Álomvilágból a valóságba tart Saya Noé új lemeze

megjelenés:
2023-09-23 09:32:43

napi megtekintések: 2

megtekintések száma: 285

Jupiter címmel második nagylemezét jelenteti meg szeptember végén Saya Noé. A 12 dalt magába foglaló album az elmúlt két évét foglalja össze Saya Noé dalszerző/producernek. Az alkotási folyamatot nagyban befolyásolta, hogy hirtelen Malajziába kellett utaznia, és ott töltött 8 hónapot. Saya Noé a hazai és külföldi koncertek mellett az online térben is aktív: az egyik legsikeresebb magyar zenész a Twitch-en, 44 ezer nemzetközi követője hetente többször nézheti élőben. Az énekesnőt idén felkérték a Spotify női előadókat támogató nemzetközi kampányára. 2023 októberében a V4 országokban turnézik.

 

Saya Noé alternatív pop-noir hangzásáról ismert, amely sajátos, kórus hatású énekharmóniákat kever erős, sötét basszusokkal.


Zenéjében megjelenik az elektronika, triphop, trap, downtempo, uk garage és a house műfaji jellegzetességek is. Saya Noé, azaz Kőrös Mimi Malajziában, Kuala Lumpurban nőtt fel, klasszikus zenész családban. Magyarországra költözését követően klasszikus gyökereit popzenére cserélte, majd a budapesti imPro School-ban tanult zenei producernek és indította el a karrierjét. 2020-ban együtt dolgozott a Grammy-díjas producerrel, Matt Lawrence-szel (UK), aki olyan világsztárokkal alkotott, mint Adele, Amy Winehouse, Beyoncé, a U2 vagy a Rolling Stones. 


Mimi a HOTS magyar zenei exportiroda top 10-es listáján állandó szereplő, mint az egyik legpotenciálisabb hazai produkció, amely képes lehet a nemzetközi színtéren is megállni a helyét. 2022-ben Artisjus díjat kapott az év könnyűzenei dalszerzője és alkotója kategóriában.




Saya Noé 2023-ban független előadóként a Spotify női előadókat támogató, Equal néven futó kampányának nagykövete lett. Ennek köszönhetően bekerült a Spotify magyar és global playlistjeibe, és arcképe megjelent New Yorkban a Time Square óriáskivetítőjén.


Legújabb albuma szeptember 26-án jelenik meg Jupiter névre keresztelve.

- Az album két évemet foglalja össze – mondta el Saya Noé. - Sok magas és sok mély pillanatot éltem át, és ezeket foglaltam dalokba. Amennyire az első néhány dal az albumról elrepít az álmodozás világába, annyira visszahoz a földre az album másik fele. Tavaly egyik napról a másikra, mindent hátrahagyva, határozatlan időre kiköltöztem édesapámhoz Malajziába. Ápolni kellett őt és segíteni neki, mert nagyon beteg lett, és ez az időszak előhozta belőlem a nosztalgiát, a befelé fordulást, mindennek az átértékelését. Fura élmény volt visszaköltözni a malajziai gyerekszobámba, amit 15 éve hagytam ott. Nem szándékoztam ennyire az előtérbe helyezni a múltat és az otthont, de ezt hozta ki belőlem, úgyhogy természetesnek tűnt ezt így meghagyni. Ebből a szempontból az albumnak van is egyfajta kettőssége. Ami elrepít és ami visszahoz legalább annyira tanít felnőtté válni.


A nagylemez felvezetéseként a minap új dallal és hozzá forgatott videóval jött ki Saya Noé Jupiter I. címmel.


- A klip elkészítéséhez Kelemen Barnabást kértem fel, aki nagy felelősséggel vállalta el a munkát, ugyanis csak egy hónapunk volt mindenre, mégis gyönyörű videót varázsolt Székelyhidi Márk operatőrével együtt – folytatta Mimi. - Az első találkozásunknál említettem, hogy van egy asztronauta jelmezem, ami tavalyról maradt meg. Egy másik kliphez rendeltem be, de nem érkezett meg időben, így adta magát a helyzet, hogy végre célt szolgáljon. 


A jelmez egyből megtetszett neki, főleg az az ötlet, hogy helyezzük el az asztronautát az attól legtávolabb álló környezetbe: a leghétköznapibb sarki kisboltba. Mivel a dal az álmodozásról szól, így egy bolti eladót játszottam, aki arról álmodozik, hogy asztronauta.




 

A lemezbemutató október 7-én, szombaton lesz az A38 Hajón, ahol Saya Noé előtt Noira lép fel.


A koncertre az early bird jegyek mind elfogytak. Az énekesnő a budapesti fellépést követően a lengyel, a cseh és a szlovák régióban turnézik.

 

A lemezbemutató Facebook-eseménye


Fotók: Saya Noé

 

 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i