Lezárult a Dalszerzők versenye, Zeneszöveg.hu különdíjas lett Pajor Tamás

megjelenés:
2022-11-24 12:47:37

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 388

Az Artisjus által rendezett dalszövegíró versenyen Zeneszöveg.hu különdíjas lett Pajor Tamás. Az Artisjus erről szóló közleménye itt olvasható.

Pajor Tamás exkluzív nagyinterjú itt.


2022 tavaszán első alkalommal rendezték meg a Magyar Dalszövegírók Versenyét, amelyen a pályázóktól Dés László által komponált szerzeményre várták a dalszövegeket. Így született meg Karáth Anita dalszövegíró alkotása, amelyet Hegedűs Bori énekel el.

 

Dés László az a ritka szerző, akinek filmzenéiből is olyan slágerek születtek, mint a Nagy utazás, a Szerelem első vérig vagy a C’est la vie; de ugyanezt elmondhatjuk a musicaljeiről is, a Valahol Európában, a A dzsungel könyve vagy épp a legutóbbi A Pál utcai fiúk kapcsán. A Kossuth és Liszt Ferenc-díjas, Príma primissima díjas magyar előadóművész, szaxofonművész, jazz-zenész, zeneszerző, érdemes művész dalai megkerülhetetlenül jelen vannak a hazai zenei palettán, generációk szeretik és éneklik azokat.

 


 

Hegedűs Bori és Dés László

 

A nagy érdeklődést követően hatalmas számú pályamű érkezett a felhívásra, a háromfős zsűrit alkotó Dés László, Major Eszter és Müller Péter Sziámi közülük választotta ki a dobogósokat. A győztes dalszöveg írója Karáth Anita lett. „Zalaegerszegen a Zrínyi-gimnáziumban tanítok magyart – meséli Karáthy Anita –, mellette a zalai kulturális életben színpadi/nyilvános beszélgetésekkel veszek részt, törekszem arra, hogy művészeti ágak, figyelemre méltó emberek, gondolatok összetalálkozhassanak…” Anita nevéhez nemcsak a Szabad életről álmodom gondolatisága fűződik, de Odett, a Canterina Kamarakórus és a Liszt Ferenc Kórus is köszönhet dalszövegeket neki.

 


Karáth Anita

 

A videóklip esetében szokatlanul hosszú, négy forgatási nap áll a hátuk mögött, ami garantálta a nyugodt, kiegyensúlyozott tempójú munkát. Ez a hozzáállás nem is meglepő, hiszen a klip rendezője és operatőre Szabó Gábor, a Filmeskönyv írója, a Magyar Filmoperatőrök Egyesületének elnöke volt. Több tucat játékfilmet készített és kísérletező kedvét szinte minden filmes műfajban szabadjára engedhette már. Több ízben elnyerte az év legjobb operatőre díjat. Jób lázadása című filmjét Oscar-díjra nominálták, de hozzá köthető a ’90-es évek kultfilmje, a Meteo is. A Balázs Béla-díjas, Érdemes művész több korábbi videóklip kapcsán dolgozott már együtt Dés Lászlóval (Csillagszórás, Évek óta már, Akarsz-e?), így nem volt kérdés, hogy ebben az esetben is vele szerettek volna dolgozni.

 

 

 

Szabó Gábor és Hegedűs Bori

 

A verseny szervezői eredetileg Tóth Verát kérték fel az énekesnői szerepre, ám időpont egyeztetési problémák miatt dal a fiatal énekesnő, Hegedűs Bori előadásában nyerte el végleges formáját. Bori Tempfli Erikkel alkotott duója 2021-ben és 2022-ben is bejutott a A Dal című versenyének mezőnyébe, 2022-ben Anya című dalukkal egészen a döntőig meneteltek.

 

Bori épp készülő, bemutatkozó albumuk énekfelvétele okán volt a stúdióban, mikor lehetősége adódott a Szabad életről álmodom próba feléneklésére. A kérdésre, lenne-e kedve hozzá, azonnal igent mondott, hiszen úgy érzi, pályája eddig is rengeteg „véletlen, nagy találkozás” mentén alakult, és reméli, ez a jövőben is így marad.

 

„Egy hosszú nap végén, este 9 körül tette fel a kérdést Dorozsmai Péter, a Tom-Tom Stúdió vezetője, hogy mennyire vagyok fáradt, nem lenne-e kedvem egy próbaénekléshez, Dés László legújabb dalára – idézi fel a dallal való első találkozását Hegedűs Bori. – Azonnal úgy éreztem friss vagyok, hogy is lehetnék fáradt, ha Dés Lászlónak kell felénekelni egy dalt?”




Forrás: marieclaire.hu
Fotók: marielclaire.hu, Rajnai Gábor

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i