Új programhelyszínnel bővült a Magyar Zene Háza

megjelenés:
2023-02-18 11:23:48

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 311

A populáris zene hőskorának meghatározó alakjai számára tartott tárlatvezetést és klubtér avató eseményt a Magyar Zene Háza. A Nekünk írták a dalt! A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai 1957-től a rendszerváltozásig című, nemrégiben átadott időszaki kiállítással a Zene Háza tervezett tartalmi koncepciója teljessé vált, sőt a tárlattal egy új programhelyszín jött létre a Liget Budapest keretében létrejött intézményben. 


A kiállítás központi helyszíne, a Klubok tere a kor hangulatát megidézve meghitt és kötetlen beszélgetéseknek, zenés eseményeknek ad helyet hamarosan. 

„Talán most vált történelemmé a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek zenéje, de úgy, hogy a nagy generáció mégsem került múzeumba. Dalaik ma is élnek, sokan közülük ma is megtöltik az arénát. Tehát ma nem a halandóságon szomorkodunk, hanem a halhatatlanságot ünnepeljük!” – mondta köszöntő beszédében Batta András, a Zene Háza ügyvezető igazgatója. „A magyar populáris zene hőskora, mely a magyar történelem több mint három évtizedét öleli át, megelevenedik ma a Házban. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Nekünk írták a dalt! megnyitó eseményét követően újabb alkalmunk adódott olyan legendákat köszönteni a Házban, akik még nem látták a zenei munkásságukat bemutató kiállítást.”
A Ház új helyszíne, a Klubok tere a mai eseményen sztárokkal telt meg. Jávorszky Béla Szilárd, a kiállítás társkurátorának vezetésével múltidéző beszélgetésen régi történeteket meséltek. „Hiánypótló ez a kiállítás, mert megismerhetnek bennünket a mai fiatalok, akik amúgy ismerik a számainkat, csak azzal nincsenek sokszor tisztában, hogy mi kik vagyunk” – mesélte Szörényi Levente, az Illés, Fonográf zenekar zeneszerzője és énekes-gitárosa.

Bródy János, az Illés és Fonográf másik énekes-gitáros-dalszerzője az esemény előtt ellátogatott a Zene Házába, és megnézte a tárlatot, élményeit így foglalta össze: „Mielőtt eljöttem volna ma, erre a nyilvános látogatásra, előtte inkognitóban megnéztem, és megállapítottam, hogy ez egy nagyon jól átgondolt kiállítás, ahol érzékelhetően igyekeztek elfogulatlanul, tárgyilagosan, mértéktartóan bemutatni ezt az egyébként nagyon színes társaságot. Mert hát a zenészvilág legalább olyan sokszínű, mint maga a társadalom, hiszen mindenféle törekvés, stílusirányzat megjelenik.”

A Zene Háza eseményén a hazai zenei élet legendái töltötték meg a poptörténeti kiállítás tereit. Itt köszönthettük mások mellett Deák Bill Gyulát (Hobo Blues Band), Grandpierre Attilát (VHK), Charlie-t (Olympia, Generál, Tátrai Band), Környei Attilát (R-Go), Müller Péter Sziámit (URH, Kontroll Csoport, Sziámi), Németh Alajost (Bikini), Pajor Tamást (Neurotic), Schuster Lórántot (P.Mobil) és Szikora Róbertet (Hungaria, R-Go) is. 

„Nem lehetett egyszerű dolog ezt így összehozni, de azt hiszem, hogy ez egy nagyon jól sikerült kiállítás. Itt vannak a hangszerek, a ruhák, a korabeli mindennapok, egy Barkas, a lemezborítós fal tökéletes, mert mindenki ott van, aki számít” – mondta Frenreisz Károly a Metro, LGT és Skorpió egykori basszusgitárosa. 
 

Kovács Katit az idő múlására is emlékeztette a kiállítás: „Kettős érzésem van: egyrészt nagyon örülök ennek a kiállításnak, másrészt szomorúságot érzek, hogy elmúltak ezek az idők” – mondta.


„Ezt a korszakot nagyon ritkán mutatják meg ilyen átfogóan, és nagyon kellemes érzés, hogy ezzel a kiállítással gondoltak ránk, és arra, hogy van pár millió ember, akik a mi zenéinken nőttek fel” – fogalmazott Demjén Ferenc, a Bergendy, V’moto-rock énekes-dalszerzője.


„Az első pillanatban tudtuk, hogy a rendszerváltozást megelőző, Magyarországon kialakult egyedülálló zenei kultúra bemutatása nélkülözhetetlen a Magyar Zene Házában. 


Nem tudtunk és nem akartunk az időszak teljes repertoárjának bemutatására törekedni, sokkal inkább a korszak hangulatába és kiemelkedő pillanataiba kapnak betekintést ebben az átfogó kultúrtörténeti kiállításban azok, akik megélték, és azok is, akiknek számára már történelem.


Máris óriási a látogatottság, megható, amikor a látogatók a Dalok terében együtt éneklik kedvenceik felvételével az örökzöld slágereket” – fogalmazott Horn Márton, intézményigazgató.A Nekünk írták a dalt! időszaki kiállítás klubtere a jövőben szűk körű, bensőséges koncertekkel, beszélgetésekkel, zenés előadásokkal várja majd a közönséget. A tavaszi szezonban köszönthetjük Ákost, de beszélgetéssel egybekötött minikoncertet ad a magyar underground zenekar, A.E. Bizottságból Wahorn András, a Trottel punk-zenekar vezetője, Rupaszov Tamás és a Európa Kiadó vezetője, dalszerzője, Menyhárt Jenő. A sorozatot további meghatározó alkotók meghívásával egész évben folytatódik. Jegyek hamarosan kaphatók a Zene Háza honlapján.


A „Nekünk írták a dalt! A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai 1957-től a rendszerváltozásig” című tárlat január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, s egyben az intézmény megnyitásának első évfordulóján nyílt meg. Magyar Zene Háza első időszaki kiállítása a korszak legkiemelkedőbb előadóit, zenekarait, emblematikus slágereit és legfontosabb poptörténeti eseményeit mutatja be. A közel 1.000 m2-es, interaktív tárlat az eddigi legátfogóbb a témában. 


A Liget Budapest Projekt keretében létrejött intézmény a nyitás óta példátlan népszerűségnek örvend a hazai és a külföldi látogatók körében, egy év alatt több, mint 900 ezren látogattak el a Házba. 

 


Fotók: Liget Budapest / Mohai Balázs

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i