Megújult a Petőfi.hu

megjelenés:
2023-03-14 16:11:08

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 194

Szabadság, szerelem – ehhez kapcsolódva elmesélhető a teljes történetünk. Erről szólnak a dalaink, verseink, regényeink, harcaink, álmaink, tenni akarásunk. A Petőfi.hu ennek jegyében reflektál Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára: követjük a bicentenáriumi eseményeket, új szempontokat kínálunk e kivételes életműhöz, és bemutatjuk, Petőfi hogyan van jelen a kultúránkban. Még az is kiderülhet, hogy mindannyian Petőfi köpönyegéből bújtunk elő.




„»Az idő igaz, / S eldönti, ami nem az« – írja a kétszáz éve született költőnk. Saját magára vonatkoztatva is érvényes. Egyesek szerint Petőfi szobra eltakarja Petőfi Sándort, a költőt, a forradalmárt, a szerelmest. Föltámasztani nem tudjuk őt, de a szobrát megmozgatni igen, így tér nyílik arra, hogy bepillantsunk a szobor mögé. Ez a tér lenne a Petőfi.hu. Lehetőség arra, hogy mindenkinek legyen egy eleven Petőfije” – mondja Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója.




A Petőfi.hu felületén naponta érzékelhetővé tesszük a Petőfi-univerzum mozgásait és erővonalait a Petőfi-hírfolyamban: több kulturális szerkesztőséget is felkértünk, hogy egy éven át gondolkodjunk együtt arról, mit jelent a mindennapjainkban a költő hagyatéka, hogyan élnek tovább a reformkor eszméi, követjük, hogyan gondolkodnak ezekről a kérdésekről a szakemberek, Petőfi vendégeként népszerű előadókat, ismert művészeket kérdezünk arról, ők hogyan kötődnek a szabadságharcos poétához, és felkérjük őket, ajánljanak egy könyvet, egy dalt és egy képet, amely számukra hordozza azokat a gondolatokat, amelyek Petőfivel is rokoníthatók. 




Petőfi-kalendáriumot állítunk össze: a költő életéből kiválasztott eseményekhez verseket, képeket, olykor kortárs reflexiókat társítottunk, és kétszáz napon át, az adott események évfordulóján összekapcsolva mutatjuk be ezt a sajátos csokrot.

Ismeretterjesztő cikkekkel mutatjuk be a reformkor kontextusát, kiemelten azt a pár évtizedet, melyet Petőfi maga is ismert, mindehhez olyan szempontokat rendelünk, melyek által érzékelhetővé válik, hogy ennek a korszaknak az eszményei, törekvései – de akár a dilemmái is – hogyan vannak jelen a mai életünkben.

Áttekinthetővé tesszük a bicentenárium programjait – Eseménynaptárunkban az érdeklődő könnyedén tájékozódhat arról, hogy a Kárpát-medence különböző pontjain mikor kik és milyen módon emlékeznek Petőfire.

 

Együttműködő partnerek

Kulturális és Innovációs Minisztérium

Nemzeti Kulturális Tanács

Nemzeti Kulturális Alap

Országos Közgyűjtemények Szövetsége

Petőfi Irodalmi Múzeum

Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége – Magyar Géniusz program

Petőfi rádió

Petőfi TV

Petőfi Kulturális Ügynökség

 

Fotók: Petőfi.hu hivatalos

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i