Zenével hívják fel a figyelmet a Balaton sérülékenységére

megjelenés:
2023-02-05 10:18:52

napi megtekintések: 2

megtekintések száma: 58

Tizenkét zenész és zenekar által szerzett dalok a Balaton környezeti értékeire hívják fel a figyelmet, melyek a BALATORIUM ökológiai, kulturális eseménysorozat keretein belül jelennek meg 2023-ban. 


A BALATORIUM a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében egy tudományos, meglévő kutatásokat összegző edukációs program, amely kulturális-művészeti eszközökkel mutatja be a Balaton és térségének ökológiai összefüggéseit. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozva a Banana Records összefogta a magyar zenei szcéna fontos képviselőit, hogy együtt tegyenek a Balaton jövőjéért. 

A legmenőbb magyar előadók mellé pedig fiatal tehetségek jelentkezését is várják.

A projekt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával és a PAD Alapítvány és a szabadonbalaton szakmai mentorálásával jön létre. 

A BALATORIUM kutatók és művészek összefogása a Balatonért


A kultúra eszközeivel kulturális programokon kereszül szeretnék láthatóvá tenni a tó összetett ökoszisztémáját, és hozzájáruljon a jövőjét érintő létfontosságú kérdésekben folytatott párbeszédhez. 


Ennek eredményeként pedig szeretnék, ha a program kifejtené szemléletformáló hatását, és rábírná a tó használóit, hogy új szempontok mentén gondolkodjanak Közép-Európa legnagyobb tavának fontosságáról. 


A Balaton nem csak lakóövezetként, turisztikai desztinációként vagy fesztivál-gasztro célpontként funkcionál, hanem számos élőlény komplex élőhelye is. 
 

Ezt az üzenetet szeretnék minél több emberhez eljuttatni a zene erejével


A nemes célhoz pedig a hazai zeneipar kiválóságai is örömmel csatlakoztak, és vállalták, hogy egy-egy új dal megalkotásával közvetítik a Balaton védelmének fontosságát. A Banana Records gondozásában 


2023-ban megjelenik egy tematikus album olyan közreműködőkkel, mint Deva, Hegedűs Józsi, Iamyank, a Jazzbois, Mmamt, a Mordái, Onakom, a SunMa, a Wave of Sound, a Wavy és Zalai Richárd. 
 

Ehhez kapcsolódóan pályázatot is hirdetnek


Ennek keretein belül egy előadó vagy zenekar egy dallal csatlakozhat az előbb említett zenészek sorához, és lehetőséget kap arra, hogy saját szerzeménye is szerepeljen a lemezen. A pályázatnak nincs semmilyen megkötése, vagy feltétele, bárki bármilyen stílusban jelentkezhet, ha szívügyének érzi a Balatont. Ehhez egyébként az Analog Balaton tagjai által a Balatonnál rögzített természeti hangok adnak majd támpontot, amit a résztvevők bármelyike szabadon felhasználhat. 


A beérkező pályázatokat március 15. éjfélig várják ezen a formon.

 

Így rögzítette az Analog Balaton a Balaton hangjait


 Fotók: Balatorium hivatalos

 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i