A Raklap-sztori: zenés dokumentumfilm

megjelenés:
2023-12-29 18:54:19

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 157

Hogy juthat el egy szemtelenül fiatal erdélyi zenekar szinte egy év alatt a Budapest Park színpadára? Mit gondolnak erről szüleik, hiszen sokuk még az érettségi előtt áll? Meg egyébként is, milyen Sepsiszentgyörgyön élni, ott tényleg mindenki sálas művészember? Többek között ezeket is megtudhatjuk a Raklap zenekart bemutató dokumentumfilmből.


A Raklap nevű erdélyi zenekar Szia mama c. dalával tört be a köztudatba 2022 szeptemberében. Azóta négy további klippel és egy nagylemezzel jelentkeztek a középiskola elvégzése közben (a tagság egyik fele már le is érettségizett), 2023 májusában pedig 


a Budapest Parkban is bemutatkozhattak a Kispál és a Borz előzenekaraként.


A rendkívüli sztorira a Happy Fisherman Agency is felfigyelt, akik most egy dokumentumfilmben mutatják be a zenekar eddigi történetét.





A Happy Fisherman Agency a Fishing on Orfű fesztivált szervező szakemberek zeneipari szolgáltató irodája. „Nem lehetett szó nélkül elmenni a tehetségük mellett, amelyhez hasonlóval rég találkoztunk. Az ilyen produkciókat támogatjuk szívesen, pláne, ha ennyire fiatalok alkotják, és pláne mikor kiderül, hogy több, mint 700 km-re élnek tőlünk.” – mondta el Egyedi Péter, a Fishing és a HFA egyik vezetője.


A dokumentumfilm főszereplője, a Raklap-sztori felgöngyölítője Sallai Dénes Dé:Nash, előadóművész, néprajzkutató, szenvedélyes utazó (de „nem turista”).


„Roppant izgalmasnak tűnt a küldetés, hiszen a Raklap igazán kellemesen huncut zenekarnak tűnt, valamint nagyon kedvelem Erdélyt, ám Szentgyörgyre még sosem látogattam el. Amikor kiderült, hogy húsvétkor lenne lehetőség megnézni, nem volt kérdés, hogy örömmel elvállaljam a felkérést.” – mondta el az utazásról.

A stáb 2023 húsvétján forgatott örök emlékeket szerezve, hiszen a zenekarral töltött időn túl közösségi tojásfestésben, közös locsolkodásban is részt vehettek Sepsiszentgyörgyön. „A Raklap-sztori nem elsődleges, de nagyon fontos dimenziója az erdélyiség, az erdélyiek Magyarországhoz, a magyar kultúrához való viszonyulása és az ottani zenei lehetőségek feltárása volt. Akit csak ez a vonatkozása érdekelne a történetnek, annak is örömmel ajánljuk a Raklap-sztorit!” – tette hozzá Egyedi, aki Kálocz Tamással, a Fishing főszervezőjével közösen rendezte és vágta a filmet.

 

További lelkesítőként pedig idézzük, ahogy a film végén Dé:Nash summázza élményeit: „Utazásom eredményeként, afféle konklúzióként pedig nagyon jó szívvel tudom ajánlani mindenkinek csakúgy Sepsiszentgyörgyöt, mint a Raklap koncertjeit!” 


A zenekar legközelebb január 26-án lép fel az Akvárium klubban, a Zækar társaságában.




Fotók: Raklap

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i