Ilyen volt a Sziget 2023 első napja

megjelenés:
2023-08-11 13:56:40

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 255

A Sziget 2023-ban újabb, komoly szintet lépett. Sokan, hosszú ideje kifogásolták már a toitoi-okat, a szerteszét szórt étel- és italszolgáltatóka, tavaly pedig elviselhetetlen volt a por a hosszú ideig tartó szárazság okán.


Idén mindezen sikerült úrrá lenni. A kulturált, angolwc-blokkok kialakítása üdvözlendő gondolat és az első nap alapján remekül vizsgázott. Temérdek wc papír áll rendelkezésre, a takarítószolgálat rendszeresen dolgozik a tisztaságon, egyszóval olajozottan működik a rendszer.





Az étel- és italkiszolgálókat food court-okba csoportosították, így könnyen megtaláljuk a számunkra leginkább megfelelelőt, akár kínaira, akár csak egyszerű sült krumplira vágyunk. Ugyanez a rendszer italok tekintetében is átláthatóbbá tette a tematikát. Van ivóvíz-töltőpont és tea-állomás is. Ami még szuper hír, hogy minden szolgáltatót – az ételek tekintetében – kötelezték arra, hogy legalább egy terméket maximum 2500 forintos áron vagy az alatt kínálják.


A tavalyi mérhetetlen mennyiségű por kordában tartására is sikerült megoldást találni: már hetekkel a rendezvény előtt kezelték a talajt a megfelelő szerekkel, amelyek megakadályozzák, hogy megfulladjunk a portól, de az időjárás is nagyon kedvező, hiszen a tavaly, hosszú aszályos időszakot követően esett elegendő eső ahhoz, hogy ne száradjon ki a fű. És végre levegőhöz jutunk a Hajógyárin.




 

Erős volt a magyar zenei felhozatal a 2023-as Szigeten, ahol a Petőfi színpad keretében, valamint az Ibis x All Európa színpadon is hazai előadókat hallhatott a közönség az estei főműsoridőben.


A Petőfi színpad műfaji tematikáját az első napon a metal szőtte át, hiszen a Kaktus kezdte a napot, utánuk a Harmed lépett fel, az este fő fellépője pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb hazai metal-ágyúja, az Áron András Apey-vezette Lazarvs volt. Ők is szóltak a legnagyobbat, de aki részt vett a Harmed fellépésen sem csalódott: óriási lendület van a fiatal csapatban, érdemes figyelni a pályájukat, mert ez még csak annak az energiának egy része, amelyet a későbbiekben képesek lehetnek megmozgatni a dalakkal. Erőteljes hangzás, a közönséget is feltüzelő taktusok jellemzik a csapatot. 

Hasonlóan erős lesz a Petőfi színpad további felhozatala is: Fran Palermo, Fiúk, Saya Noé, Platon Karataev, Aurevoir, godfather, Analog Balaton, Anna and the Barbies – csak néhány név a heti fellépőkből. Érdemes a magyar zenei paletta ezen kifejezetten színes közegét többször meglátogatni a fesztivál során és felfedezni új kedvenceket a már nagy favoritok mellé.




 

Az Ibis x All Európa színpadának egyetlen hazai fellépője a Sziget 2023 első napján a titokzatos maszkos, Hundred Sins volt és érzékelhetően nem csak a magyar közönséget csalogatta a színpad elé. Bár a külföldiek vélhetően csak az Omega: Gyöngyhajú lány-feldolgozás taktusait köszöntötték ismerős dallamként, látható érdeklődéssel fordultak a fiatal magyar tehetség felé. A koncertet ukrán zászlós háttérképpel és ukrán nyelvű éneklésével zárta, amely nagyon erős keretbe foglalta az egyébként is ezer százalékos energiaszinten pezsgő fellépést. Bárcsak azon múlna a (világ)béke, hogy a Hundred Sins milyen hatásfokkal és erőbedobással ad koncertet: ez az energiabomba garantáltan véget vetne a háborúnak.



 

A Magic Mirror titokzatosnak tűnő sátra idén az egyik leginkább látványos belépőt kapta: kivilágított, ötágú csillag-formájú alagúton haladhatunk végig a bejáraig. Természetesen nem akadálymentesen: érthető, hogy mindenki itt szeretne fotózkodni. Szuper élmény, érdemes meglátogatni, ahogyan a hatalmas (fény)installációkat, az élő szobrokat is. Ma folytatjuk a felfedezőutat a nem zenei programok tekintetében is, és beszámolunk a leginkább érdekes látnivalókról.




 

A Magic Mirror sátrát mindig valamiféle titokzatos aura lengi körül. Nem is csoda: a tükrökkel gazdagon felszerelt, cirkuszi porondot idéző díszletek között újabb és újabb egyedi világok elevenednek meg. A nyitónapon Kovács Domokos – Tryangle produkcióját láthattunk. Egészen zavarba ejtő volt, ahogyan a a folpackból hajtogatott, embernagyságú bábbal bánt. Élő, érző, hús-vér emberként kezelte és egy, nagyon beszédes, minden elemében átérezhető és érthető, érzelemgazdag előadást láthattunk, melyben L. Nagy Attila volt a partnere. Ahogyan az ajánló fogalmaz: A Tryangle a kortárstánc és a bábszínház kettőséből született új forma, a fizikai bábszínház nyelvén kutatja azt a találkozást, amikor a koncepció ütközik a valósággal. 


Fotó: jegy.hu/Kovács Domokos hivatalos


 

Miközben a kisebb színpadokon hazai tehetségek és a kulturális élet rendkívül színes palettájának szereplői léptek fel, addig a nagyszínpad az első napon a brit fő fellépők jegyében telt. Sam Fender és a Florence + The Machine alkották a program gerincét és a hangulat is a felsorolt előadók rezgéseinek megfelelően alakult. Olykor pezsdítő, de biztonságos kereteken belül mozgó előadásmóddal és a jól ismert dalaikkal léptek a Szitizenek elé, akiknek nagy részét a már megszokott módon nem a magyar látogatók tették ki. 



Fotó: Florence + The Machine hivatalos Facebook 

 

Kádár Tamás, a Sziget Zrt. cégvezetője méltán nyilatkozta azt, hogy büszke az idei eseményre. Minden tekintetben élhetőbb az idei Sziget.

Köszönhető ez annak is, hogy sikerült reflektálni a világban zajló folyamatokra, az emberek napjainkban megváltozott lelkiállapotára és attitűdjére, amelynek már nem feltétlenül a mindenáron kifulladásig túlpörgetett partizás a központi eleme egy fesztiválon, sokkal inkább az egy, minimálisan alacsonyabb rezgésszinten mozgó, kulturált, ugyanakkor minőségi szórakozás.




 

Cseppet hűvös estén vagyunk túl, s ez a közönség buli-mérőjén is látszott. Vélhetően ma indul majd be a pörgés, hiszen a nagyszínpadon kora este az elmúlt egy évben sztárrá avanzsált fiatal brit tehetség, Yungblud, majd pedig a már hosszú évek óta toplistás sikercsapat, az Imagine Dragons lép fel. 

 


 

Előbbi őrült fellépéshez kétség sem fér, utóbbi pedig a brutálisan jó közönségkedvencek mellett a tavalyi új lemezének dalaival is készül. A Sziget 2023 egyik legerősebb napja van készülőben.



 

Fotók: Sziget hivatalos és előadói hivatalos

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i