Megjelent AKC Kretta új albuma, A Tél Katonája

megjelenés:
2023-08-01 17:44:58

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 397

„Úgy érzem, ideje megmutatni, hogy ez vagyok én, nem csak az aktuális szerelmi életemről beszélni” – megjelent AKC Kretta új albuma, A Tél Katonája.

 

Fiatalkori traumák inspirálta trackek, nagyon várt featek, folyamatos változás és reggelbe nyúló stúdiósessionök: elkészült AKC Kretta második szólólemeze. A Tél Katonáját hallgatva megismerhetjük Kretta valódi arcát, és a rapper megmutatja, hogy van élet a csajozós számokon túl. 




 

Míg a Babaház egyetlen lánynak szólt, a Tél Katonájának központi tematikája a magány: bár különböző módokon, de minden dalban megjelenik az egyedüllét és az az érzés, hogy nem találjuk a helyünket a világban. A végeredmény pedig egy, a korábbinál kitárulkozóbb és őszintébb anyag lett, amelyen helyet kaptak kifejezetten sötét trackek is – az  Igaz Beszéd és a Tékozló Fiú például Kretta nehézségekkel teli gyerekkoráról mesél és arról, hogyan tanult meg kiállni magáért az évek során. „Mivel ez az első olyan lemezem, amin bemutatkozok, szerettem volna az érem másik oldaláról is beszélni. A Tél Katonája eleve egy olyan képregényhős, aki nyugtalanul bolyong abban a világban, ahová akarata ellenére csöppent, keresi az útját. Nagyjából az összes dal ezekkel a témákkal foglalkozik, de csak utólag jöttem rá, mennyire tudok azonosulni vele” – mondja a rapper. 




 

Maga az alkotói folyamat is sokszínűbb volt az eddigieknél. Volt olyan track, ami nem adta könnyen magát: az Intim Tetkó szövegét rengeteg beatre rápróbálta, mire megtalálta az igazit, több featet is keresett hozzá, sőt, maga a feléneklés is kihívások elé állította. Hasonlóan indult a hyperpop alapú Porsche felvétele is, ez viszont végül teljesen más fordulatot vett: „Eredetileg egy melankólikus dalnak indult, de egyszer elaludtam a stúdióban amíg a srácok dolgoztak, aztán reggel hétkor felkeltem, hogy na most csináljunk egy zenét. Egyszer csak kipattant a fejünkből, hogy ezt a dalt próbáljuk rá valami vadabbra, és ez sült ki belőle – másnap mindenkinek izomláza volt, annyit ugráltunk rá felvétel közben” – meséli Kretta. Ez egyébként általában is jellemző volt a lemez munkálataira, a rapper ugyanis folyamatosan hozta az újabb beateket, hogy minden dal a hozzá legjobban passzoló végleges formáját kapja. A lemezfelvétel igazi közösségi alkotás volt: szinte minden dalban van közreműködő. Van köztük olyan, akivel Kretta már korábban is megosztotta a mikrofont: „Nagyon szeretem a Gyere Velem című dalunk hangulatát, és szerettem volna felvenni még egy tracket, ami a vágyódásról szól. Atka pedig igazi profi: pillanatok alatt képes szöveget írni, és aztán hibátlanul rögzíteni, egyszerűen imádok vele dolgozni” – mesélt az album első előfutáráról, a Fele-fele Érzelgésről. Olyan előadó is van viszont, aki számára még csak most jött el a bemutatkozás ideje. Rubenbaby nevét az igazán szemfülesek már kiszúrhatták pár hiphop-buliban: „Elképesztő tehetség; személyes küldetésemnek érzem, hogy eljuttassam a szövegeit egy szélesebb közönséghez. A Valami Más Freestyle és a Nagyba Fogok az első két kiadott zene, amin szerepel: remélem, ez elég nyomatékot ad majd a karrierje startjának.”

A Tél Katonája a mai naptól elérhető minden digitális platformon. Az album producere Kretta állandó alkotótársa, AKC Misi volt, aki feltűnik a címadó dalban is. 




 

 Fotók: AKC Kretta hivatalos

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i