ELEVEN Ősz a Bartók Béla Boulevard-on

megjelenés:
2023-09-04 10:34:33

napi megtekintések: 2

megtekintések száma: 138

A Bartók Béla Boulevard programsorozata a helyi közösség erejét hangsúlyozva közelebb hozza az oda látogatókat és a helyi üzleteket, bárokat, éttermeket, galériákat. Szeptember 15-16-án ismét megelevenedik ugyanis a Budapest 11. kerületében található Bartók Béla Boulevard, amely ma már 


a Szent Gellért tértől a Móricz Zsigmond körtérig, illetve a Feneketlen tóig tartó szakaszt foglalja magában.


A helyi közösség ereje 2023. szeptember 15-16. között

 

„A Bartók Béla út kulturális és innovatív felvirágoztatásáról és egy emberibb környezet kialakításáról álmodtunk akkor, amikor még az üzlethelyiségek nagy részére a kiadó tábla volt kifüggesztve”


– mondja Jáki Monika, az ELEVEN Őszt szervező és a Bartók Béla Boulevard üzleteit összefogó egyesület főtitkára, utcamenedzsere, alapító tagja. 


Az ELEVEN Ősz programsorozat éppen ezért idén is kiemelten foglalkozik a zöldítés gondolatával.




Ráadásul a Főváros közösségi költségvetés-tervezése során 2023 szeptemberében szavazatunkkal támogathatjuk azt, hogy jelentős forrásból tovább zöldülhessen a Bartók Béla út, ezzel is közelebb hozva a területet az ott lakó közösséghez. „Remélem, hogy a helyi közösség erejével meg tudjuk valósítani az elképzeléseinket” – fogalmazott az egyesület főtitkára.


Amikor immáron több, mint tíz éve megalapították az Egyesületet, aligha gondolták, hogy sikerül ennyire megerősödniük, mára ugyanis meghatszorozták a tagok számát. Sőt, az utóbbi hónapokban rohamosan növekedett a taglétszám, az utóbbi fél évben ugyanis tíznél is több új tag csatlakozott az összefogáshoz, például a Hemingway Étterem, az ArtMasters kreatív műhely, a Pár Falat Boldogság Konyha, az Érzékelés és Felfedezés Műhely, a Pesti Pipi Bartók Béla úti üzlete, a Moto Pizza és Schneller János magánszemélyként a képzőművészeti fókuszt erősítve. Az Egyesületet színesíti immár az autizmussal élőket segítő Autistic Art Alapítvány, vagy a Feneketlen-tónál, hatalmas gesztenyefák árnyékában a találkozásoknak helyet adó Este11, valamint a Zemse ékszerbolt és az Íme Kult Tér / Kortárs Összművészeti Műhely, amelyeket pedig már a Budafoki úton találunk. Tehát 


nem csak a fő tengelyen található helyek csatlakoznak az Egyesülethez, hanem a környező utcák vállalkozásai is, akik úgy érzik, hogy a közösséghez tartozás, a lokális jelenlét fontos számukra.




De az új tagok mellett sokszor a régiek is új lendületet hoznak: megújult külsővel várja az érdeklődőket például a Szpot a régi Moha helyén, vagy a Kréta bisztró a DiVino portáján. 


„Speciális helyzetben vagyunk, az egyetlen budai tematikus utcaként a törzsközönségre építünk, nem pedig a turistákra. Nálunk soha nem az volt a kérdés, hogy kinél olcsóbb a korsó sör, nem ez volt az üzletfilozófia. A turisták itt nem a forgalom 90 százalékát teszik ki, ráadásul az elmúlt években átszoktak hozzánk a pestiek, mert az ottani hatalmas forgatagban már sokan nem tudtak megmaradni” – fogalmaz a főtitkár.


„Mindennek köszönhető, hogy


egyre több a kulturális megmozdulás és közös program a környéken, az Eleve Ősz előtt két héttel rendezik meg a Bartók Fesztet, azzal egy időben a Mobilitási Hétnek, a Ménesi Kulturális Utcabálnak és a B32 Gyermekkönyvünnepnek is helyet ad a környék”


– teszi hozzá Jáki Monika.





