Ganxsta Zolee: Dos Diavolos CD és Kartel-debüt újra

megjelenés:
2023-12-29 16:06:07

napi megtekintések: 2

megtekintések száma: 115

Sírásó címmel megjelent a Dos Diavolos, azaz Ganxsta Zolee és Takács Vilkó delta blues duójának lemeze. Emellett újra kiadták a Ganxsta Zolee és a Kartel első, 1995-ös albumát is.

 

A Dos Diavolos megalakulásában komoly szerepet játszott a koronavírus


A kényszerű bezártságban 2020-ban együtt jammelt a Kartel két tagja, a rapper Ganxsta Zolee és a gitáros Takács Vilkó, ebből jött létre az új projekt.


A vadnyugati hangulattal átitatott projektet segítette, hogy a pandémia alatt Ganxsta autodidakta módon megtanult gitározni - legalábbis annyira, hogy alapakkordokat alá tudjon fogni a számötleteknek. Eközben Takács Vilkó a stúdiózásban fejlesztette ismereteit, így a páros otthoni körülmények között is mindent rögzíteni tudott.


A Dos Diavolos első lemeze a 2020-ban kiadott Egyenesen a mocsárból című anyag volt, amely kedvező fogadtatást kapott. A mostani folytatáson, a tizenhárom számot felvonultató Sírásón a delta blues műfajára jellemző zenei megoldásokat frappáns szövegek egészítik ki. A számokban Ganxsta Zolee inkább énekel, mint rappel.


"Az első lemeznél nem volt kiforrott irány és hangzás, de most ráálltunk arra, hogy a lehető legautentikusabb legyen a lemez, és minél jobban meg tudjon szólalni" - idézte Takács Vilkót az MTI-hez eljuttatott közlemény. A GrundRecords gondozásában kiadott Sírásó lemezbemutató koncertje a tervek szerint 2024 tavaszán lesz.


A két zenész alapcsapata, az 1995-ben alakult gengszter hiphop együttes, a Ganxsta Zolee és a Kartel új stúdióalbumot legutóbb tavaly jelentetett meg A bohóc címmel. A BPCD (Budapest Vinyl) most 28 év után ismét kiadta CD-n a Kartel első lemezét, az Egyenesen a gettóból című korongot.


Az újramaszterelt anyagon még a kezdeti, meglehetősen nyers Kartel hallható, olyan hiphop-himnuszokkal, mint a Boom a fejbe! vagy a Gettó. A csapat zenei producere már 1995-ben Pierrot volt, akinek a későbbi lemezeken használt hangmintái sokat finomodtak.


Van ebben a lemezben valami bájos naivitás


"Nagypofájú gyerekek hülyültek funky ütemekre, és a szövegeket egy fél országnyi hülyegyerek kiabálta velük".


A Ganxta Zolee és Kartelt Zana Zoltán, a Sex Action egykori dobosa, vagyis Ganxsta "Döglégy" Zolee 1995-ben alapította. A csapat, amelyet szókimondó (gyakran vulgáris) szövegek jellemezték, szinte azonnal hatalmas népszerűségre tett szert Magyarországon. A Kartelben az első lemezen Zana Zoltán, Bándy István (Ganxsta Steve), Sámson Gábor (O.J. Sámson), Tóth Lóránd (Lory B), illetve Kalmár László (Big Daddy Laca) szerepelt.


A Kartel 1997-ben jelentette meg a Jégre teszlek című anyagot, majd két évvel később a Helldorádót, amely 50 ezer példányban fogyott. A csapat eddig tizenhárom stúdiólemezt készített.


Fotó: Dos Diavolos

 

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i