Nem csak a húszéveseké a világ - Szenes Iván írta ingyenes emlékkoncert

megjelenés:
2013-09-13 13:56:17

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 1311
















Szeptember 13-án pénteken, Szenes Iván halálának harmadik évfordulóján 18.30-kor a józsefvárosi Rezső téren



Harmadszor kerül megrendezésre az immár józsefvárosi hagyománnyá vált napon, Szenes Iván halálának napján szeptember 13-án pénteken az ingyenes, szabadtéri Szenes Iván Emlékkoncert. Egyedülálló magyar esemény, igazi világkülönlegesség is, hisz a koncert helyszíne az a józsefvárosi Rezső tér, ahol a legtöbb magyar sláger született, itt élt és otthonában alkotott Szenes Iván egész életében. A koncert különlegessége a rendkívüli dalok szellemiségén, az előadók kiválóságán , a csak itt hallható történeteken és az évforduló fontosságán kívül a helyszín egyediségében rejlik. Nincs  az egész világon még egy ilyen koncert, amely ott valósult meg,  ahol  a  slágerek: több mint 2000  magyar dal  született.

Szenes Iván dalai halála után szinte fohászokká lettek, az Úgy szeretném meghálálni, a Nem csak a húsz éveseké a világ, a Kicsit szomorkás a hangulatom máma, A legtöbb ember ott hibázza el és társai imaként szólnak a Rezső téri templom  alkotta színpadon.  Ha az utcai járókelőknek elkezdjük dúdolni örökzöldjei valamelyikének néhány sorát alig akad, aki ne tudná folytatni: Kislány a zongoránál, Mindenkinek van egy álma, Mama, Mondd miért szeretsz Te mást?, Kicsi gyere velem rózsát szedni, Isten véled édes Piroskám, Szeretni bolondulásig, Jamaikai trombitás, Nincs szerencsém, Hosszú az a nap, Nehéz a boldogságtól búcsút venni, Okosabban kéne élni,Találkozás egy régi szerelemmel, Kétszer kettő néha öt, Lazítani, Gondolj apádra, Minden asszony életében vagy egy pillanat, Ha legközelebb látlak,Tölcsért csinálok a kezemből és még sorolhatnánk. Mi csak csodálkozunk, hogy ezt is, meg azt is Szenes Iván írta. A Szenes dalok a magyar kultúra szerves részévé váltak, a zenei legenda minden idők legjátszottabb magyar szerzője.  



A péntek 13-ai koncerten sok újdonság, különlegesség és szokatlanság is lesz a nagy slágerek és a pontosan 13 sztár  társaságában. Újabb ifjú tehetségek  tűnnek fel, a régiek új dalokkal jönnek, a fiatal Szenes dalkövet sztárok közül senki nem énekli ugyanazt a dalt mint az előző koncerteken. 
Idén csatlakozik a csapathoz Voith Ági, aki az Engem nem lehet elfelejteni csúcsslágere mellett Bodrogi Gyulával duettezik a Jamaikai trombitás és  a Lila orchideák dalokon kívül a Hosszú élet titka a hosszú házasság dal is debütál. Zalatnay Cini a Tölcsért csinálok a kezemből, a Hosszú forró nyár és a Félteni kell mellett előadja azt a dalt is, amiben Szenes Iván megjósolta, hogy a férfiak fogják tönkretenni az életét, a Megmondták előre-t. Új Szenes sztár a legfiatalabb fellépő Csobot Adél is, aki a mosolygós dalokat kelti életre. Nagy Feró és a Beatrice idén feldolgozza Szenes Iván egyik érdekes dalát , a kérdést amit mindannyian oly sokszor teszünk fel magunknak :  Mit tehet az ember egy eltört szerelemmel? Kocsis Tibor a Szenes-Hofi dalok szerelmese idén a Gondolj apádra című nótát választotta ki magának Szenes Iván kedvenc dala, a Hosszú az a nap mellé, sőt még arra is vállalkozott, hogy két hölgyet Wolf Katit és Csobot Adélt maga mellé véve triót kreáljon az örök érvényű Lazítani-ra. Koós János olyan nótákat  is előad, amit 30 éve nem énekelt. Aradszky Lászlót megihlette a péntek 13 és különleges meglepetéssel készül. Bodrogi Gyula ezúttal a színházi slágerekhez és életbölcsességekhez folyamodik: Játszunk együtt, de ne játszunk egymással, Akinek humora van mindent tud vagy a Minden pártban van egy olyan ember, ami miatt pont az a párt nem kell. 

A két műsorvezető Bodrogi Gyula és Szenes Andrea vezette hiteles kalandozások a dalok mögötti történetekben, olyan emlékekben és titkokban, amiket sehol máshol nem lehet hallani, különleges műfajúvá teszi ezt a nagyszabású zenés ünnepet. Szenes Andrea a slágerek között született meg, ő maga pedig ott volt a slágerek születésénél. Bodrogi Gyula  régebb óta járt és alkotott Ivánnal a híressé lett Rezső téri házban, mint ahogy Andrea megszületett. Ő Szenes Iván legrégebbi és legjobb szakmai barátja.


Szenes Ivánt túlélték a dalai, de a slágerek halhatatlanná tették őt magát, ezt jelképezi  a Szenes Iván Művészeti Díj, amit idén is a koncerten ad át Dr Kocsis Máté  Józsefváros  polgármestere és az első Szenes Iván díjas Wolf Kati, akinek szintén Szenes dallal a Vuk-kal indult a karrierje. A női Kornay Marianne díjnak is lesz győztese.    



Örömmel adjuk hírül , hogy az idei koncerten mutatkozik be  és van premierje két vadonatúj Szenes Ivánalbumnak:
Mészáros János Elek Szenes Andor és Szenes Iván közös dalával, a Művészhimnusszal nyerte meg  a tehetségkutatót, ezért kapta tavaly ő a Szenes Iván díjat, s a díjhoz járó albumával mostanra készült el és a koncerten mutatja be a 20 Szenes Andor és Szenes Iván dalból álló válogatást, a Ki nem volt szomorú?! albumot, melyen a hatalmas slágerek mellett olyanok is vannak, amiről még hangfelvétel sem létezett. 

Az X faktor sztárja, a kivételes tehetségű, generációkat összehozó Csobot Adél nagyon jól érzi magát a Szenes dalok világában. Áthallgatva szinte az összes 2000 Szenes dalt menedzserével különleges dalokat válogatottak össze , és saját 19 éves érzelmi világával hozza őket el. Nem véletlen, hogy az Ami szívemen a számon-t nevezte ki címadó dalnak. 

Tavaly több mint 5000-en szórakoztak önfeledten az esztergomi Bazilika másánál kialakított templomi színpadról hallgatva a kitartást, a hitet, a vidámságot és reményt adó dalokat, amik áttörték a generációs korlátokat nemcsak a színpadon váltották egymást a legendák és az ifjú tehetségek, hanem a nézőtéren is több generáció dudolta együtt az örökzöld sorokat. Idén is szeretettel várunk mindenkit. 

Péntek tizenhárom, VÁROM. 
 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i