Sisi, Lázár Domokos és Tövisházi Ambrus beszélgetés és koncert a Magyar Zene Házában

megjelenés:
2023-10-10 23:38:02

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 230

Három dalszerző-előadó egy esten, egyszerre a színpadon – zenélnek, mesélnek, a nézők pedig kicsit betekinthetnek a színfalak mögé.


Apróbb-nagyobb titkokat tudunk meg a dalszerzésről, eltérő módszerek alapján láthatjuk, hogyan lesz dallamtöredékből, szövegrészletből egész, mitől működik egy ötlet, mi lobbantja fel az ihlet szikráját. 


Spontán reakciók, improvizatív helyzetek, váratlan felismerések és örömteli megismerések.


Ezúttal Tövisházi Ambrus, a sok más mellett az Amorf Ördögökből és a Péterfy Bori & Love Bandből ismert dalszerző-producer, Sisi dalszerző-rapper, valamint Lázár Domokos (Esti Kornél, Lázár tesók, Pegazusok Nem Léteznek) dalszerző-producer a három vendég, akikkel Sajó Dávid újságíró beszélget.

 

Tövisházi Ambrus


Tövisházi Ambrus díjnyertes filmzeneszerző, dalszerző, zenei producer. A 90-es években indította Tariska Szabolcs szövegíró-énekessel közös formációját, az Amorf Ördögök zenekart, amelyben a klasszikus sanzonokat, és magyar nótát új köntösben, triphoppal és különféle világzenei elemekkel keverték. A kétezres évek elején mindösszesen pár évig aktív formáció énekesnője 1999 óta Péterfy Bori lett, akivel 2007-ben megalapították a mai napig működő, az anyazenekarnál energikusabb és slágeresebb Péterfy Bori & Love Band formációt. Tövisházi másik zenei műhelye az szintén sokféle hatást ötvöző (dub, elektronika, világzene) Erik Sumo formáció lett, melyben a kezdeteknél Fábián Julival és Kiss Erzsivel, majd később Harcsa Veronikával dolgozott együtt. Az Erik Sumo zenekar a mai napig aktív formáció, a legújabb felállásban Kutzora Edina (ex-Yonderboi, Zagar) énekel Kiss Erzsi mellett. Ezeken túl Tövisházi filmzenék szerzőjeként (Pánik, Liza, a rókatündér, Becsúszó szerelem stb.), és más előadók kiadványainak producereként is jelentős, dolgozott többek között a Kiscsillaggal, a Heaven Street Sevennel, Hó Mártonnal, az Unbending Trees-zel, Kulka Jánossal, – sokan mások mellett.

 

Sisi


2022 januárjában került ki Sisi első dala és homemade videóklipje a világhálóra, a Yalla, majd érkezett a Magyar Klipszemlén díjat is nyert Kezeket fel, a szójátékbajnok MagasLow, a melankolikusabb hangzású Manifesto, végül az old schoolos Rappelj jobban. Sisi zsigereiben van az előadóművészet, szóval hamar kiderült a tavaly év végén, Akvárium Klub Lokálban tartott első fellépése során, hogy a dalírás, és a klipkészítés mellett a mikrofon és a színpad az első számú szenvedélye. Ennek fényében a 2023-as év már az állandó koncertezés jegyében zajlik nála, és a magyar underground hiphop világ egyik legfelkapottabb előadójává vált. Mindemellett a Spotify EQUAL kampány aktuális női arcává is választották, és begyűjtött egy Fonogram-nevezést is az 'Év felfedezettje' kategóriában illetve az Artisjus Junior Alkotói Díját is bezsebelte. Tavasszal pedig megjelent első EP-je SISTEMATIIK címmel, és még idén várható az első nagylemeze is.

 

Lázár Domokos


Lázár Domokos dalszerző, szövegíró, zenei producer 1989. május 27-én született Mezőtúron. 2006-ban megalakította zenekarát, az Esti Kornélt, amelynek gitárosa, dalszerzője és szövegírója. Az Esti Kornél eddig hat nagylemezt készített, számos klub- és fesztiválkoncertet adott, az elmúlt években a hazai alternatív zenei élet egyik legfontosabb szereplőjévé vált. Az Esti Kornél második, harmadik, negyedik, ötödik és hatodik lemezének nemcsak dalszerzője és szövegírója, hanem zenei rendezője (producere) és hangmérnöke is. Időközben, 2011-ben alapított egy másik zenekart is, Pegazusok Nem Léteznek néven, amellyel egy nagylemezt készített 2014-ben. Ennek az anyagnak szintén producere és hangmérnöke. Jelenleg az Esti Kornél mellett a 2018-ban testvérével, az Esti Kornélban doboló Lázár Ágostonnal alapított Lázár tesókban tevékenykedik. A Lázár tesók 2020 nyarán megjelent első lemezének szintén hangmérnöke és producere. Producerként dolgozott még a Kiscsillaggal, a Szabó Benedek és a Galaxisokkal, a Felső Tízezerrel sokan mások mellett.


Facebook-esemény.

 

Sajó Dávid


Sajó Dávid a Telex újságírója és az After Podcast műsorvezetője. A pályafutását a Lángoló Gitároknál kezdte, egy ideig koncerteket is szervezett, majd az Index kultúra rovatában dolgozott egészen a 2020-as felmondásáig. Tavaly jelent meg a Budapest Park 10 éves jubileumára készített Backstage című könyv, amelynek szerzője és szerkesztője volt.

 

Dalszerzők köre


Négy dalszerző-előadó egy esten, egyszerre a színpadon – zenélnek, mesélnek, a nézők pedig kicsit betekinthetnek a színfalak mögé. Mint egy tábortűznél, körbejár a gitár és a dal, közben apróbb titkokat tudunk meg a dalszerzésről, eltérő módszerek alapján láthatjuk, hogyan lesz dallamtöredékből, szövegrészletből egész, mitől működik egy ötlet, mi lobbantja fel az ihlet szikráját. 

 

Spontán reakciók, improvizatív helyzetek, váratlan felismerések és örömteli megismerések. A dalszerzők beavatnak bizonyos műhelytitkokba, de csak olyanokba, amikbe maguk is be akarnak, és amik által jobban megérthetjük szerzeményeiket, az azok mögött dolgozó motivációkat. A gitáros(-zongorás)-énekesek egy belső körbe vonnak, a dalszerzők körébe, ahol körben ülnek a színpadon és akár egymást is dalra bírják. Váratlan feldolgozások, szórakoztató duettek, netán akár kvartettben megszólaló dalok – ebbe az estébe nagyon sok minden beleférhet.


Fotó: Magyar Zene Háza

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i