Frenreisz Károly és Schuster Lóránt is részt vett az évnyitó gyűlésen

megjelenés:
2023-01-09 10:48:12

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 389

A roadok a rock- és beattörténelem nagy koronatanúi


Ők gyűltek össze hétvégén a Könnyűzenei Technikusok Egyesületének évnyitó rendezvényén, ahol a zenészeket Frenreisz Károly, Schuster Lóránt és Závodi János képviselte.


Magyarországon körülbelül kétszáz könnyűzenei technikus, azaz road tevékenykedik. Frenreisz Károly mindig is nagy tisztelettel volt irántuk. A Kossuth-díjas zenész, zeneszerző szerint sokan nincsenek tisztában azzal, hogy egy koncert sikere nemcsak az énekeseken, zenészeken múlik, hanem azokon a roadokon is, akik a tökéletes hangért és világosításért felelnek. Ezért is tartja fontosnak a Könnyűzenei Technikusok Egyesületének munkáját, aminek az elnöke Huszka József Leó, másik motorja pedig az ősroad Cseresznyés Gyula.


– Az én generációm és az utánunk következő generáció legnépszerűbb, sőt legendás roadjai nagyon nehéz helyzetben vannak 


– mondta Frenreisz Károly. 

– Azokban az időkben rosszul volt kitalálva ezeknek a fantasztikus szakembereknek a bérezése, így most már nyugdíjasként roppant nehéz anyagi helyzetben vannak, sokan éppen ezért még mindig dolgoznak, pedig ez nem csak szellemi, ez kőkemény fizikai munka is. Ők szó szerint nélkülözhetetlenek a zenekarok életében. Ők azok, akik korábban mennek egy koncert helyszínére és később indulnak haza onnan, mint a zenészek. Nekem az egyesületben nincs tisztségem, de örülök, hogy mindig meghívnak az összejövetelükre. Ilyenkor olyan sztorizások mennek, hogy a nevetéstől a könnyünk is kicsordul. Közben meg igyekszünk kitalálni, hogyan lehetne ezeknek a zseni technikusoknak segíteni, és ebben Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója partner – folytatta Freinreisz.

 

Nyitrai Zsolt, aki a rock- és beatzene nagy rajongója, szintén részt vett a rendezvényen

 

A Könnyűzenei Technikusok Egyesülete szakmai alapon szerveződött társadalmi csoport, amelyik őrzi a magyar rock- és beatzene nagy hagyományait, értékeit. 


– A régi roadok olyan titkok, anekdoták, sztorik és szakmai fogások tudói, amik az egész magyar könnyűzenei élet számára értéket képviselnek. Ezt az értékőrzést, értékmentést és szakmaiságot támogatja a Miniszterelnöki Kabinetiroda, együttműködünk céljaik elérésében 


– mondta a Ripostnak a miniszterelnök főtanácsadója.


– Mint megtudtam, minden zenész egy kicsit road is és minden road egy kicsit zenész is – folytatta Nyitrai.
 

Nyitrai Zsolt egy személyes élményét is megosztotta Nemes Lászlóval, a legendás, már elhunyt roaddal kapcsolatban

 

– Amikor a Fidesz operatív igazgatója voltam és 2006-ban tüntetéseket szerveztünk, az egyik nap egy órára hirdettük meg a kezdést, de Nemes Laci bácsi már reggel 7-kor hangpróbát tartott a Kossuth téren és az AC/DC-t nyomatta, amire a környékbeliek spontán bulizni kezdtek 

 

– mesélte. 

 

Tönkrement a drága hangfal

 

Frenreisz Károly is őriz egy kedves történetet Nemes Lászlóról


– Sose felejtem el Nemes Laci bácsit, ő mindannyiunk nagy kedvence volt. Hozzá fűződik az egyik nagyon jó anekdotám. A zenekari felszerelések megóvása mindig nagy feladat a technikusok számára. Egyik alkalommal azonban a kamionról az éppen legújabb szerzeményünk, egy drága Marshall hangfal leesett a kamionról és rombusz formájúvá tört. A szívemhez kaptam és kérdeztem, mi történt. Laci bácsi rám nézett és annyit mondott: látod, használatban van… Na, itt vége is szakadt a komolyságunknak, hatalmas nevetés lett belőle – nosztalgiázott Frenreisz.


Forrás: ripost.hu

Fotók: Miniszterelnöki Kabinetiroda/Mogyoróssy Márton

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i