TUDÓSÍTÁS: Zene x Szöveg: Antares portrébeszélgetés az A38-on

megjelenés:
2023-11-02 22:44:23

napi megtekintések: 2

megtekintések száma: 194

Ismét sajátos szövegírói estet tartottak az A38-on, ráadásul egy nagyon intenzív zenét játszó bandával. A srácok egyedi színfoltként jelennek meg a magyar könnyűzenei palettán, itt volt hát ideje kivesézni dalszövegeket. Kemény Zsófi moderálta az estét – több-kevesebb sikerrel irányította a zabolátlan zenészeket.



 

Az Antares zenekar 2019-ben az Öröm a zene! és a Fülesbagoly tehetségkutató megnyerése után, Antares címmel kiadta első nagylemezét. Elnyerték Az Év felfedezettje-díjat, majd 2020-ban pop-rock kategóriában Junior Artisjus Díjat kaptak.

Ez utóbbi díjat a szövegeikben mély, hangszerelés szempontjából sokrétű, mindazonáltal könnyen fülbemászó zeneiségük elismeréseként kapták meg.

 

InSanity nagylemezük megjelenését teltházas koncerttel ünnepelték a budapesti Analog Music Hallban. Ez olyan produkciók meghívását eredményezte, mint a világsztár Bonnie Tyler, a European Mantra vagy a Lazarvs, akikkel ezután egy színpadon léphettek fel.

 

Húsz perc elteltével még egy szót sem hallottunk a dalszöveg-szerzésről és az Antares alkotói folyamatáról.



 

A tagok egymást mutatták be mind zeneileg, mind személyiség szempontjából. Kissé döcögősen indult az este. Ez talán köszönhető a rutintalanságnak az interjúzás tekintetében. Ezen a ponton kezdtem el reménykedni, hogy  a színpadon (ebben a formában még nem hallottam őket) gyakorlottabbak, mint élőbeszédben. Az este végén minikoncertet adottak – a videót visszanézve mindenki megfogalmazhatja véleményét e tekintetben.




 

Zenei előképzettség: elmondásuk alapján mindannyian képzett zenészek

 

Arra a kérdésre, hogy mennyire fontos a dalszöveg, meglepő módon a dobos válaszolt elsőként.

 

– Sokkal könnyebb Magyarországon a magyar nyelvű szövegekhez kapcsolódni. A zene nagyon szerteágazó, de tökéletesen alátámasztja a szövegeket. Ez utóbbi készül el később, hiszen többnyire a zenei alap születik meg először – mondta a dobos, Page.

 

Az énekes-szövegíró, Fecó fontosnak tartja, hogy a zenével – de főként – a szöveggel is üzenetet adjon át.

 


 

– Manapság a szöveg kevésbé fontos. Sajnos. Nem kell, hogy mindig mély tartalommal bírjon, de legyen fontos a szövegírónak és ne csak azért szülessen meg, mert az alkotónak okoz jó érzést. Fontos, hogy legyen üzenet, legyen olyan tartalom, amely a hallgató számára is jelentőséggel bír. Nem szabad, hogy érzékelje a hallgató, hogy erőltetett az adott dalszöveg és ez a problémám a mai dalszövegek nagy részében – részletezte Kolosai Ferenc ‘Fecó’, basszusgitáros-énekes.




 

A folytatásban a szövegíró elmesélte, hogy gyakran ír a saját tapasztalatai, élményei alapján, valamint hogy rengeteg – sokszor egymással nem összefüggő szavakat, fél mondatokat – jegyzetet használ fel az alkotáshoz. 

 


 

Az Antares zenekar egyes tagjai nagyon humorosnak tartják magukat. De nem azok

 

Felmerül a kérdés, hogy egy zenekar milyen mértékben tud egységes lenni, ha egyes tagok (ahogyan Dér Dávid Dér billentyűs be is vallotta) számos dal szövegét nem értik és nem is éreztek még arra késztetést, hogy beleássák magukat a saját bandájuk szövegeinek jelentésébe vagy épp megkérdezzék az énekes-szövegírót a tartalommal kapcsolatban.

 

Mindezzel együtt a beszélgetés akkor kezdett igazán komolyan vehetővé, izgalmassá és érdekessé válni, amikor ténylegesen az este témájára – a dalszöveg-szerzésre – fókuszáltak. Ez a szekció tartalmas és tanulságos volt. Kicsit közelebb hozta a közönséghez az Antares zenekart. Erre a kezdés tükrében szükség is volt. Annak megerősítését pedig, hogy nem volt hiábavaló ellátogatni a Hajóra ezen az estén, a zenei blokk jelentette.

 

Az eseményről itt írtunk beharangozót.

 

Az estét itt tudod visszanézni.





 

Fotók: Hajógyár

 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i