TUDÓSÍTÁS: Kolibri portrébeszélgetés

megjelenés:
2023-07-04 21:24:29

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 201

A július 4-i Zene x Látvány eseményen ebben a hónapban új házigazdát köszöntöttünk, Molnár Tomi személyében. A friss Fonogram-díjas előadó július első eseményén egy fiatal tehetséget fogadott az A38 színpadán.




 

De hogy ki is ő?

 

Kolibri 2021-ben robbant be a köztudatba, amikor Hundred Sins-szel közösen kiadták Zárószám című single dalukat.


Azóta a producerrel megcsinálták a Fuss című nagy sikerű trekket is, valamint olyan feltörekvő előadókkal is dolgozott együtt, mint Co Lee, Lil Frakk vagy éppen kristoaf. Szöveget ír, zenét szerez, hangszereken játszik.

 

Zenei munkássága mellett azonban a fiatal tehetség a vizualitás terén is kiemelkedőt alkot. Saját vizuáljait készíti, sőt animációs videoklipeket is csinált már például az Elefánt zenekarnak és 6363-nak. De hogy hogyan érthet egy ember ennyi mindenhez? Hogy kapcsolódik össze a vizualitás és a zene egy agyban? Vajon egyszerre születnek az ötletek? Ha nem, melyik születik előbb?

 

 

KOLIBRI DALSZÖVEGEK ITT.



 

 

Kolibri elmondta, hogy hiperkarma, Ákos és Kowalsky is nagy hatással volt rá, később érkezett meg az életébe a Prodigy és az oda.szós elektronikus zenék, majd a kosaras időszakából a rap, aztán pedig a Twenty One Pilots.

 

 

A szöveg-centrikusság és az irodalom, valamint a versek nem feltétlenül állnak összefüggésben Kolibiri művészetében. Néhány Tóth Árpád vagy Pilinszky-vers nyomot hagyott a lelkében, de ma már nem olvas verseket, amelyek inspirálnák a szövegírásra. A dalszövegek leginkább a meghatározókat az életében.



 

 

Kolibri családja mélyen hívő, római katolikus neveltetésű, a testvérei ezeket az értékeket is követik. Ő most 25 éves, s az egyetlen a négy testvér közül, akinek nincs családja. A művészetek szerepe a családban abban nyilvánult meg, hogy az édesanyja keramikus, vele énekelt népdalokat gyerekkorában. 

 

Kolibri refrénjeiben találhatóak vallásos áthallások, de úgy gondolja, hogy csak részben gyökerezik a neveltetésében. 




 

 

– Az orgona csodálatos hangszer és én minden nap imádkozom is. Hét évig trombitáltam, tanultam rajzolni is. Ezek a neveltetés- és családbeli gyökerek nem múlnak el nyomtalanul – vallja a művész.



 

 

Dalszerző táborban való részvételével kapcsolatban jegyezte meg, hogy olyan mértékű támogatást jelentett neki az a közeg, hogy biztonságban érezte magát és jóval támogatóbbnak érezte a közösséget, mint a vallási közeget.

 

 

– És melyik volt előbb az életedben? A zene, a szöveg vagy a rajz? – tette fel a kérdést Molnár Tamás.


– Az villan fel előttem, hogy szól a zene és én épp rajzolok valamit. Ezek egyszerre érkeztek az életembe


– emlékszik vissza Kolibri.

 

Ezt megerősíti az is, hogy Kolibri elmondta, hogy némiképp introvertált személyiségnek tartja magát jobban élvezi, amikor a szobájában alkothat, mintsem fellépjen valahogy. 


Régimódi talán, de ő nagylemez-formátumban gondolkodik, egy olyan kiadványban, amelyen át kell rágnia magát a hallgatónak. 


 

Befelé nyílik a világom minden ajtaja


– énekli az Én című dalában az Elefánt, ami talán reflektál Kolibri viszonyulására a környezetéhez. Ennek a dalnak a videós animációját ráadásul Kolibri, azaz Bognár Bandi készítette.


A DAL SZÖVEGÉT ITT TALÁLOD.


 



  

Grafikái és zeneisége teljesen elkülönül egymástól benne és a külvilág felé is. A zenélést sokkal komolyabban veszi, mint az animációs munkáit.



 

 

Kolibiri MOME-felvételi showreel-jébe is bepillanthattunk


Egy különös, groteszk mesevilág tárult elénk és engedett betekintést Kolibri vizuális világába. Gyerekként rengeteg magyar népmesét és Disney-mesét nézett, manapság többek között az új Pókemberes animációs filmek is hatással vannak rá.




 

Olykor csapongó mondandó, végtelenül színes lelki- és képi világgal karöltve


Aa hogyan Kolibri alkotói világa is végtelenül színes – legyen az zene, szöveg vagy a vizuális közeg –, megnyilvánulásai is annyira szerteágazóak. Ebből kifolyólag olykor talán nehezen követhető a mondandója. Bár kifejezetten karakteres Kolibri látvány- és szövegvilága, talán még nem forrott ki teljesen az, amerre ő igazán tart a saját művészetében. S ez a csapongás érzékelhető a sokfelé szálazható gondolatvilágában. És minél letisztultabbá válik idővel, annál komolyabb közönséget talál majd magának és azoknak a művészeti ágaknak, amelyekben alkot.

 

 

Kolibri este végén egy akusztik live set-et is előadott

 

 


 

Az eseményt itt tudod visszanézni.

 

Az eseményről itt írtunk beharangozót.

 

Az esemény a Petőfi 200 Emlékév keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre.


 

Fotók: Hajógyár hivatalos

 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i