Elon Musk, Trump és Putyin is táncra perdül a Minimyst visszatérő klipjében – Varázsló premier

megjelenés:
2023-02-18 11:45:18

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 1018

A Minimyst 2018 óta nem hallatott ebben a formában magáról, de idén újra jelentkeznek egy EP-vel, amiről az első szám most videó kíséretében már meg is érkezett. Premieren az első magyar nyelvű Minimyst szerzemény, a Varázsló.

 

 

Sokaknak ismerős lehet a Minimyst neve, először, mint Mészáros István szólóprojektje indult, a "Birdhouse" (feat. Manoya) című dallal lépett be a köztudatba 2014-ben, de a 2018-as Mailand klipje is a közönség és a kritikusok kedvence volt. A zenekar a pályafutását a legutóbbi 3 évben Mnoir néven és trióban folytatta, mely főleg a járvány miatt, takaréklángon égett, de 2022-ben ismét Minimyst néven kezdtek el új dalokon dolgozni.

A jelenlegi felállás tagjai közül (Mészáros István, Öllős Dávid, Szabó Bálint) már mindenki játszott korábban a zenekarban, most új alapon, magyar nyelvű, közös szerzeményekkel folytatják poppos hagyományaikat.




 

 

„A “Varázsló” alapvetően egy romantikus dal, melyhez készítettünk egy “házi” videót is. Valaki talál egy VHS kazettát, amit elindít, és mintha a jövőből találna rajta egy videó montázst. A dalszöveg soraihoz olyan politikai-társadalmi képeket társítottunk, mely kissé megváltoztatja a dalszöveg jelentését, illetve párhuzamot von egy szerelmi kapcsolat és a világhoz fűződő viszonyunk között. Nem tartalmaz semmilyen világnézeti állásfoglalást, csak a burleszk elemeit felhasználva próbáltunk szórakoztató jellegű összefoglalót készíteni az elmúlt évek nemzetközi történéseiből, ezt régi filmekből kölcsönzött jelenetekkel (Abbott és Costello találkozik Frankensteinnel, Metropolis) kevertük. A politikai, gazdasági és kulturális elit tagjait pedig abszurd, esetlen hősökként ábrázoljuk.” – meséli Mészáros István, a zenekar frontembere, hogyan született meg az elsőre talán szürreálisnak ható videó.

 

„Az én és a hatalom közti viszony abszurditásának bemutatásához, a klip végén, amikor már inkább esti jelenetekkel operáltunk, a világ különböző tájairól bemutatott tüntetéseket vegyítettük flash mob akciókkal, így nehéz kivenni, hogy mikor mi történik, de a képek dinamikája egyező. Az utolsó jelenet egy párbaj, így Thomas Mann “Mario és a Varázsló” című regényének végkifejletére utalva zárjuk le a klipet.” – egészíti ki Szabó Bálint a Varázsló születését.



 

 

A Varázsló, és a készülő teljes kislemez produceri munkálataira a zenekar Toldi Miklóst kérte fel.

„Olyan esetekben, amikor szabadkezet kapok a dal produceri feladataiban, mint ebben az esetben is, akkor arra szoktam törekedni, hogy a dal üzenete és karaktere minél tisztább és egyenesebb úton jusson el a fülekbe. Ehhez választom a stílust és a hangszerelést is.” – mondta a producer a munkálatokról.

 

 

Érdemes követni, hogy 4 év után újra aktív Minimyst hogyan él tovább magyar nyelven, a Varázsló által felvezetett kislemez mind a három dala megjelenik március végéig.


Fotók: Minimist hivatalos

 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i