Jelnyelvi tolmács segít a Gyárkert koncertjein a hallássérülteknek

megjelenés:
2023-08-29 17:48:56

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 158

Hallássérültek is élvezhetik Majka, a Carson Coma vagy éppen Beton.Hofi koncertjét Veszprémben

 

– A zene mindenkié! – tartotta Kodály Zoltán, és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében ezt tartják a szervezők is Ezért is kezdeményezték, hogy a Gyárkert koncertjei közül több is jelnyelvi tolmácsolással valósuljon meg.

 

A siket és nagyothalló közönség tagjai képesek élvezni a zenét, és rengetegen járnak közülük koncertekre. Kifinomult érzékeiknek és különösen a mai nagy teljesítményű hangszórók erejének köszönhetően pontosan érzik a ritmus rezgéseit testükben

 

és pont olyan jót tudnak bulizni rá, mint a halló közönség tagjai.


 


A zene és a ritmus élvezete mellett most végre a zeneszámok dalszövegei is koncertélménnyé váltak a veszprémi Gyárkert hallássérült közönsége számára is. Magyarországon még úttörő a kezdeményezés, amit a Korner Jelnyelvi Tolmács Központ végez, de tolmácsaik nem jönnek zavarba, legyen szó akár a Margaret Island elvontabb szóképeinek, akár Krúbi, Geszti Péter, vagy a Beton.Hofi kimondhatatlanul gyorsnak tűnő rap szövegeinek tolmácsolásáról.

 

 

 

 

Miben más a jelnyelvi tolmácsolás egy koncert alatt?

 

Itt is szinkronban folyik a tolmácsolás, ami hatalmas felkészülést igényel a tolmácsoktól, hiszen ők

 

nemcsak a dalszövegeket tudják betéve, hanem felkészülnek a számok közötti színpadi kommunikáció fordítására is.

 

A jelnyelven tolmácsolt koncertek sorozata is egyike a VEB2023 EKF esélyegyenlőségéget segítő látogatóbarát kezdeményezéseinek. Az esélyegyenlőség mellett azonban a programsorozat során kulcsfontosságú szerepet kap a gyermek- és családbarátság, a környezeti fenntarthatóság, és az önkéntesek bevonása.

 

Az eddigi koncertek közül a Margaret Island, Krúbi, Charlie és Geszti Péter szövegeit kísérte jelnyelvi tolmácsolás. Aki ezekről lemaradt, azoknak a nyár vége is tartogat lehetőségeket:

 

jelnyelvi tolmácsolás kíséri majd a Carson Coma (08. 30), Majka (08. 31.) és Beton.Hofi (09. 02.) koncertjét is.



 


Forrás: likeBalaton.hu

Nyitókép: Gyárkert hivatalos

 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i