A Bogányi-zongora az időntúli hangzás nyomában - koncert

megjelenés:
2023-02-25 12:57:39

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 392

Köztudott, hogy Bogányi Gergely varázsol a zongora billentyűin. A sok varázslatból vagy két évtizede egy új hangszer-született. Mi késztetett egy jelentős zongoraművészt arra, hogy ne elégedjen meg azokkal a zongorákkal, amelyeket a mai hangversenyéltben kínálnak? Mit álmodott meg és mi vált valóra? Mitől más ez a hangszer? Új fejezet a zongorakészítés évszázados történetében? Mi a Bogányi-zongora titka?

 

Zongora-avatás a Magyar Zene Házában

 

A koncerten magával a névadó művésszel, Bogányi Gergellyel beszélget a régi barát, Batta András. Kettejük párbeszédéből nem csak az új hangszer történetével ismerkedhetnek meg a hallgatók, hanem bepillantást nyerhetnek a műhely kulisszái mögé, és – nem titkolt céllal – az alkotó-előadóművész eszményei, lelki világa, szerteágazó zenei tevékenységének kevésbé ismert területei is szóba kerülnek. És persze megcsodálhatják a Bogányi-varázst Chopin, Bach, Liszt, Bartók, Schubert művein keresztül.

 

Reméljük, hogy a különleges zenei szeánsz végén azt mondják majd, amit Bogányi Gergely a zongora rá gyakorolt hatásáról vallott: „Egy addig soha nem tapasztalt élmény. Mintha beléptem volna egy másik világba, hihetetlen volt a hangzás gazdagsága, ereje.”


Részletek és jegyek itt.







Fotó: MTI/Mónus Márton

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i