Különleges kollaborációs lemezzel hívják fel a figyelmet a Balaton környezeti értékeire

megjelenés:
2023-08-07 10:24:18

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 182

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa BALATORIUM programja zenészeket is segítségül hívott, hogy minél többen megismerjék a Balaton sérülékenységét. 





A Balaton hangjai címen most megjelenő albumon tizenkét előadó szerzeményét hallhatjuk, akik mind stílusukban, mind mondanivalójukban más-más szemszögből mutatják be a tó sérülékenységét. A sokszínűséget remekül prezentálja, hogy Дevatól kezdve a Jazzboison át Nóvé Somáig nagyon különféle produkciók hallhatóak rajta. És ha mindez nem lenne elég, a kivételes anyagot egy lemezbemutató minifesztivállal is megünneplik augusztus 19-én a salföldi BÁNYA Kertben, ahol koncertekkel és a projekt szakmai mentora, a PAD Alapítvány színes programjaival várják a látogatókat.


 

A BALATORIUM az Európa Kulturális Fővárosa program egy kiemelt projektje,  küldetése, hogy a kultúrán keresztül hozza közelebb az emberekhez a Balaton és térségének ökológiai összefüggéseit, és felhívja a figyelmet arra, hogy csak együtt tehetünk a Balaton jövőjéért. Ezúttal tizenkét kiváló előadó közreműködésével teszik ezt meg: a Banana Records koordinálásával létrejött Balaton hangjai című albumra ugyanis Deva, Hegedűs Józsi, Iamyank, a Jazzbois, Mmamt, Nóvé Soma,  Onakom, a SunMa, a Wave of Sound, a Wavy és Zalai Richárd szállítottt egy-egy vadonatúj tracket. 





Hozzájuk csatlakozott SNAILTRIP, aki a korábban meghirdetett pályázaton keresztül került az allstars csapatba. A lemez további különlegessége, hogy a résztvevők szabadon használhatták az Analog Balaton tagjai által a Balatonnál rögzített természeti hangokat, így a nád lágy susogása, a balatoni kavicsok koccanása, a víz megnyugtató hullámzása és az önfeledt nyaralók duruzsolása is hozzátesz az utánozhatatlan atmoszférához.

 


 

A lemez első előfutárát a Wave of Sound csapata szállította, akik különösen szívükön viselik a Balaton sorsát, így nem volt kérdés, hogy csatlakoznak a BALATORIUM projektjéhez. Az Elmerülve című dalhoz ráadásul egy lélegzetelállítóan gyönyörű live session videót is forgattak a Csobánci várnál. A Balaton hangjai album megjelenésével egyidőben pedig most a SunMa érkezik egy kisfilmmel, amit - az előzőhöz hasonlóan - Vadas Géza rögzített, helyszínül ezúttal a szentbékkállai kőtengert választották. Ahogy a rendező fogalmaz:

 

“Szerettük volna megmutatni a vízpart mellett a Balaton eldugodtabb részeit is, a kőtenger szinte egyből beugrott a különleges hangzás és vizuális izgalmai miatt. A másik helyszínhez pedig kötődik egy vicces sztori is, ugyanis a hegyre csak egy meredek földúton lehetett felmenni, ahol sikerült rossz irányba fordulnunk a busszal, így várt ránk plusz fél óra, lassú tolatás.”

 


 

A Balaton hangjai tehát nem csak egy kiemelten fontos ügyet támogat, de egy igazi zenei kuriózum, amely a Balaton csodálatos természeti kincseit előtérbe helyezve kalauzol el bennünket képzeletben hazánk káprázatos tájaira. Ha az album hallgatása közben kedvünk támad a Balaton felé venni az irányt, a készítők egy exkluzív eseménnyel várnak minket augusztus 19-én a salföldi Bánya Kertben. A Balaton hangjai lemezbemutató minifesztiválon olyan előadókat nézhetünk meg, mint Дeva, a Jazzbois,  Onakom és Hegedűs Józsi. A koncertek előtt a Balatorium projekt edukációs programjait is látogathatjuk.

 

Balaton hangjai lemez itt.




 

 

Mi az a Balatorium? 

 

A Balaton jólléte mindannyiunk közös ügye. Kevesen vannak, akiket ne kötne érzelmi szál ehhez a sok tekintetben egyedülálló természeti-társadalmi jelenséghez. Közép-Európa legnagyobb tava Magyarország tagadhatatlanul legfontosabb régiói közül való, amelynek valóságát számtalan tényező alakítja, és amely számtalan érdek metszésében fekszik. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program a PAD Alapítvánnyal karöltve ezen tények tudatosítására hozta létre a Balatorium ökológiai, kulturális programsorozatot.

 





 Fotók: előadói hivatalos és Balatorium hivatalos

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i