Egész napos élménykavalkáddal vár a Múzeumkertben az ingyenes PONT Fesztivál

megjelenés:
2023-09-27 18:28:13

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 226

Október 14-én, szombaton a Ballet Camara különleges zenés felvonulásával indul a PONT Fesztivál egy napja, amit a Grammy-díjas Bassekou Kouyate koncertje, Jobarteh Kunda zenés meseelőadása, valamint zenés, táncos és kézműves workshopok tesznek teljessé. Nyugat-Afrika világát a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében megvalósuló PONT Fesztiválon fedezhetjük fel.

 

A PONT Fesztivál 2017 óta hozza el Budapestre a világ csodáit, vagyis az UNESCO által szellemi kulturális örökségként jegyzett kincseket. Legutóbb, 2021-ben a magyar hagyományok bemutatása mellett Grúzia és Örményország kultúrájában mélyülhettek el az érdeklődők. Idén többek között Mali, Elefántcsontpart, Guinea, Bissau-Guinea és Szenegál világa, azaz Nyugat-Afrika kincsei érkeznek a Múzeumkertbe, különös tekintettel az évszázados múltú zenei- és tánchagyományokra.

 

Az egykori hatalmas Mali Birodalom öröksége a nyugat-afrikai országok zenéjében ma is érezhető, ami önmagában ritkaság. Ez nem csak a fennmaradt feljegyzéseknek, hanem a mali kasztrendszernek is köszönhető, amelynek nyomai máig tetten érhetőek, és aminek következtében a legfontosabb zenészdinasztiák története a XIII. századig visszakövethető. De nemcsak a zenei hagyomány nyúlik a messzi múltba, a látványos és dinamikus tánclépések is élő kommunikációt jelentenek az ősökkel és a felsőbb erőkkel.  
 

A PONT Fesztivál küldetése értelmében nem pusztán bemutatja a távoli népek kulturális kincseit, hanem testközelbe hozza azokat, így október 14-én az egész család számára izgalmas és színvonalas programokkal telik meg a Múzeumkert. Zenés felvonulással indul a nap a Mikszáth térről, ahol átélhetjük a djembék ritmusát, majd a Ballet Camara workshopjain elsajátíthatunk néhány alapritmust és -lépést is. Készíthetünk sokszínű maszkokat, hangszereket, és közelebbről megismerkedhetünk a térség vibrálóan színes tradicionális ékszereivel.  A legkisebbek és a legnagyobbak is elámulhatnak Jobarteh Kunda griot történetmesélő csodálatos mesekoncertjén, majd elmerülhetnek a gitárszerű ngoni hangjában. Utóbbira a Grammy-díjas Bassekou Kouyate koncertjén kerül sor, akit – a mali Tina Turnerként is ismert – énekes felesége, Amy Sacko is elkísér. Mindezek mellett afrikai textilekből készült termékek vására, a régióból érkező táblajátékok, a Mester tér különleges játszóháza, gyereknek és felnőtteknek szóló kvíz, valamint alkotósarok vár minden korosztályt egész napon át.

 

 

Éljétek át a világ csodáit a Hangvető és a Liszt Ünnep közös programján, a PONT Fesztiválon!

Fotók: Pont Fesztivál

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i