ZamJam 2023 - 1. nap - Presser, Karácsony, gasztro-orgazmus és kölyökdiszkó is volt

megjelenés:
2023-07-29 14:42:58

napi megtekintések: 3

megtekintések száma: 444

A ZamJam Fesztivál idén második alkalommal került megrendezésre Zamárdiban és a népszerűségi mutató pozitív kilengését tekintve nem utoljára. Vélhetően évről-évre többen fedezik majd fel azt a fajta kulturált szórakozást, amelyet ez a fesztivál kínál.

 

A tavalyi beszámolónkat itt találod. 

 




Azóta minőségi ugrás következett be, de a jól bevált recepten nem változtattak: a magyar popkulturális élet ismert szereplői léptek fel, csavartak egyet a produkciójukon vagy épp akusztikus estet tartottak. Mindeközben volt a fesztiválon irodalom, festészet és zenekultúra is, de már az első napon kóstolgattunk ínyencségeket a balatoni gasztronómia legnevesebb képviselőitől. 


A Panoráma nevet viseli a fő színpad és a név beszédes: a zamárdi sétány is megtelt érdeklődőkkel, akik jegyet ugyan nem váltottak, de a kordonon túlról is élvezték a koncerteket. És a hátteret a Balaton panorámája adta.


A Budapest Bár, Bródy János és Presser Gábor-Karácsony János-Csík zenekar koncertjei jelentették a nyitónap fő fellépőinek gárdáját.




 

Bródy János zenekarával kiegészülve adott zeneileg kissé enervált, politikailag annál tüzesebb koncertet. 


— Nem hiszek a lélekvándorlásban. Már az előző életemben sem hittem benne és most még szkeptikusabb vagyok — tréfálkozott Bródy. 


Ilyen és ehhez hasonló, valamint politikával gazdagon átszőtt átkötő szövegekkel vezette fel a dalait, amelyeknek vélhetően jót tenne kicsivel kevesebb politikai színezet. Bár a közönség értette a humort és az utalásokat, szebb és tisztább lenne, ha a dalok dalok maradnának. Még akkor is, ha Bródy dalszövegéven teszi fel a kérdést: 


magyarnak lenni mennyit ér? Erre a kérdésre az este következő fellépője, Csík János adta meg a választ. Lásd lentebb.

 

Bródy János dalszövegei itt.




 

Nem csak az atmoszféra, az illatok is ismerősek, otthonosak a ZamJam-en. Aki most először látogat el a fesztiválra érezni fogja, hogy jó helyen van és mintha már korábban is érzett volna hasonlót. A jó-itt-lenni-érzést.




Ehhez hozzájárul a balatoni gasztró-kalandozás, a gyerekbarát helyszínek, az érzés, hogy van tér, van levegő, hogy minden arról szól, hogy a látogató jól érezze magát és a lehető legszínesebb programkínálatból válogathasson. A Sziget Kft, a Volt Produkció és a Nagyon Balaton stábja egyébként is mindig erre törekszik. 





Közel azonos árakkal dolgoznak a rendezvényeiken és a korábban bevezetett token-rendszer is jól teljesít a gyakorlatban. Ezzel a klímakatasztrófa ellen is teszünk. A szervezők idén telepítettek a helyszínre egy buszt is, amelyet belülről bevontak műfűvel, felszereltek színes lámpákkal és benyomták a tinidiszkó gombot, amelyen 0-13 éves korig minden gyerek tombolva ugrál. A buszt egy óriási gorilla vezeti. Ez jelenti a 2023-as, ultramenő gyerekmegőrző nyugiszoba fogalmát. 


A koncerteken a földre terített pokrócok, kempingszékek, finom fényfüzérek sorakoznak a nézőtéren. Minden adott a kényelemhez, de a tomboláshoz is. Ez utóbbiból volt bőven, amikor elsőként csendültek fel a Csík zenekar dalai, majd amikor Presser Gábor és Karácsony János, az LGT élő legendái is velük együtt zenéltek. 





Csík János az egyik összekötőjében elmondta, hogy büszke arra, hogy magyar ember, s hogy magyarként tesz azért, hogy a magyar népi hagyományt megőrizze. Legyen szó zenéről, mondókáról, kézműves munkáról vagy kulináriáról, magyarként feladatunk ápolni ezeket az értékeket, egyben büszkék is lehetünk arra, hogy ennek a kultúrának részei lehetünk. 





Miközben hallgattuk ezt a páratlanul magas színvonalú produkciót, mi is elgondolkodhattunk ezen. Eközben pedig csodálhattuk, hogy hogyan ragyog a háttérben az egyre kövérebb hold az égen. Varázslatos élmény volt. 





A dal a miénk című nótával és Karácsony János elképesztően energikus játékával robbant be az este hangulata és nem is hagyott alább az utolsó percig. Presser Gábor pedig — bár kissé háttérben — a zongoránál játékával, a mikrofonba dúdolva pedig hangjával járult hozzá a produkció színvonalához. Maximális energiabomba és pozitív löket volt ez a koncert, amelynek emléke hosszan elkísér és gondolatainkba, szívünkbe idézve a hangulatát talán képes lesz kizökkenteni a hétköznapok monoton ritmusából. Mert ez a muzsika valóban minden ember lelkéhez eltalál.

 

LGT dalszövegek itt.

 

Presser Gábor adatlapja itt.

 

Karácsony János adatlapja itt.

 

A Csík zenekar dalszövegei itt.

 

És még közel sincs vége, hiszen pénteken és szombaton is remek program lesz a ZamJam. Program és részletek itt.




 

Fotók: ZamJam hivatalos

 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i