ZamJam 2023 - 2. nap - Fenyő alacsony fokozaton, Szikora ezer százalékon lépett fel a ZamJam-en

megjelenés:
2023-07-29 14:43:07

napi megtekintések: 2

megtekintések száma: 351

A második napon Szikora Róbert és az R-Go, valamint Fenyő Miklós lépett színpadra. A zenekar tavaly ünnepelte fennállásának negyvenedik évfordulóját, a csikidám királya, Szikora Róbert pedig idén sem adott lejjebb a show-ból. 


– Ha nyár, akkor számára Balaton – nyilatkozta a közelmúltban


Amikor a Tiszta erőből nyár című dalt énekelte, akkor volt leginkább érzékelhető, hogy ezt valóban komolyan is gondolja.





 

Az R-Go énekese nagyon jó formában van, s látszik, hogy élteti és pörgeti őt, hogy a színpadon állhat. Irigylésre méltó életigenlés árad belőle és ez a közönségre is átragad. A Ballag a katona, a Szeretlek is, meg nem is, a Ne bánts és a Ne félj, te kis bolond is szerepelt a repertorában. Szikora a közelmúltban megjelent, Budapest felett című dala bár kevésbé illett a zamárdi estébe, de érthető, hogy elhangzott. A Paulinával készült legújabb szerzemény a Budapest Parkban készült koncertvideóval jött ki a napokban.




 

Nem ez az első kooperáció, amelyet Szikora a fiatal hazai sztárokkal alkot: a tavalyi Úristen, a Valmar-ral közös bombas-láger minden játszási és sikerlista élére felkerült. Az R-Go frontembere el is énekelte a dalból a saját részét, méghozzá egy mashup formájában, amelynek másik alkotóeleme a Csao, Marina volt és nagyon különleges hangzásvilágot alkotott. Ez volt az egyik legjobb dal a koncerten. 

 

SZIKORA RÓBERT DALSZÖVEGEI ITT.





 

Nagyon hatásos volt a Ballag a katona felvezetése is, amely a Trianonra emlékezés köré épült. Egy animált katona (szájában csutora) ballagott az esőben, a romos háború-súlytotta tájban. Különösen aktuális ez a jelenlegi élethelyzetben, amikor már több mint egy éve zajlik a háború a szomszédunkban. Duplán aktuális tehát a dal, kellően hatásos is volt. 




 

A koncert vége felé megidézték a Hungáriát, elő is adtak egy dalt, amelyet Szikora még a Hungáriának írt és ez volt a csikidám-életérzés első hangja. Előkerült legendás, több tucatnyi kitűzővel díszített kabátja, nem maradt el a szalmakalap a táncoslányok állatbőrmintás ruhákban tombolták és énekelték végig az estét, Szikora pedig energikusan, fáradtság jeleit nem mutatva énekelt és táncolt. Addiktív jelenség, akiben még mindig nagyon sok potenciál van a zenei pályáját tekintve.




 

A két nagykoncert között a kivetítőn megidézték a Hungáriát, emlékeztetve ezzel arra, hogy 2024., június 1-jén egyetlen koncert erejéig újra összeáll a legendás formáció. 

 

Fenyő Miklós koncertje 21:30 körül kezdődött. Az első pillanatban döbbenten láttam, hogy bár a tőle megszokott laza eleganciával, de két táncoslány gyűrűjében vonult be a színpadra, akik mintha támasztották volna őt. Össze sem hasonlítható a színpadi energia azzal, amit Szikora produkál. Fenyő alig mozgott, épp csak olykor járatta ritmusra a lábait. Szomorú látni, hogy nincs már olyan kifogástalan állapotban, mint fénykorában. 




 

Az énekhang azonban nem veszített erejéből: bőven van még tartalék a torkában, csupán tartalékolt vele, vélhetően azért, hogy a koncert végig jól bírja a legnagyobb slágerek előadását: zárásként kötelező volt a Limbó hintó, de természetesen óriási csúcspont volt a Made in Hungária és a Csavard fel a szőnyeget, de nagy sikere vol a Hotel Menthol című dalnak és persze elhangzottak a kedvenc angyalföldi dalok is. Tudható, hogy Fenyő ott született, ma is ott él és nagyon kötődik a XIII. kerület világához. A Csókkirály összekötő szövege nem spannolták fel annyira a közönséget, mint gondoltam korábban – a dal annál inkább. 




 

A rockyzás, a jampi-feeling, a a rock ‘n’ roll-életérzés sokat lendített az egyébként a vártnál kevesebb lendülettel zajlott koncerten, s vokalistákkal is megtámogatták a a hangzást. Bár kevésbé fülsértően tették volna ez utóbbit. Létjogosultsága minden koncerten van a vokálnak, de nem kellemes hallani, amikor a vokál-szekció túlénekli a főhőst, ráadásul olykor fülsértő módon. Sajnos az önálló vokál-blokk közben és azt követően is elkezdett szivárogni a közönség a színpad elől – máshová.




 

Visszanézve koncertfelvételeket szívesen repülnék vissza az időben abba a korszakba, amikor Fenyő még ragyogó formában állt a Hungária élén és nem csak hozta a kötelezőt – ahogyan mondta is Zamárdiban az egyik dal előtt: Na haladjunk!

Ennek ellenére biztosan ott leszek jövőre a Puskásban, mert bár kevesebb már a lendület, az életérzés még ott bújkál Fenyőben, hajtja, viszi előre és amíg van rá lehetőség, érdemes kihasználni, hogy a velünk élő zenei legendákat élőben láthassuk.

 

 

A tavalyi R-Go koncertről itt írtunk.


A 2023-as ZamJam első napjának beszámolóját itt találod.






 

 

Fotók: ZamJam hivatalos

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i