Kiosztották az első Music Hungary-díjakat Veszprémben

megjelenés:
2022-12-01 23:26:11

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 219

A díjazottak között az Anima Sound Systems-alapító Prieger Zsolt, a Magyar Zene Háza és Krúbi is. 

 

A X. Music Hungary Konferencia & Showcase zárónapján, november 30-án került sor az első Music Hungary-díjak átadására a veszprémi Hangvillában. A Music Hungary Szövetség által alapított szakmai díj hiánypótló a hazai zeneiparban, a szektor egységességét és átjárhatóságát hangsúlyozó elismerés a szakma minden részére kiterjedően elismerésben részesíti a kiemelkedő teljesítményeket. A díj megalapítása egybeesik a Konferencia jubileumával. 




 

A Hangvilla nagytermében szinte minden szék megtelt, az esemény a konferencia megkoronázása volt, melynek két házigazdája, Csepelyi Adrienn és Hajós András voltak. A nevezettekből szakmai bizottság állította össze a díjakra leginkább esélyeseket: Jónás Vera Artisjus- és fonogram díjas énekesnő, dalszerző; Décsy Eszter, a Music Hungary Szövetség PR- és kommunikációs menedzsere; Horváth Gergely rádiós szakember, kreatív producer; Réz György, kommunikációs szakember és Majdnem Híres Rocksuli társalapítója; Stiedl Gusztáv, Schubert Music Publishing társtulajdonosa és a Magyar Zeneműkiadók Szövetségének társelnöke; Temesi Bertalan Artisjus és Fonogram díjas basszusgitáros, zenei producer; és Varga Balázs, a TIXA Hungary Kft. alapítója, ügyvezetője, a Fekete Zaj Fesztivál főszervezője.




 

“Nem csak a díjazottak névsora, hanem elsősorban a beérkezett jelölések száma és a shortlistesek minősége mutatja, hogy mekkora lelki tartalékai vannak a magyar zeneiparnak. Hogy a nehézségek ellenére van mit és van is kedvünk ünnepelni” – mondta el a díjátadó után Weyer Balázs. 

 

A díjakat edig a Music Hungary Szövetség elnöksége, Weyer Balázs elnök, Kádár Tamás társelnök, Süli András elnökségi tag és Temesi Bertalan korábbi elnökségi tag ítélték oda és adták át, nyolc kategóriában.

 

A Music Hungary Backstage-díját a három fős Supermanagement kapta, akik olyan előadók teljeskörű management és kiadói feladatait látja el a magyar zenei piacon, mint a Wellhello, a Follow The Flow, a Cloud9+, valamint az elmúlt pár év két kiemelkedő sikertörténete, Azahriah és Dzsúdló. A Showtime-díjat Krúbi Krúbileum produkciója kapta, mely a Parkban rendezett nagykoncert után méltó összefoglalása Krúbi öt évnyi pályafutásának, nagy adag iróniával, társadalmi reflexiókkal, komplex dramaturgiával és magas színvonalú produkciós háttérmunkával. A Vizuál-díjat a sinco néven alkotó Bátori 'Jim' Gábor fotós kapta, aki a hazai könnyűzenei élet legfoglalkoztatottabb fotósainak egyike, kevés zenészt találunk, akit ne örökített volna meg legalább egyszer.

 

A Music Hungary Innováció-díját a Magyar Zene Háza Hangdimenziók c. kiállítása és Hangdómja kapta. Az interaktív, abszolút XXI. századi megközelítésben feldolgozó állandó kiállítás, valamint a különleges architektúrájú Hangdóm a leginnovatívabb hazai audiovizuális művészeti projekteknek ad otthont. A zenei szakmáért legtöbbet tevő szakembereket elismerő Pro-díjat a francia származású, de két évtizede hazánkban élő Jehan Paumero kapta, aki közép- és kelet-európai zeneipari tapasztalatai segítségével jelentős szerepet játszott, hogy itthon is elindulhasson a Believe és mára a régióban jelentős piaci részesedést tudhasson magáénak. Az ő díját kollégája, Szántai Péter vette át. 

 

A Média-díjat a nemrégiben elhunyt Lénárd Lászlónak ítélték posztumusz. A HammerWorld magazin társalapító-főszerkesztője volt. A hard rock és a metal műfaj egyik legnagyobb hazai szakértője, akinek a munkája volt az élete, díját alapító-kollégája, Cselőtei László vette át. 





A Music Hungary Inspiráció-díjat pedig a noÁr Mozgalomnak ítélték oda, szervezőmunkájuknak köszönhetően számos zenekar közvetít rajongóik felé fontos társadalmi ügyeket. 







És végül, de nem utolsó sorban a határterületek metszéspontján alkotóknak alapított Crossover-díjat adták át, amit Prieger Zsoltnak, az Anima Sound System alapítójának ítéltek, aki az elmúlt években számos magyar irodalmi életműhöz nyúlt hozzá interdiszciplináris esteket létrehozva.




 


Fotók: Music Hungary hivatalos

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i