TUDÓSÍTÁS: Hajógyár x A38 x Zene x Szöveg x Fatal Error

megjelenés:
2023-09-06 11:29:53

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 256

Kemény Zsófi a szeptemberi Zene x Szöveg esten egy olyan zenekart fogadott, amely 2019-ben vált országosan ismertté A Dalban való szerepléssel. (Ekkor már hét éve járták az országot.) A Fatal Error zenekar 2011-es fennállása óta maga mögött tud négy nagylemezt és számtalan fellépést az ország minden pontján. Legfőképpen saját számaikat játsszák, de feldolgoztak már LGT-szerzeményt is. Az A38 gyomrában Kemény Zsófi beszélgetett a srácokkal a zene- és szövegírási rutinjukról. 


FATAL ERROR DALSZÖVEGEK ITT.


 

A zenekar megalakulása volt a beszélgetés első témája

 

A kezdeteket felidéző történetekben a kínos és a szórakoztató részletek is felszínre kerültek abból a korszakból, amikor a tagok még csupán tizenévesek voltak.

Volt, aki zeneiskolában tanult zongorázni, de sohasem jutott messzire klasszikus zenei tudományaiban (Balázs Mihály). Volt, aki otthon, autodidakta módon tanult gitározni (Jankó). És volt, aki Eminem-et és V-tech-et hallgatott a Tankcsapda-korszaka előtt (Zsola). Majd a középiskolai évek összekovácsolták őket. Saját bevallásuk szerint a műfajuk trap és Zsola, az énekes hangja és stílusa határozza meg a formáció teljes zeneiségét. A Fatal Error a rock/metal vonulatban kezdte pályáját, a közönség, a közeg ma is főként ehhez illeszkedik – hiszen élőben sokkal nagyobb energiák mozognak, mint a stúdiófelvételeken –, ugyanakkor ha figyelmesen meghallgatjuk a lemezeket, nagyon kevés, ízig-vérig metal-szerzeményt találunk rajtuk. Nem is tartják magukat rock-metal zenekarnak. 

 

A Nem leszek kutyája az első FE-dalok között kelt életre a jelenlegi énekes-dalszerzővel.

 

Rimóczi Zsolt (Zsola) elmondása szerint rosszul lefogott, csúnya akkordokból született és ezekre érkezett meg a végleges szöveg.



 

Zsola gyakran annyira burkoltan fogalmaz, hogy még ő maga is csak napokkal később világosodik meg, hogy mit is jelent az adott szöveg.

 

A család és a szerettei rendkívül fontosak az énekes-dalszerző életében (és a zenekar számára is). Ezek a motívumok pedig rendszeresen megjelennek a szövegekben. Azok a témák, amelyek ténylegesen foglalkoztatják a formáció tagjait. Ez nem jelenti azt, hogy kizárólag lírai tematikát vesznek fel a dalok, csupán a mélyebb szövetek és tartalmak vannak túlsúlyban a FE szerzeményeiben. Cél azt elérni, hogy a hallgatók találják meg a dalszövegeikben önmagukat vagy épp az életük egy szeletét. 




 

– Azokat a fontos dolgokat kell kifelé közvetíteni a dalainkkal és a szövegeinkkel, amelyekre szeretnénk felhívni a figyelmet – fogalmazott Mihály.




 

Mihály esetében a Mesélnék című dal szövege volt az első, amely 2021-ben kigurut belőle. Abban az időszakban, amikor Siklósi Örs elhunyt. Rövid idő alatt megírta a szöveget és azokat a gondolatait az AWS énekesének halálával kapcsolatban.



 

A Szóhoz juthatnék című dal szövegét Jankó szerezte, aki a szövegírási metódus kapcsán kiemelte, hogy nem konkrét szavak jutnak eszébe, hanem témák, témakörök, melyeket aztán megtölt szavakkal és elkészül a dalszöveg.





Így született ez a nóta is. A dal szövege arról szól, hogy Jankor a szöveg születésekor épp haragudott a zenekar többi tagjára és kiírta magából a dühét, amelyet azóta együtt játszanak. A sors fintora lenne?



 

A fentiekkel együtt mindannyian hangsúlyozzák, hogy a szövegek 90%-át Zsola, az énekes szerzi, de mivel csapatban gondolkodnak, ezt az információt sehol sem tüntetik fel – ahogyan ők fogalmaznak – arcbamászósan, szeletelősen.




 

A nemrég dupla lemezt megjelentető formáció az est végén teljes felállásban lépett fel, és elhozta a hajóra a Művirágok karneválját.



 

 

Az esemény a Petőfi 200 Emlékév keretében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

 

Az eseményről előzetesen itt írtunk.


 

Az estét itt tudod visszanézni.

 

Fotók: Hajógyár

 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i