Petőfi-felhő projekt címmel nyílt pályázat indul

megjelenés:
2023-03-14 16:29:27

napi megtekintések: 3

megtekintések száma: 267

A Magyar Kultúráért Alapítvány megbízásából a Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt. nyílt pályázatot hirdet. A Petőfi Felhő Projekttel a legendás poéta, hazafi és forradalmár születésének 200. évfordulójára emlékezünk, és lerójuk tiszteletünket az irodalmi munkássága előtt.


A pályázat célja – Petőfi Sándor költészetének ünneplése mellett – olyan magyar nyelvű, saját, új, bármilyen zenei stílusú (kivéve komolyzene) dalok létrehozásának és előadásának támogatása, amelyek a megadott listában szereplő, Petőfi Sándor által írt vers szó szerinti részletét (minimum négy sor) vagy teljes szövegét tartalmazzák.Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója így foglalta össze a pályázat lényegét


„Jókai Mór tudósításából tudjuk, hogy 1848. március 15-én Petőfi Sándor többször elszavalta a Nemzeti dalt, viszont estére már dallamot is szereztek rá, és este a színházban már énekelték is. Azt is tudjuk, hogy Petőfinek sok versét dalként ismerték, akár még úgy is, hogy nem tudták, ki írta a »dalszöveget«. Örülnék, ha visszatalálnánk a szavalható és énekelhető költészethez, jobb lenne tőle a világ. Ezért fontos számunkra a Petőfi-felhő-pályázat.”


A pályázaton elnyerhető összegek


 

 • Egy pályázatban egy dalra lehet alkotói támogatást igényelni bruttó 600 000 forint értékben. 
 • Egy magánszemély maximum három dalra nyerhet támogatást bruttó 1 800 000 forint értékben.

 

A pályázók kétféleképpen dolgozhatják fel az általuk kiválasztott verset


 

 1. A vers minimum négy sorának szerepelnie kell a dalban, melyhez a dalszerző(k), szövegíró(k) további kiegészítő szövegeket írnak. Az idézet(ek)nek szó szerint kell tartalmazniuk a Petőfi Sándor-vers részletét. 
 2. A teljes verset megzenésítik. 

 


A pályázók köre


Pályázatot nyújthat be olyan magyarországi vagy felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, délvidéki, horvátországi, szlovéniai magát magyarnak valló, a pályázat benyújtásakor 18. életévet betöltött magánszemély, aki a felhívás megjelenését megelőzően legalább egy éve tevékenykedik a zeneiparban, zenei formáció tagja vagy önálló előadó, és igazolni tudja, hogy minimum egy évvel a felhívás kiírása előtt megjelent legalább egy ISRC-kóddal rendelkező zeneműve. Az elkészített dalnak stúdióminőségű felvételnek kell lennie. 


A hangfelvételre vonatkozó technikai specifikációk


 

 • 192Kbit/s 48khz vagy 320Kbit/s 48khz mp3 hangfájl
 • maximum 25 MB méret
 • minimum 2:30 és maximum 3:50 perces időtartam.

 

A dal szövegének középpontjában tartalmi szempontból a kiválasztott Petőfi Sándor-versnek vagy annak szó szerinti idézetének, idézeteinek kell lenniük.


 

 • A nyílt pályázat keretösszege 120 millió forint.
 • A pályázat benyújtásának határideje: 2023. május 31.
 • A részletes pályázati kiírás itt olvasható.
 • A pályázatokat a Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt. a Magyar Kultúráért Alapítvány megbízásából hirdeti meg.
 • A pályázatok benyújtására a Kulturális Pályázatok Támogatáskezelő Rendszerén (KPTR) keresztül van lehetőség.

 

 

Fotók: Petőfi Kulturális Ügynökség hivatalos

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i