Klippel együtt jelent meg Vecsei H. Miklós és a QJÚB új dala, a Földalatti harc

megjelenés:
2023-10-30 13:16:33

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 250

"Elmesélni úgy valakit, hogy nem látjuk őt, hanem azt látjuk, amit ő lát" - itt az első klip a QJÚB-tól, Vecsei H. Miklós zenekarától.


Kísérleti projektként indult, most pedig teltházas, MüPa-s koncertjükre készülnek: szélsebesen halad előre az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, Junior Prima-díjas színművész, Vecsei H. Miklós zenekara a hazai színházi és könnyűzenei berkekben. Vecsei számára izgalmas hónapokat tartogat még az idei év: a Semmelweis mozifilmet, amelyben főszereplőként láthatjuk majd, novemberi 30-án mutatják be a hazai mozikban, a QJÚB debütáló albuma pedig decemberre várható. A lemez első dala már be is futott egy klip kíséretében.

 




A különböző zenei háttérrel rendelkező művészekből álló együttes (Vecsei H. Miklós - ének, Hegedűs Bori - ének, Mihalik Ábel - dob, Frimmel Jakab – billentyű, elektronika, Ratkóczi Huba – szóló gitár, Paczári Viktor - basszusgitár) megalakulásának története a pandémia időszakáig vezethető vissza: kezdetekben Csoóri Sándor munkásságával igyekeztek átlépni a verses estek korlátján a Párbeszéd, sötétben című előadással. Az alkotócsapat létszáma idővel bővült két új taggal, Hegedűs Borival és Paczári Viktorral, újabban pedig Pilinszky János szövegeit is elővették. Ezekre az irodalmi alapokra építkezik készülő albumuk is, A Kocka Kibontása.




 

A LP vezető single-je, a Földalatti Harc Pilinszky költeményének álombeli, érzelmekkel teli világát kelti életre egy eddig ritkán látott és hallott formában, műfaji határokat összemosó, hangzás- és látványvilágot tekintve lebilincselő koncertszínház-projekt keretében. A klip Visky Ábel rendezésében készült: a videót nézve sötét, sejtelmes hangulat ragad magával, amíg a két főhőssel tartunk szerelmük, kalandjaik, küzdelmeik útján. A főszereplők bőrébe a zenekar két vokalistája, Vecsei H. Miklós (Hasi) és Hegedűs Bori bújtak.





„Hálás vagyok, hogy volt lehetőségünk egykori SZFE-s barátaimmal együtt kitalálni és forgatni a klipet. Visky Ábel rendező, Kürti István operatőr, és Táborosi András operatőr is eljött, megható élmény volt. A mozgások kitalálása és a próbák összeállítása pedig Petrovics Sándor táncművész érdeme.” – mondta el a forgatásról Vecsei.

A zenekartagok nemcsak a forgatáson, hanem a színpadon és az alkotásban is összehangoltan működnek együtt, a projekt mindenki számára fontos célt és kihívást nyújt akár a zenei irányban, akár az irodalmi szövegek mélységeinek átélésében és közönségnek átadásában.





Vecsei H. Miklós a zenekar alkotói törekvéseiről így számolt be:

„Úgy gondolom, hogy Pilinszky költészete, hite és világa jól illik a QJÚB tagjainak gondolatiságához és zenei felkészültségéhez. Egy olyan dramaturgiát találtunk ki, amiben nem aszerint mutatunk be egy életet, hogy mi történt meg vele, hanem hogy mit vett észre. Elmesélni úgy valakit, hogy nem látjuk őt, hanem azt látjuk, amit ő lát.”

A csapat idén mégösszetettebb koncertelőadást visz különböző színpadokra országszerte, sőt, határon túlra is: a Csoóri Sándor és Pilinszky János szövegeiből született produkció meghatározó elemei közé tartozik a vetített háttér látványvilága, az installáció, amely Koltay Dorottya Szonja festőművész és a KiégőIzzók kollektíva nevéhez köthető, valamint a részletesen megtervezett színpadvilágítás is, amelyet Kiss Lóránd fénytechnikus álmodott meg.


Azok, akik kihagyták a QJÚB teltházas, MüPa-s koncertjét, a zenekart legközelebb november 3-án Hódmezővásárhelyen, vagy A Kocka Kibontásának megjelenési napján, december 10-én a Poket Karácsonyon csíphetik el Budapesten, az Akvárium Klubban.


Fotók: Qjúb x Vecsei H. Miklós

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i