Huszonhat év – Privát Petőfi premier

megjelenés:
2023-04-06 09:07:53

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 226

Koncertszínházi előadással idézi meg a 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándort a Petőfi Kulturális Ügynökség legújabb előadása, melyben Adorjáni Bálint színművész alkotótársaival 


mutatja be a huszonhat évet élt költőóriás életét és költeményeit. 


A Huszonhat év / Privát PETŐFI című előadás a MOMkultban debütál

 

2023-ban minden idők egyik legjelentősebb magyar költőjének, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját ünnepeljük határon innen és túl. Ezért jött létre a Huszonhat év - Privát PETŐFI előadás, ami a zene, a történetmesélés, az ének és a vers erejével mutatja be a költőt, környezetét, indulatait, életének fordulópontjait. 

 

Az előadás négy hangra komponálva, bő egy órás előadásban meséli el Petőfi Sándor és a hozzá kapcsolódó asszonyok (édesanyja, szerelmei) sokszínű életét. A történet Petőfi népdallá vált költeményei, versei és útirajzai segítségével bontakozik ki. 

Ő volt „a felhők madara”, ő volt „a korláttalan természet vadvirága”. Ő „


az emberiség legszebb álma. Ő az út önmagunk és a jövendő felé.” – vajon ki nekünk ma, 2023-ban a 200 éve született Petőfi Sándor?

 

Petőfi - ahogy magáról vall - sosem állhatta az alárendeltséget, sokáig kóborolt, függetlenségtől való függése folytán, meggyűlt a baja az iskolákkal. Volt katona, színész vándortársulatoknál, s színészként publikálta első versét. A Kiskunság, az Alföld, Pest és a Pilvax - mind főszereplők lettek életében, ahogy a szerelem és az örök szeretetre vágyás is. Forradalmár volt, újító és bátor vezér, élete mottója: koldusbot és szabadság! De vajon tudott-e mindig abban a függetlenségben élni, amelyben szeretett volna és amire rendületlenül vágyott?






Közreműködők:

Adorjáni Bálint - színművész

Kacsó Hanga - énekes

Juhász Anna - irodalmár

Szabó Dániel - cimbalomművész

 

Szerkesztő: Asztalos Emese irodalomtörténész, Juhász Anna irodalmár


Huszonhat év – Privát PETŐFI premier 

2023. április 22. 19:00 MOMkult, Nagyterem

MOM Kulturális Központ, Színházterem

1124 Budapest, Csörsz u. 18.

 

Az előadás a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával valósul meg.

Az előadás fotóit Oláh Gergely Máté fotográfus készítette.

 

Esemény a Facebookon itt.

Jegyvásárlás itt.


 

Fotók: MOM hivatalos

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i