TUDÓSÍTÁS: Hajós András lépett fel az A38-on

megjelenés:
2022-12-14 17:03:17

napi megtekintések: 2

megtekintések száma: 310

Az este beharangozója így szólt


Vendégek: Maday Tímea, Hajós András és dr. Gyarmathy Éva

Házigazda: Grecsó Zoltán

Zene X Mozgás, @A38, 12.13.

"A Zene x Tánc utolsó idei alkalmára több különleges vendéggel is készültünk. Egyrészt a Gangaray Dance Company vezetője, Maday Tímea lesz a vendégünk, aki mellett Dr. Gyarmathy Éva pszichológussal is beszélget majd Grecsó Zoltán, elsősorban arról, hogyan lehet felfedezni a tehetséget, valamint mi kell annak kibontakoztatásához. Ezután táncbemutatót is tart a Gangaray Dance Company, amelyhez csatlakozik ezerarcú Hajós András is gitárjával.”





 

Az A38 hajó 2022-es utolsó Zene X Tánc estjén Dr. Gyarmathy Éva lélektani szakíró, gyermekpszichológus volt az egyik beszélgetőtárs. A téma pedig – ahogyan a beharangozóban is elhangzott – azon volt, hogy hogyan ismerjük fel a tehetséget.


Izgatott várakozás előzte meg az A38 hajó fúziós estjét is. Vajon mit kezd egymással egy tánccsoport és vezetője, egy pszichológus és egy ezerarcú zenész-műsorvezető?





Az este egyik főszereplője, aki gitárjával együtt érkezett és teremtett rá jellemző, egyedi hangulatot: Hajós András, a magyar zenei élet megkerülhetetlen figurája, aki az Emil RuleZ! nevű zenekarával írta be magát a hazai popkulturális szcénába. Napjainkban a Dalfutár című műsorában kísérletezik különböző előadók stílusának és munkájának fúziójával, egyfajta dalszerzőtábor-jelleggel. Itt igazán teret enged a tehetségek kibontakozásának és a fantázia szárnyalásának. Ezen az estén, záróakkordként egy, egyedi performansszal járult hozzá ehhez a különleges, fúziós produktumhoz, amely a Zene x Tánc címet viselte.

 

Hajós András dalszövegei itt.

Az Emil.RuleZ! dalszövegei itt.


Hajós András szerint


Hajós családjában számos művészeti ág vol képezte markánsan a mindennapok szerves részét.


Így gyerekkorától - ahogyan ő fogalmazott - ragadt rá a kultúra.


Nem érzi magát sem különlegesnek, sem tehetségesnek.


Szarkasztikus humorát a gyereknevelésben visszafogottabban és célzottan, ésszerűen alkalmazza.


Nem rajongó-típus, nem az előadó érdekli, hanem a produktum. És a saját viszonya a zenével vagy bármely más művészettel vagy magával a létezéssel.

 

- A Dalfutárhoz a gyermeki, rengeteg kulturális vonatkozással teli lelkemen keresztül tudok leginkább kapcsolódni - mondta a televíziós személyiség.





De vajon mit mond erről a pszichológus?


Hogyan látja ő a művészetet, a kreativitást és a tehetséget? A következő vendég dr. Gyarmathy Éva volt.


- A művész hiperérzékeny és autentikus önmagával szemben, ugyanakkor folyamatosan udvarol. Udvarol a közönség szeretetéért


- vallja a pszichológus.


A szakember szerint a dopamin sokkal gyorsabban szívódik fel a művészlelkek szervezetében, mint az átlagos embereknél. Ezért válnak könnyebben depresszióssá. A gyerekek is sokszor ezekkel a tünetekkel jelzik, hogy a művészet, a kultúra hiányzik az életükből. 


- Az iskolákban is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a kultúra ápolására és a művészeti oktatásra, hiszen ennek hiányában kihal a gyerekekből még az arra való igény is


- folytatta a szakember.


- A tehetség nem azzal foglalkozik, hogy valami lehetséges-e, hanem hogy hogyan lehetséges annak megvalósítása - tette hozzá végül dr. Gyarmathy Éva.


