Zarina Prvasevda Európa legizgalmasabb új zenésztehetsége

megjelenés:
2023-10-13 11:56:41

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 241

Megvan Európa legizgalmasabb új zenésztehetsége a showcase fesztiválokat tömörítő, magyar vezetésű UPBEAT platform közönségszavazása alapján. Zarina Prvasevda, az észak-macedón énekesnő kapta a legtöbb szavazatot az egész Európában zajló közönségszavazáson a 10 jelölt közül, akit több száz feltörekvő zenekarból választott ki a szakmai zsűri. A magyar Hangvető vezetésével futó nemzetközi konzorcium az európai zenészeket támogatja nemzetközi karrierjük kezdetén. Zarina így további fellépéseket és kiemelt médiafigyelmet kap az UPBEAT Best New Talent díj nyerteseként: forgathat a La Blogothèque népszerű Take Away Show sorozatával, és felléphet a szakma egyik legizgalmasabb eseményén, a szkopjei PIN Showcase & Konferencián, ahol magát a díjat is átveheti. 

 

Az UPBEAT Best New Talent díjat az európai szakma krémje és a kontinens közönsége közösen ítélte oda: a szakemberekből álló zsűri - köztük Weyer Balázs, a Hangvető programigazgatója - 10 jelöltet választott, akik közül nyilvános szavazással került ki a nyertes. A versenyen olyan formációk vehettek részt, akik az év során felléptek az UPBEAT bármelyik tagfesztiválján, stílusbeli megkötések nélkül. 


Közel 4000 szavazat érkezett be az észt, katalán, magyar, szerb, macedón, szlovák, olasz és lengyel jelöltekre, a nyertes végül az észak-macedón Zarina Prvasevda lett.





 

 

A nyertes

 

Egy nagyon erős mezőnyben emelkedett ki Zarina Prvasevda tehetsége. 


Az autodidakta énekes úgy lett hazájában ismert, hogy egy barátja felvette egy túra során, ahogy a hegy tetején dalra fakad. Azóta is ezzel az ösztönösséggel és természetességgel énekel: macedón dallamokat, szabadon vándorló énekeket, melyek ha messzebbről is érkeztek, Zarina hangjában otthonra találnak.


Eddig kiadott albuma az Eho 11 népdal friss feldolgozása, ahol a macedón gyökerek globális hatásokkal találkoznak. Zarina csodálatos hangja és páratlan színpadi jelenléte idén ősszel a veszprémi BALKAN:MOST Fesztivál, valamint a budapesti A38 közönségét is elvarázsolta.  

 

"Egy kis országból érkezve a láthatósághoz vezető út kétségtelenül nehezebb, de a hitem, az erőfeszítésem és a kemény munkám, valamint az olyan platformok támogatása, mint az UPBEAT, amelyek sikeresen érzékelik ezt, végül kifizetődik. Ez a díj nagy dolog számomra és a hazám számára is. Köszönöm mindenkinek, aki szavazott, és köszönöm az UPBEAT-nek a támogatást abban, hogy a zeném még többekhez eljuthasson.” – nyilatkozta Zarina Prvasevda.


 



 

A nyeremény

 

UPBEAT-díjasként Zarina Prvasevda novemberben fellép a PIN Showcase & Konferencián Szkopjéban, ahol a hivatalos díjátadó ünnepségre is sor kerül. Lehetőséget kap klipet forgatni a párizsi La Blogothèque-kel, amely a produkciós csapat Take Away Show című videósorozatában jelenik majd meg.

A shortlistes jelöltek is támogatást kapnak a platformtól, karrierútjukat prominens zenei szakemberek mentorálják majd a továbbiakban.

 

 

A 2023-as Best New Talent Díj jelöltjei

 

Deva (Дeva) - Magyarország / Duo Ruut - Észtország / Erdőfű Band - Magyarország / Júlia Kozáková - Szlovákia / Lenhart Tapes - Szerbia / Magalí Sare & Manel Fortià – Spanyolország - Katalónia / Perija – Észak-Macedónia / Suonno D’Ajere – Olaszország / Wernyhora – Lengyelország

 

 

Az UPBEAT Platform

 

Az UPBEAT – Az európai világzenei showcase platform egy nemzetközi platform projekt, mely a budapesti Hangvető koordinálásával és az Európai Unió Kreatív Európa Programjának társfinanszírozásában jött létre. A projekt kiemelt küldetése, hogy támogassa a világzenei piac feltörekvő tehetségeit, és új lendületet vigyen a showcase fesztiválok világába. A 2022-ben indult projektben 14 európai fesztivál vesz részt, köztük a legnagyobb showcase-ek, mint a Tallinn Music Week, a Budapest Ritmo, vagy a WOMEX.

 

A szakmai hálózat többek között showcase fesztiválokon és a Best New Talent díjon keresztül támogatja azokat a zenészeket, akik különböző módon, de saját zenei örökségükből indulnak ki és hozzák azt közelebb a mai közönséghez.





Fotó: Zarina Prvasevda

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i