beni

 

Beni spoken world szövegeket adott elő, amelyekben egy, három darabból álló történet elevenedett meg. Az Előszezon, főszezon, utószezon – válogatott álmok címre keresztelt történet a jövőben Fluor Tomival közös produkció keretében ölt majd végleges formát. Mindent elmond a teljes szöveg hangulatáról az alábbi sor:

 

– Láttam zárni a klubokat és nyitni a pékségeket – szavalja Beni

 

amikor arra emlékezik, hogyan élte meg ő és hogyan éli meg rengeteg, hozzá hasonló fiatal és számos más generáció tagja is a fesztiválszezont. Ez is olyan, amellyel mindannyian azonosulni tudunk.

 




Bánki Beni előadása után a No Last Page minikoncertje következett

 

Az  NLP Fehér Holló háromtagú formációja. Zavarba ejtő hangzavar – ez a kifejezés jutott eszembe az első taktusok hallatán. Olyannyira megdöbbentett a látvány és a hangzás, hogy az első dal közben fotózni is elfelejtettem. 

 

Itthon még soha nem hallott trap metal?

 

Fehér Holló előrevetítette, hogy olyan trap metal-t szeretnének alkotni ezzel a formációval, amilyet itthon még nem hallhatott a közönség magyar előadó tolmácsolásában. Öt dalt adtak elő, közöttük a Péterfy Bori-ihlette Vámpírt, valamint egy Takcsapda-BSW Baz+ áthallásos szerzeményt.



 

Hogy valóban sikerült-e olyasvalamit alkotni, mint amilyet az Attila nevű atlantai deathcore csapat létrehozott, talán majd az idő eldönti. Fehér Holló ugyanis ehhez a metal csapathoz hasonlította az NLP zenéjét.



 

Ha lenne rá lehetőség, első körben biztosan megkérdezném Tóth Gergőt (Blind Myself) és Pálinkás Tamást (Isten Háta Mögött), hogy mit gondolnak ezekről a dalokról. Mert a koncert közben az IHM dallamvilága, Tamás éneklése és a Blind: Ancient Scream Therapy lemezcíme járt a fejemben.

 


 

 

Fotók: Zeneszöveg.hu hivatalos

 

 

 

 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i