Zöldebb és élhetőbb Bartók Béla Boulevard

megjelenés:
2023-09-23 10:34:25

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 193

Szavazás: 120 millió forintból tovább zöldülhetne a Bartók

 

„A Bartók Béla út kulturális és innovatív felvirágoztatásáról és egy emberibb környezet kialakításáról álmodtunk akkor, amikor még az üzlethelyiségek nagy részére a kiadó tábla volt kifüggesztve” – mondja Jáki Monika, az ELEVEN Őszt szervező és a Bartók Béla Boulevard üzleteit összefogó egyesület főtitkára, utcamenedzsere, alapító tagja. Az ELEVEN Ősz programsorozat éppen ezért idén is kiemelten foglalkozik a zöldítés gondolatával. Ráadásul a Főváros közösségi költségvetés-tervezése során 2023 szeptemberében szavazatunkkal támogathatjuk azt, hogy jelentős forrásból, mintegy 120 millió forintból tovább zöldülhessen a Bartók Béla út, ezzel is közelebb hozva a területet az ott lakó közösséghez.

 

SZAVAZÁS




 

A pályázat, amelyről a közönség szavazati alapján döntenek, a Bartók Béla útra virágágyak, esetleg utcabútorként is használható növénykazetták telepítését célozza meg, amelyeket aztán közösségi fenntartásban gondoznának, a növények ilyen gondozása ugyanis közösségformáló hatással bír.


A Bartók Béla út ugyan az utóbbi időben sokkal élhetőbbé vált, de így is sok a burkolt felület, nagy a forgalom, kevés a zöld. A növények közösségi gondozása közösségformáló hatással bír. „Remélem, hogy a helyi közösség erejével meg tudjuk valósítani az elképzeléseinket” – fogalmazott az egyesület főtitkára.


Hogy az utca felületein visszaadják a Bartók és környékének lakosai, látogatói számára, mindig is fontos cél volt. A Bartók Boulevard Egyesület és a Bevásárlóutca Menedzsment például néhány évvel ezelőtt közös pályázatot írt ki, hogy új mobil utcabútorok varázsolják még élhetőbbé a Bartók Béla Boulevard-t az itt élők és ide látogatók számára.




Az egyesület célja az, hogy a Bartók Béla Boulevard márkanév alatt integrálja mindazon aktorok tevékenységét, törekvéseit, akik egy prosperáló, élhető, jövőorientált és vonzó hellyé kívánják fejleszteni ezt a „szabadtéri plazát”. A Bartók Béla Boulevard brand célja komplex módon megteremteni a hely múltbeli és jelenlegi karakterének megfelelő, dinamikus információ- és energiaáramlást. Az erős kötődést az itt élő, dolgozó, tanuló vagy éppen közösségi, baráti hálózatokat itt megélő emberek és csoportok számára, amely támogatja a kreatív gondolatokat, és újragondolja a városi köztér 21. századi lehetőségeit.





Az egyesület több mint tíz éves fennállása alatt mindig is együttműködött az önkormányzattal. Újbuda fekvéséből adódóan szerencsés módon természeti kincsekben gazdag - gondoljunk például a Dunára, Kamaraerdőre, a Gellért-hegyre vagy éppen a Sas-hegyre. „Újbuda önkormányzata kiemelt feladatának tekinti, hogy zöldebb és élhetőbb kerületet hozzunk létre az itt élőknek. Ennek érdekében folyamatosan újítjuk meg parkjainkat és ezért indítottuk el a „Betonból zöldet” akciósorozatot, melynek keretében ahol csak lehet, növeljük a zöldfelületek arányát. Ezért is örömmel támogatjuk, ha az önkormányzat mellett a kerület lakói és közösségei is ötletekkel és tettekkel járulnak ahhoz, hogy még élhetőbbé tegyük Újbudát. Különösen igaz ez, ha a belvárosban, a sűrűn beépített, sokszor szürke és forgalmas környék frissül fel és barátságosabbá, élhetőbbé válik” – mondta el dr. László Imre, Újbuda polgármestere a projekt kapcsán.


Mindezen törekvés fontos része, hogy az alternatív közösségi közlekedést is népszerűsítse az egyesület, éppen ezért az Eleven Ősz idejére, szeptember 16-ára Biciklis Napot szerveztek az Európa Mobilitás Hét és Autómentes Naphoz is kapcsolódva. Ennek keretében a Bartók Béla út 30. előtti parkolórészt átmenetileg, egy napra kocsimentessé teszik. Itt lesz játszóház, elméleti és gyakorlati biciklis képzés, bringatúra, biciklis bemutató, valamint a kerékpárok történetéről is többet megtudhatunk.


Fotók: Bartók Béla Boulevard

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i