TUDÓSÍTÁS: ​​Kamarás Iván portrébeszélgetés

megjelenés:
2023-08-02 20:49:27

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 188

Augusztus első napján Péterfy Bori egy igazán nagy színészt látott vendégül Zene x Színház esten. A vendég főleg a színházi világból érkezik, de sem a színpadi sem a stúdió éneklés nem áll távol tőle.

Ki is ő? Nem más, mint Kamarás Iván, pécsi születésű Jászai Mari-díjas színész, aki 2013-ban Bombajó címmel zenei albumot is megjelentetett. Nem csak remek darabokban, de számtalan híres magyar filmben és sorozatban játszott, köztük az Üvegtigrisben, A miniszter félrelépben, vagy éppen az Aranyéletben.

 


 

Beszélgettek a színház és a zene kapcsolatáról, a darabokban előadott dalokról és zenei karrierjéről is. Csatlakozott az estéhez a Momentán Társulat, akik improvizatív jelenetekkel emelték a program fényét. Jelenleg Kamarás Iván az Egy fess pesti este című darabjával járja az országot, melyből a beszélgetés végén Péterfy Borival adott elő egy részletet. Kerekes Ali működött közre gitáron. Iván a péndémia alatt kezdett el saját dalokat írni és a Hajógyár-esten ezen szerzeményekből gyűjtött össze egy csokorral.

 


 

Kamarás Iván elsőként a gitározásról, a zenei képzés kezdeti időszakáról beszélt, amikor többe között a Kavicsok zenekarban gitározott. (Majd a Maradék nevű formációban zenélt.) Énekelni nem hagyták, Iván tehát maradt a ritmusgitárosi poszton. Csúcspontjuk az Ászok című, Geszti Péter-vezette tévéműsorban való fellépés volt. Még ásztallért is kapott! Kamarás Iván ezt a talizmánt még mindig őrzi.

 

 


Gyerekkorát felidézve Iván balett-táncos családban nőtt fel. Édesanyja és nevelőapja is neves balettművész –, de neki soha nem ment igazán jól a balett, bármennyire is szerette volna elsajátítani a műfajt. Iván édesanyjával női öltözőkben nőtt fel, hiszen az édesanyja volt akkoriban az első balerina, aki szült, és amikor nem tudott vigyázni rá, olyankor Iván csendben ült az öltözőben.

 

 

– Az, hogy felnőttek társaságában nőttem fel, nagyon sokat adott és sokat el is vett az életemből. Emiatt az iskola már nem is igazán érdekelt. A vidéki színház teljes repertoárja ott volt a zsebemben, az iskolába pedig már csak úgy bejártam (aludni).



 

 

Kamarás Iván nem csak beszélt az életéről, a főiskolai élményeiről és a szerepeiről. Mély átéléssel mesélt. Látszott, hogy ő az a típusú ember, aki nem csak átgyalogolt az életén. Tényleges megélései voltak. És most, a Hajógyár estjén sem csak beszélt: ő most is előadott. Élvezetesen és a közönséget is bevonva a történetekbe. Választékos nyelvhasználat, remek artikuláció, mellkasunkban dörmögő, kellemes hangszín: akár a telefonkönyvet is felolvashatná, az is csodásan csengene. Nem is az volt talán a lényeg, amiről beszélt, hanem ahogyan mesélt. Olyannyira élvezetes volt, hogy még a Momentán Társulat – amelynek az lenne a szerepe, hogy közbeékelt paródiákkal reflektáljon a színész mondandójára – csendben hallgatta végig az előadást. Mert nem portrébeszélgetést, hanem színdarabot látunk ma este az A38 színpadán. A címe: Kamarás Iván élete – egyszemélyes színdarab Kamarás Iván főszereplésével.



 

 

Itt tudod visszanézni az előadást.


 

Itt írtunk az eseményről beharangozót.


 

Az esemény a Petőfi 200 Emlékév keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.


 

Fotók: Hajógyár hivatalos

 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i