TUDÓSÍTÁS: Beszélgetés Myra Monokával és Bedzsula Ádámmal x Myra Monoka live set

megjelenés:
2023-04-11 23:10:21

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 216

Ezúttal Myra Monoka, azaz Nagy Eszter érkezett a Hajóra


A sokoldalú énekes, dalszerző és producer a nemzetközi és a hazai zenei színtérnek is egyre aktívabb szereplője. Tanulmányait a Bartók Béla Konzervatóriumban kezdte, majd útja a tengerentúlra vezetett, hogy Miamiban csiszolja tovább produceri tudását. Bár közreműködőként már számos sikeres projekt fűződik a nevéhez, most saját egyedi hangzás-és látványvilágát is feltárta a közönségnek.


Myra Monoka zenei pályájának további érdekességei a hazai popkultúrában


Az énekesnő legutóbb pár héttel ezelőtt lépett színpadra a Hajógyár-sorozat keretében az A38-on. Akkor a Belau produkciójában énekelt és itt írtunk róla tudósítást. 





Nem ez az egyetlen kollab, amelyben Myra részt vett az elmúlt években


Balaton Sound fesztiválhimnusz Jumo Daddy-vel, együttműködés a Soeri&Poolek-kel, Lotfi Begivel, a Mongoose-zal és Dj Willcox-szal. Mindemellett pedig számos live set a legkülönlegesebb helyszíneken a fesztiváloktól a szállodai exkluzív estekekig – mindez mind Myra eddigi pályájának része. 


Myra a Zeneszöveg.hu által szervezett, Songbook Songwriting Camp szinte állandó résztvevője volt – ezt követően nemzetközi dalszerző táborokban is gyakorta részt vesz –, az alábbi 2018-as, a táborban készült videóban megjelenik.


 


 

Ilyen volt a Hajógyár-est keretében Myra Monoka személyisége és zenei világa


A Zene x Látvány-sorozatban Myra legújabb szerzeményéről és a májusban megjelenő klipről is mesélt a videó rendezőjének társaságában. Myra gondolatait és elképzeléseit Bedzsula Ádám, nemzetközi videoklipszemle-díjas rendező interpretálta és öntötte vizuális formába. A közös munkáról, továbbá az alkotási folyamat szépségeiről és nehézségeiről is teljes képet kaphattak a jelenlévők.





Ahogyan azt március elején, a forgatás idején Myra a közösség oldalán is megfogalmazta:


– Forog az új klip a Drive című számomra. Valami nagyon különleges dologgal készülünk Nektek, gyakorlatilag ősz óta dolgozunk rajta – írta az énekesnő, aki (ahogyan a posztolt fotón is látható) rendhagyó outfitben jelenik meg a videóban, de ez nem csak a forgatásokon jellemzi őt. 


Éteri, ugyanakkor füstös hangszíne, különleges megjelenése és bájos személyisége is záloga annak, hogy mindaz, ami Myra kezei közül kikerül, minőségi és különleges szerzemény lesz. 


Myra megjelenése is különleges, hiszen – ahogyan azt elmondta az este folyamán – fontos számára, hogy megadja a módját. Az outfit mindig egyedi, amely segíti őt, hogy jól sikerüljön a fellépése. A Hajógyár-estre készült szettjét Kiss Márk stylist kreálta. 





Myra arról mesélt, hogy mi inspirálja az életben és hogyan alkot


Az előadásmód mellett az alkotói folyamat is egyedi, hiszen ami leginkább inspirálja, az a baráti köre. Nagyjából tíz olyan barátja van, akiknek a véleménye fontos számára. Vallja, hogy mivel rengeteg rossz dolog van a világban és az élet is számtalan negatív eseményt sodor az utunkba erőt kell merítenünk: a barátainkkal töltött időből, az alkotásból, a kreatív tevékenységekből és persze a művészetből. Mindenkinek találnia kell egy olyan kreatív tevékenységet, amely segít levezetni a feszültséget.




 

Bedzsula Ádám és Myra Monoka új klipjének megszületése


A klip különlegessége – mint megtudtuk – hogy a mesterséges intelligencia felhasználásával készült. 


A vj-ként dolgozó Ádám szerint akkor lehet jó videót készíteni az adott dalhoz, ha a rendezőnek és az alkotóknak is kifejezetten tetszik a dal. Myra szerzeménye – amely a Drive címet viseli – ilyen. Az október óta kibontakozó alkotói folyamat eredménye a videóklip, amelyen több mint húszan dolgoztak – így nyerte el a végleges formáját.





Ádám és Myra közös munkafolyamata


Többször dolgoztak már együtt az alkotók, s amikor a jelenlegi, MI-generálta világot megteremtették, már egészen konkrét elképzelésük volt a koncepciót illetően: Myra nagyon szereti a távol-keleti hangulatot – ezt jól leképezte az esti öltözéke is: gésának öltözött. Ezt az autentikus misztikumot szerették volna ötvözni a mai, modern világgal. Egy olyan közegben – napjainkban – amelyben mindannyiunkhoz kapcsolódóan többféle avatar létezhet – s mennyire igaz: hiszen személyiségünkben is végtelenül különbözőek vagyunk. Rejtélyesek és egyediek, ezernyi színnel és árnyalattal  átitatva – minden pillanatban változó, titokzatos az emberi természet. 


Mindezt remekül ábrázolja a Drive videója is. A klipben ugyanis – amelyből egy rövid részletet megmutattak nekünk a hajón – Myra különböző avatarjait láthatjuk vezetés közben.





Ólafur Arnalds izladi multi-instrumentalista producer esete a magyar vj-vel


Bedzsula Ádám rendezte a titokzatos izlandi zenész klipjét, amely a This Place Was A Shelter címet viseli. S hogy hogyan kapcsolódik ez a Hajógyár-eshez és Myrához?

Érdemes górcső alá venni a megjelenített, izlandi képeket és közeget, már csak azért is, mert ez a videó egészen más hangulatú, mint Myra klipje. Ugyanakkor mégis számtalan párhuzam és kapcsolódási pont van az előadók és az alkotók között. A gyökerek-alapok, az érdeklődési kör és a szellemiség ugyanaz: távoli világok, misztikum, mély gondolatok, az élet számtalan rétegének egymásra rakódása. Erről az alkotó, Bedzsula Ádám így vall:


– Nálam akkor működik jól a rendszer, ha van egy olyan hívás, amellyel azonosulni tudok, amelyre jól reagálok. Ilyen volt Ólafur Arnalds klipjének megszületésekor az idős férfi drámai koncepciójának kibontása is. (A videóban szó szerint is a víz tükrében) – fogalmaz a rendező.




Myra minden este halálközeli élményekkel kapcsolatos videókat néz


– Engem is kifejezetten foglalkoztatnak a halálközeli élmények, az öngyógyítás, a jóga és a meditáció, amelyek összefüggnek és nagyon komolyan meghatározzák a mindennapjaimat. Hiszek abban, hogy létezik egy felettünk lévő erő, amely áthatja az életünket – vallja Myra.A Hajógyár-sorozatban Myra estjének zárásként az élőzene volt a főszereplő, hiszen különleges live settel is készült az eseményre.



Az esemény a Petőfi 200 Emlékév keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

 

Az eseményről előzetesen itt írtunk beharangozót.


 

Fotók: Hajógyár és Myra Monoka hivatalos

 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i