Ilyen volt Sziget 2023 második napja

megjelenés:
2023-08-13 09:11:07

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 232

Mindenképpen nézzétek meg a Cirque de Szigetet!


Ha csak egy programot ajánlhatnék a 2023-as fesztiválról, ez lenne az. Olyan varázslatos, titokzatos, mesés világot teremtett a cirkusz és a Sziget közösen, hogy nem csak a gyerekek, hanem minden korosztály a csoda hatása alá kerül és visszatalál a gyermeki énjéhez.


Van itt béna bűvész, csodadoktor, csillagjósda, varázslás, gondolatolvasás, retró, mini óriáskerék, ügyességi játékok és persze akrobata-produkciók is. A díszletek, a környezet, a zene, a fények mind a régi vásári komédiások világát, az utazó cirkuszok hangulatát idézik meg. Órák telnek majd el úgy, hogy észre sem veszitek és egyszer csak arra eszméltek, hogy már zajlik a nagyszínpadon a fő fellépő koncertje. 





Ezek egyike a pénteki napon a fiatal gigatehetség, Yungblud volt, aki külsőleg leginkább az ex-Anti Fitness Club-os Molnár Tamást juttatja eszembe, mentalitásában és színpadi viselkedésében pedig Angus Young? és Marilyn Manson egyvelegként írható le. Természetesen imádják a dalait, elég csak az erősen lázadó, kissé szuicid, de mindenképpen őrült hangulatú Medication című dalt idézni és megnézni egy koncertvideót.





 

A régóta megasztárnak számító slágergyáros Imagine Dragons telitalálat headliner volt. Utóbbi főhőse természetesen nem mulasztotta el megcsillogtatni a közönség előtt ízlésesen kidolgozott, meztelen felsőtestét - amelyet természetesen hatalmas sikongatás és taps fogadott. De természetesen Dan Reynolds nem csak külsőleg elragadó: hangi adottságai is predesztinálták a zenekart arra, hogy világsztárokká váljon. Telepakolták a koncertet a legnagyobb slágerekkel, hatásos vizuállal és konfettiesővel. Mindezt pedig a Sziget-nagyszínpad brutáljó hangzása járatta csúcsra.

 



 

Voltak, akik a fűben fekve vagy épp kinyitható kis kempingszékből, vagy a pokrócon ücsörögve hallgatták a koncerteket és nem taposta agyon őket a tömeg. Mert bár rengeteg ember kilátogatott pénteken - meggyőződésem, hogy ez volt az idei Sziget legerősebb napja - nem volt érzékelhető a zsúfoltság. 




 

Persze, a fesztivál nem olcsó. Lehetne több rap vagy épp popkzene, több néptánc, még kevesebb por, több bor, vagy olcsóbb a belépő és ételár-szabás - mindig lesznek fanyalgók. Olyanok, akikben a fentiek valamelyike hiátust vagy hibát képez. 

 

De sokkal inkább tény az, hogy a Sziget szervezőinek sikerült jól reflektálniuk az emberek rezgéseire, kiválóan ráérezni, hogy mire van szüksége a mai világléleknek. És visszahozni valamennyit abból a békés együttélésből, amely egykor jellemezte a világunkat és a fesztivált. A talán már elfeledett, de mindannyiunk szívében ott bujkáló vágyból érezhetünk valamit 2023-ban a Hajógyárin. Úgy szórakozni, hogy élményekben gazdagon, jó érzéssel térjünk haza és szívesen emlékezzünk vissza a Szigetre. Van még hátra négy nap és rengeteg, változatos stílusú headliner, valamint a kisebb színpadokon is színes programkínálat. Ezek közül továbbra is az Ibis emelkedik ki, ahol pénteken a Stain the Canvas volt a főzenekar. Aki szereti a metalt és az sem gond, ha jó adag core is vegyül a muzsikába, annak érdemes rákeresni a csapatra, mert brutális energia mozog a dalaikban és a színpadi kiállásukban is.

 


 

A Sziget kezdeti időszakában - amikor még mondhatni családias volt a hangulat - lehetett hasonló a feeling. Az első napról szóló beszámolóban is hangsúlyoztam, hogy milyen mértékben és tekintetben változott pozitív irányba a Sziget 2023-ban, de voltak kétségeim, hogy mindezt csak a nyitónap mondatja velem. A második nap viszont eloszlatta a kétségeket: azt éreztem, hogy talán most megtapasztalhatok valamit abból az érzésből, amely az első Sziget fesztiválokat lengte körül. Családias már nem tud lenni, hiszen az esemény azóta Európa legnagyobb zenei fesztiváljai közé emelkedett. De az az érzésem támadt, hogy ha így folytatják tovább a szervezők 2024-ben is, remélhetőleg egyre közelebb kerülünk érzésben és attitűdben az ős-Sziget-érzéshez. Ennek egyik előszelét tapasztaltam meg az idei fesztiválon. És reményt keltő a folytatás gondolata.




 

Fotók: Sziget hivatalos

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i