TUDÓSÍTÁS: Németh Juci és G. Szabó Hunor duó portrébeszélgetés

megjelenés:
2023-05-24 09:46:54

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 265

Ezen az estén is megtöltötték zenével és improvizációval a Hajót. Péterfy Bori Németh Jucival, a sokoldalú énekesnővel és párjával, zenésztársával, G.Szabó Hunorral beszélget, míg a Momentán Társulat művészei rögtönzött előadásukkal szórakoztatták a közönséget a Zene x Színház-esten.


Németh Juci adatlapja itt.


 


 

Németh Juci énekesnői karrierjét az Anima Sound Systemben kezdte, az évek alatt pedig többek között a Kispál és a Borzzal is dolgozott együtt. 2008-ban, egy londoni kitérő után Nemjuci néven saját együttest is alapított, mellyel hét éven át gitár- és dalközpontú rock'n rollt játszott. Tizenöt éve tagja a Budapest Bárnak. Juci lendülete édesanyaként sem hagyott alább, kiállításokat nyit, s projektjeivel az országot is járja. 


Anima Sound System dalszövegeket itt találsz.

 

 

Párjával, G. Szabó Hunorral (The Qualitons, Borbély Mihály jazz-projektek, Kispál és Lovasi) pedig a színpadon is tökéletes párost alkotva, együtt szólaltattákmeg saját műveiket és régi kedvenceiket. Péterfy Borinak és a Momentán Társulatnak nem volt nehéz dolga izgalmas emlékeket találni a művész-házaspár életében, akik az improvizáció után különleges hangulatú zenéikkel is elvarázsolták a jelenlévőket.

 

 


 

 

A művész-házaspár Pilisborosjenőn él gyerekükkel. A ház G. Szabó Hunor irányítása alatt készült el, ahol egy duplafalú zeneszoba is található. Rengeteg próba zajlik ott, miközben Juci a konyhában süteményt süt Lovasiéknak – és ezt Juci nehezményezi. Éppen ezért szeretne ezen változtatni, annak ellenére, hogy kifejezetten lelkiismeretes háziasszonynak vallja magát. Szeret visszatérni a háziasszony szerepbe, de imád a színpadon állni is.

 



 

– Amikor színpadra állok, meg szoktam mosni a hajam. Amikor lemegyek a faluba, akkor nem, ezért olykor rácsodálkoznak a helyiek, hogy én vagyok a Németh Juci – vallja az énekesnő.

 

Budapest Bár dalszövegeket itt találsz.

 

– Hunor este tízkor is képes a dobszerkóit és a pergőit simogatni. Mondtam is neki, amikor megkérdezte, hogy nézünk-e filmet, azt mondtam, hogy nézze a filmet a dobcuccaival – emlékszik vissza Juci.

 



 

Tíz éve vannak együtt, a zenei karrierjük pedig a duójukkal összeért

 

Hunor bevallása szerint tíz évesen kapott egy The Beatles-lemezt és akkor eldőlt a sorsa és pályája. Akkor még aktívan sportolt – távolugró volt –, de egy betegség miatt abba kellett hagyni a mozgást és a zene került előtérbe az életében. 


Nemjuci dalszövegeket itt találsz.

 




Németh Juci apukája hatalmas Rolling Stones-fan, ezen rendszeresen élcelődnek egymással a család férfi tagjai, de korántsem komoly a versengés. Hunor is szereti a Stones-t, ahogyan a Németh-család is elismeri a The Beatles-t, de ez a téma mindig jó vita-alapot generál a családi összejöveteleken.




 

 

A Nyuszitrikó című gyereklemez is Németh Juci tehetségét is mutatja

 

 

Több mint húsz féle gyerekhangot utánoz a lemezen, este pedig amikor Juci mesél a kislányuknak, Zsályának, szintén változtatja a hangját és ezzel teszi még inkább élvezetesebbé az estimesét. Ugyanakkor gyakran mesél a lányuknak Hunor is. 




 

 

Amikor a kislány elalszik, akkor kezdenek el próbálni

 

 

Korábban nincs idejük erre. Ilyenkor próbálják össze a másnapi koncertet – hacsak a négy és fél éves kislányuk nem ül az anyukája ölében a próba során. Zajlik a családi élet a művész-házaspár otthonában, ez kétségtelen. És nagyon izgalmas bekukkantani abba, hogy hogyan él két zenész egy pici gyerekkel, miközben mindketten aktívan jelen is vannak a hazai popkultúrában.



 

 

Juci hét évig énekelt az Anima Sound Systemben és hét évig a Nemjuciban is. Hunor tizenegy évig zenélt a The Qualitons-ban úgy, hogy előtte elvégezte a Zeneművészeti Egyetem jazzdob-szakát.

 

 

Németh Juci abszolút optimista, míg Hunornak sokkal több negatív pillanata volt – ez a két pólus pedig kiválóan kiegészíti egymást. Juci az, aki segít neki és kihúzza őt a melankólikus időszakokból. 

 

 


 

Az este folyamán szóba került Juci Star Wars-fanatizmusa, bigott katolikus vallási fanatizmusa – amely az Anima Sound System-hez való csatlakozásáig tartott –, maszk-fóbiája is. Mindezek hallatán pedig világossá vált, hogy Hunor dob- vagy épp The Beatles-fanatizmusa kényelmesen elfér az életükben. Az pedig, hogy művész-házaspárról van szó, csupán extra adalék egy boldog, láthatóan harmonikusan együtt létező férfi és nő életében. Nehézségekkel, mosolyokkal, esetleges feszültséggel és esti mesével együtt. 

 

Az eseményről előzetesen itt írtunk beharangozót.


 

Az eseményt itt tudod visszanézni.


 

Az esemény a Petőfi 200 Emlékév keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre.


 

Fotók: Hajógyár hivatalos

 

 

 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i