Ezzel együtt Maday Tímea táncos és koreográfus szerint az építő kritika inspirál igazán. Ez az építkezés, a fejlődés alapköve. 


A GAP-ben (Tímea tánciskolájában) a koreográfus megtanítja a fiatalokat arra, hogy hogyan tudja kiaknázni, fejleszteni és kiteljesíteni a tehetségét.





Uralkodni akarsz? Uralkodj magadon - fűzte hozzá jól időzítve dr. Gyarmathy Éva


A legnehezebb dolog. Egy művész számára hatványozottan, És nem létezik egységes mérce arra vonatkozóan, hogy mitől válik valaki művésszé. De mindenképpen magáévá kell tennie a produktumot. Ez pedig már egyéniség és kreativitás kérdése is. Ha ezt meg tudja lépni, ha uralkodik magán, ugyanakkor önmagát is adja és kiteljesedik, a művész akkor válik igazán önmagává. 


Kísérletezni önmagunkkal, újdonságokat felfedezni a továbblépés érdekében - ez a kulcs, hiszen más úton járva megreked a tehetség.





Mivel a Grecsó Zoltán (a moderátor) maga is táncos, a beszélgetést némiképp elvitte a szakmázás irányába. Olyan mélységbe ahol már nem feltétlenül érthető vagy érdekfeszítő a közönség számára minden gondolat.


A táncosok, azaz a Gangaray Artistic Program és vezetőjük amellett, hogy világszínvonalú és különleges tánckoreográfiákat alkotnak, a tehetséggondozásra is nagy hangsúlyt fektetnek. A fent említett kérdésekre tehát kielégítő szakértői válaszokkal és meglátásokkal készült a Gangaray Artistic Program vezetője, Maday Tímea. 





A táncművészek Bali Boglárka, Hoffer Tekla, Molnár Léna és Pauline Gaujour voltak. Az ő produkciójukkal kezdődött az este. Egészen pontosan egyetlen táncos önkifejezésével, amely egy zaklatott táncban teljesedett ki. És ez nem csupán mozgáskultúra - színház is volt. A táncos performanszok az este folyamán több alkalommal is színpadra léptek, egyfajta tagoltságot adva és rendszert formálva. Hogy aztán 


Hajós András gitárjátékának dallamait hallgatva, Bali Boglárka inspiratív táncát figyelve érjen véget a Hajógyár 20222-es utolsó Zene x Tánc-eseménye.




 

Hajós András mintha kilógott volna a sorból ezen az estén


A koreográfus, a táncművész, a tánchoz nagyon is értő módon forduló pszichológus és a zenei területen jártas, humoros műsorvezető ült egymás mellett a színpadon az est záróakkordjaként. Annak érdekében, hogy némi konklúzió szülessen a látottak-hallottak kapcsán. Hajós - amellett, hogy szarkasztikusnak nevezte őt a moderátor -cinikus is. 

Érezhetően nem volt könnyű dolga ezen az estén Grecsó Zoltán táncpedagógus-koreográfusnak akkor, amikor kérdéseket intézett Hajóshoz és szeretett volna egy logikus, meghatározott tematika szerint haladni - amely, feltételezem, hogy a koncepcióba - a Hajógyár-estek sorába is maximálisan illeszkedett volna. De ilyen a művészet, a kreativitás és a spontaneitás.





Ahogyan Hajós fogalmazott: az autisztikus személyiség ilyen. Átír, felülír, formál, s ebből aztán valami egészen egyedi alakul ki, ahogyan történt ez a hajón is, ahol 


a zene, a humor, a tánc és a pszichológia keverékéből egy egészen zavarba ejtő elegy alakult ki, amelyet a látogató magával visz a villamosra, az éjszakába, az álmaiba, a holnapjába.


És töpreng. Azon, amit látott és hallott. És ez a művészet lényege, nem igaz? Hogy inspiráljon, hogy gondolatokat ébresszen és azáltal, hogy az átélt performanszokból talán beépítünk valamit magunkba, a hétköznapjainkba gazdagabbá válunk.



 

 

 

 Fotók: Zeneszöveg.hu

 

 

 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i