Vár a balkáni zene legnagyobb ünnepe Veszprémben: Balkan Most Fesztivál

megjelenés:
2023-07-19 12:25:04

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 296

Nyárzáró zeneünnep, a Balkán tehetségeinek legátfogóbb körképe: a BALKAN:MOST Fesztivál, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program legfontosabb világzenei programja a térség sokszínű arcát mutatja be. Mindenki dúskálhat a műfajokban és a jellegzetes balkáni életérzésben, aki szeptember 7-9. között Veszprém festői óvárosába érkezik: az ingyenes szabadtéri fesztiválon lesz neofolk, gipsy hop, bosnyák blues, etnojazz, izgalmas headlinerek és 26 showcase zenekar 3 színpadon, 3 napon keresztül. Örök lázadók, mint Daniele Sepe és a Dubioza Kolektiv, az elbűvölő Marina Satti, világjáró zenészek és hagyományban gyökerező produkciók adnak friss képet a Balkánról. A koncerteket egy háromnapos konferencia kíséri, összekötve a nemzetközi szakma térségi képviselőit - a teljes koncert-és konferenciaprogram már olvasható a fesztivál oldalán.

 

A Balkán mindenkié

 

Veszprémben ismerős a balkáni zene műfaja: nemcsak Boban Marković és zenekara teremtett már többször is fergeteges hangulatot a városban, de az Utcazene Fesztiválon is szerepeltek már balkáni zenét játszó bandák.

Ezek a zenék a balkáni térség autentikus arcát festik meg; az utóbbi években mégis talán ritkábban léptek fel Veszprémben, mint korábban - a szervezők ezt a kettősséget orvosolják az átfogó BALKAN MOST programmal. 9 balkáni országból 26 showcase fellépő érkezik Veszprémbe, olyan kuriózumokat felvonultatva, mint a neofolk, bunker lounge és népdalokból merítő női a cappella. A Balkánnak és zenéjének világszintű térhódítását érzékelteti, hogy a kiemelt fellépők nemcsak az egykori Jugoszlávia utódállamaiból érkeznek: az olasz jazz virtuóz Daniele Sepe, a katalán fővárosban alakult Barcelona Gipsy balKan Orchestra és a francia illetőségű, világjáró La Caravane Passe mind-mind sajátos módon értelmezik a térség örökségét. A görög popsztár Marina Satti urban R’n’B köntösbe bújtatja a vokális hagyományt, a bosnyák ska-punk Dubioza Kolektiv ugyanazzal a lendülettel zenél, ami 20 éve a legismertebb bosnyák bandává tette őket. A végtelenül színes összkép olyan árnyalatokat mutat be, amit eddig túlharsogtak a rezesbandák, de mindenképp érdemesek a felfedezésre. 
 

Körkép mellé panoráma 

 

A zenei körutazásnak otthont adó Veszprém a saját adottságaival is büszkélkedhet: a BALKAN:MOST nagyszínpad a Várban, az érseki paloták tövében kap helyet, a frissen átadott FOTON Audiovizuális Centrum helyszíne egyedülálló függőkerttel és panorámával kényezteti vendégeit, az Óváros téren pedig fergeteges buli várható és persze változatos street food kínálat. A konferenciát a Hangvilla multifunkcionális helyszíne fogadja be. A fesztivál festői helyszínei sétatávolságra vannak egymástól, ami megkönnyíti a szemezgetést a sokszínű programból, és ideális lehetőséget ad a személyes kapcsolódásra előadók, a közönség és a szakma képviselői között - ami a BALKAN:MOST egyik célkitűzése. 

 

 

De mi is az a Balkán?

 

Egy brand, amit az egész világ ismer, de valahogy kihagyták belőle a helyieket: ezt orvosolja a BALKAN:MOST lineup és a fesztivált kísérő konferencia. Ritkán hallható zenék: a magyar cigányzenéhez egészen közel eső román taraf, az édes-bús bosnyák sevdalinka vagy épp feminista folk (a fellépők több, mint fele női zenekar, vagy női frontemberük van) töltik meg a veszprémi utcákat. A konferencia beszélgetésein egy több, mint 200 fős nemzetközi szakember-gárda járja körül a térség kiaknázatlan lehetőségeit és kulturális gazdagságát, olyan provokatív panelek, mint a ‘Fake Balkan’ és gyakorlati workshopok keretében, ahol a szakma elismert képviselői dolgoznak együtt művészekkel. Exkluzív szakmai programok várják a zenei szakmai és zenei sajtó képviselőit szerte Európából. A konferencia összegzése és kiterjesztése a 4 éves MOST projektnek, ami a hangvető vezetésével 4 szakmai pilléren és európai együttműködéseken keresztül építette a térség kulturális reprezentációját a Kreatív Európa társfinanszírozásával. 

 

Szervező

 

A BALKAN:MOST Fesztivál a WOMEX közreműködésével jön létre a Hangvető szervezésében a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa és a MOST projekt támogatásával. A 2023-as év kiemelt nemzetközi kulturális eseménye, a maga nemében első, magas szakmai színvonalat képviselő ingyenes fesztivál. 

 

 

BALKAN:MOST Fesztivál a WOMEX közreműködésével

Balkán: Ahogy még nem hallottad 

2023. szeptember 7-9. 

Helyszín: Veszprém Óváros


Fotó: Balkan Most hivatalos

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i