Kodály Zoltán országa: a könnyűzene méltó helyre került a hazai egyetemi képzés palettáján

megjelenés:
2024-01-22 08:46:47

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 120

Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában is van felsőfokú, könnyűzenei oktatás, Közép-Európában azonban eddig erre nem volt példa. A Kőbányai Zenei Stúdión kívül csak a Zeneakadémia jazz-szakán lehetett – minimális mértékben – egyetemi szintű könnyűzenei képzésben részesülni.


2024 szeptemberétől elindul a felsőfokú könnyűzenei képzés – Magyarországon elsőként – a Miskolci Egyetemen. Az induló alapszak a jövőben mesterképzéssel is bővülhet.


– Korábban – felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárként – igyekeztem meggyőzni az államigazgatásban dolgozó kollégákat, hogy szükség van egy ilyen szakképzésre hazánkban. 2019-ben – akkor már a Miskolci Egyetem munkatársaként – Póka Egonnal közösen kezdtük el kidolgozni a három éves alapszak felépítését. 


Az egyik legfontosabb szempontnak a magas színvonalat tartottuk. Ez a képzés akkor lesz minőségi és terjeszti a világban a magyar könnyűzene jó hírét, ha olyanok képviselik, akiknek neve van a szakmában


– részletezte a Miskolci Egyetem rektora a sajtótájékoztatón.





Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora méltatta a projekt létrejöttében Póka Egon és Pap Sándor dékán jelentőségét is. 


A könnyűzene immár méltó helyet foglalhat el a hazai felsőfokú képzés palettáján is.


A Miskolci Egyetemen tanítanak majd az egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának oktatói mellett olyan Kossuth-díjas művészek is, mint Kovács Kati és Tátrai Tibor.


A Póka Egon Művészeti Akadémián (PEMA) 2024 szeptemberében indul el a kortárs könnyűzene BA-képzés nyolc szakirányon (basszusgitár, billentyűs hangszerek, szaxofon, harsona, trombita, gitár, ütőhangszerek és ének). 

 

– Édesapám, Póka Egon – látva azt, hogy a Kőbányai Zenei Stúdióval olyan összetartó közösséget hozott létre, amely generációkon ível át – tudta, hogy a következő lépés a felsőfokú könnyűzenei képzés megvalósítása. Az elmúlt öt évben nagyon sok nehézséggel és akadállyal néztünk szembe, de 2024 szeptemberétől megvalósul a misszió, amelyért dolgoztunk – kezdte gondolatait Szakadáti-Póka Vanessza.


– Kodály Zoltán országaként nem engedhetjük meg magunknak a műveletlenség luxusát. Ez vonatkozik a komoly- és a népzene mellett a könnyűzenére is


– hangsúlyozta az egyetem rektora.

 

A Kortárs Könnyűzene Alapképzési Szak akkreditációs anyagának kidolgozásában a hazai könnyűzenei élet szakemberei, a kapcsolódó társterületek szakértői, valamint az iparág elismert szereplői vettek részt és több mint háromezer-ötszáz oldalnyi tananyagot állítottak össze az induló, nyolc szakirány számára.

 

A hároméves BA képzés kifejezetten gyakorlat-orientált lesz.


A gerincét a zenekari foglalkozások alkotják. A tantermeket úgy alakítják ki, hogy a diákok a lehető legtöbbet tanulhassanak a szakma képviselőitől, aktív zenészektől. Emellett lesznek workshopok, intenzív kurzusok és elméleti oktatás is. 


A könnyűzene-történet elmélete mellett szakmai angol, jogi, gazdasági és vállalkozási ismeretek, valamint előadóművészet, színpadi mozgás és retorika is szerepel majd a tantárgyak között. 


– A zeneiskolában nőttem fel és huszonöt éven át néztem, ahogyan cserélődnek a generációk, de egyetlen dolog nem változott: a lelkesedés és a lelkük legmélyéről jövő meggyőződés. Az a feladatunk, hogy egyetemi keretek között a korábban tanultak finomhangolását elvégezzük – hangsúlyozta Szakadáti-Póka Vanessza. 


További részletek itt találhatók.





 

 

Fotók: Zeneszöveg.hu

 


Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i