TUDÓSÍTÁS: Hajógyár x A38 x Csaknekedkislány akusztik

megjelenés:
2023-01-25 13:38:25

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 262

Az este beharangozója így szólt


 

​​Az év első vendégei Kemény Zsófinál a magyar alter utóbbi 10 évének egyik legegyedibb és legsikeresebb hangzását és szövegeik világát vitték el a fesztiválok színpadaira, a vidéki klubokba és persze a Gólyába is. Most pedig az A38-ra hozzák ezeket magukkal.


De kik is ők?


Talán nem derül fény a falábakra, hiszen a Csaknekedkislány ezúttal akusztikus szettel készül a közönségnek, viszont garantáltan elhangzanak majd a legnagyobb klasszikusok, úgyhogy a Király uraknak, a Momés lányoknak, a Tihanyban csókot kihagyóknak, valamint Ábrahámnak és Izsáknak is kötelező a részvétel az év első Zene x Szöveg estjén. A koncert előtt Kemény Zsófi beszélget a srácokkal az inspirációikról, kedvenc szövegeikről, alkotói mechanizmusaikról.

 

CSAKNEKEDKISLÁNY DALSZÖVEGEKET ITT TALÁLSZ.




 

A Csaknekedkislány bőven belefér a tánczenekar kategóriába. Vitathatatlanul óriási hatással volt zenei világukra a beatkorszak (is). De kétségtelenül Korda Gyuri bácsival és Aradszky Lászlóval is jól kijönnének. És ez nem vicc vagy irónia. A fesztiválok színpadán kiválóan működnek, de lagziban és falunapon is megállnák a helyüket. Egyes szakmabelik talán féltékenyen is tekintenek rájuk, hiszen sok zenekar vagy énekes célja lakosságivá válni – az ilyen jelzővel illethető formációkat ugyanigy mindenhová meghívják. Éppen azért, mert a hazai közönség rendkívül széles spektrumát képesek lefedni. A Csaknekedkislány is megtalálta az arany középutat az igényes és szeretett beat műfaja, és az egyszerű mulatós, a melankólikus, és a nótázósra részegedett multaságok közönségének ízlése között.

 

Tették mindezt úgy, hogy a rajongóik alapvetően a fiatal korosztályból kerülnek ki. S velük együtt mulatnak dalaikra az idősebb generáció tagjai is - akik még a táncdalfesztiválokon nevelkedtek. 

 

Visszarévedhetnek a fiatalságba, és együtt énekelhetnek a frissen a beat-et és a tánczenét a Csaknekedkislány által megkedvelt fiatalokkal. És így válik a formáció zenéje generációkon átívelő szórakozássá. Talán még a pörgős szoknya is újra divatba jön, ha egyszer a zenekar táncoslányokkal lép fel.

 

A korosztályoktól függetlenül a magyar szívekhez vezető úton remekül lavírozó formáció az A38 hajón is teltházas beszélgetős estet produkált. A hallgatóság összetétele éppen annyira volt színes és kavargó, amennyire gyorsan beindult a lábrázás a minikoncert keretében – bár, csak akusztikusan és visszafogottan – előadott dalok hatására.

 

Ezek a srácok – akik outfitjük tekintetében inkább hozzák hipszter egyetemista stílusjegyeit, mint a mulatós zenekarét – megtaláltak valamit abból, amelyet úgy hívunk: retró, össznépi, mindenki számára jólesően ismerős, magyar életérzés.

 

Mindazzal együtt is erős a fenti hatás, hogy a négytagú csapat sokat merített a nyolcvanas évek underground magyar zenekaraitól (Európa Kiadó vagy Kontroll Csoport) is és a Wikipédia szerint a szövegíróra Pilinszky János és Cseh Tamás is nagy hatással volt.

 

A Csaknekedkislány szövegvilág tekintetében jócskán tartalmaz iróniát és jelentős humorérzékre vall a szövegíró, Csepella Olivér részéről: három nagylemez és két EP bizonyítja szövegírói vénájának kiválóságát. A fiatal művész nem mellesleg grafikus, akinek zombis képregénye is nagyon népszerű. Három évig rajzolta, s ez idő alatt nem is lépett előre a zenekar.

 



 

Az est első néhány másodpercétől az utolsóig a fent említett élvezetes humor töltötte be a teret. A tagok nem csak viccesek akarnak lenni - mint sokan mások a szcénában - hanem valóban szórakoztatóak.

 

Amikor szóba került a dalírás, elmondták, hogy náluk többynire előbb születik meg a szöveg. Ettől csupán kivételes esetben térnek el. 

 

Az egyszerűség is mérvadó

 

Egészen korai szakaszában a Csaknekedkislány időszakának rájöttek arra is, hogy nem kell sem a szövegnek, sem a zenének bonyolultnak lennie. Tudták, hogy olyan zenét szeretnének csinálni, amit ők is szívesen hallgatnak és amely nem túláradó semmilyen irányban sem. A fentebb említett középút, ugye. És járják ezt a középutat úgy, hogy a szövegeik tartalma mellett - amelyek a világ felé bírnak iróniával - önmaguk felé is rendelkeznek egészséges önreflexióval.

 

A dalok csoportosításánál az első pakk a portrék kategóriája - ilyen a Farmerkabát vagy a Nyúl, róka, farkas. (Ennél a kategóriánál nem is léptek tovább a beszélgetés során, olyannyira magával ragadott mindenkit a beszélgetés szálának spontán alakulása. És ez rendben is volt így. Kemény Zsófi remek moderátor volt.)

 

Minden dalban erős szituációkat találnak ki

 

Kemény Zsófi szerint Olivér epikákban gondolkodik. Ahogyan pedig a zeneszerző megtámogatja a szövegeket, az teszi őket teljessé. Ez a kettő kizárólag együttesen működik.




Amikor pedig előadják ezeket a portrékat, Olivér annak az adott embernek, karakternek a bőrébe bújik, azzá válik, akiről énekel. (Pedig a Király úr szerinte nagyon rossz dolgokat mond és gondol és fekete a mosolya, kicsit creepy - ahogyan ők fogalmaznak.)

 

“Annyi szívem lesz, amennyi kell

Megcsalok mindenkit mindenkivel

De szeressenek akkor is, ha túl nagy az ára

Sírjanak a nevem hallatára”



 

- Olyan volt a lemezbemutatón, mint egy collective teenage angst, mint egy csatába induló sereg. Így viselkedett a közönség, amikor ezeket a sorokat velünk együtt üvöltötték - mondta Konsiczky Dávid zeneszerző-énekes.

 

Olyasvalamit és olyan formában alkotnak és juttatnak el a közönséghez ezek a zenészek, amelyet kevesen eddig a hazai zenei szcénában. Egyedi, egyéni, mégis 100%-osan magyar, otthonos és közérthető. Ennél több talán nem is kell a sikerhez. 

 

Fotók: Zeneszöveg.hu hivatalos

 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i