Az ELEVEN Ősz programjainak jelentős részét ismét pályázat útján választották ki


Zenei, színházi, gasztronómiai, családi programon vehetnek részt az érdeklődők, miközben workshopokon bontakoztathatják ki művészeti vénájukat, performanszok, kiállítások és köztéri installációk között találkozhatnak a képzőművészet erejével, valamint művészeti és helytörténeti sétákon ismerkedhetnek a Bartók Béla Boulevard-ral. 


Az Egyesület egyik új tagja, az Este11 saját színpadot állít fel a Feneketlen tónál, ahol gyermekprogramok, akusztikus koncertek várják az érdeklődőket, de lesz itt jóga a szabadban, slam poetry és dj is. A Figaro Bűvészbolt jóvoltából nem lesz hiány a varázslatból sem a Bartókon, ahol a K.A.S. Galériában családi agyagozóworkshopot tartanak. A Kornél Kávézó a tavaly őszi PadTárshoz hasonlóan és annak tapasztalataival szeretne újra leültetni egymás mellé önismerettel, érzelmi neveléssel és mentális jóléttel foglalkozó szakembereket és civil érdeklődőket. Szirmok és szárnyak a városban címmel utcainstalláció épül a Bor és Kézműves előtt, az ArtMasters élményfestésén a kora őszi erdőt festhetjük meg, a BBB KultPontban megismerjük az ősszel gyűjthető, vagy a balkonon ékeskedő gyógynövényeket és a gyógyhatásukat. A Faur Zsófi Galériában Benyovszky-Szűcs Domonkos képzőművész az esztétizált, láthatatlan erőszak formáira és terjedésére hívja fel a figyelmet a művészet eszközeivel, a Verseitek Dallama címmel az irodalom, a lélek és a dallamok találkoznak az utca emblematikus kávézóiban. Az Ultramarinos Martínez étteremben spanyol gitárzene szól majd, a Feneketlen tónál nyugodt hangutazásra és befelé figyelésre várnak minket a Wave of Sound lüktető dallamaival, finom zongoraszó mellett, a Team Gusto Cubano salsa-latin showband pedig a Szent Gellért téren lép fel. Mindemellett a hagyományos 1 művész 1 porta projekt keretében számos művész alkotásaival találkozhatunk a köztereken, avagy a helyszínek kirakatában, így például szintén a Szent Gellért téren Újbudai Zeg-Zug címmel készül el Kele Juci legújabb interaktív közösségi installációja, mely a kedvenc városi értékére hívja fel a figyelmet. Az ELEVEN Őszre ismét megjelenik az Eleven Magazin, amely a környéket bemutató cikkeknek, a helyi művészekkel készített interjúknak ad helyet, illetve melynek melléklete az ELEVEN Ősz teljes programja is.


A fesztivál, avagy utcaünnep bepillantást enged a Bartók Béla Boulevard pörgős mindennapjaiba, azon városrész életébe, amely néhány évvel ezelőtt a brit Time Out magazinnak köszönhetően a világ hetedik legmenőbb városrészeként került be a köztudatba. A lap akkor ki is emelte: „érdemes a környékre az ELEVEN Ősz, a Bartók Béla Boulevard évek óta sikeresen megrendezett utcafesztiválja idején érkezni, hogy a bohém kávézókat, bárokat, művészeti galériákat ne is említsük.”




 

Az ELEVEN Ősz együttműködő partnerei


Budapest Főváros Önkormányzata, Újbuda Önkormányzata, BBB KultPont, Insert projekt.  A projekt a Budapest 150 emlékév részeként, a Pro Cultura Urbis Közalapítvány anyagi támogatásával valósul meg.


Az esemény fővédnöke Dr. László Imre, Újbuda polgármestere.


Részletek hamarosan az esemény  a BBB FB oldalán! 


#elevenősz #soon #esemény #nyárzáró #bartókbélaboulevard #bartókbélaút #budapest150 #pcu #közösségiköltségvetés

 

Fotók: Eleven Ősz

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i