Kovács Kati exkluzív - a legendás énekesnő a miskolci egyetem felsőfokú könnyűzenei képzésről mesél

megjelenés:
2024-01-26 12:51:19

napi megtekintések: 1

megtekintések száma: 144

- A Miskolci Egyetemen 2024 szeptemberében indul az első hazai könnyűzenei felsőfokú képzés és te leszel az ének szakirány felelőse. 

- Minden dalnak nagyon fontos a szövege és a zenei alapja is. De tagadhatatlan, hogy az előadásmód és az előadó karaktere legalább annyira meghatározó a dal születése szempontjából. Ha valaki különleges hangszínnel rendelkezik és azonnal felismerhető, mint ahogyan Demjén Ferenc, Charlie vagy Keresztes Ildikó (utóbbi szintén tanít majd az egyetemen – a szerk.), az rengeteget hozzáad az előadásmódhoz. Remélem, hogy sikerül majd átadnom a sikeres színpadi előadásmód mikéntjét a tanulóknak, de örülnék, ha olyasvalakivel taníthatnék, aki nálam jobban ért a pedagógiai neveléshez.


- Úgy látod, hogy túlzottan szigorúan követeled meg a minőséget és a színvonalat?

- Oláh Ibolya – aki meglátásom szerint kiváló énekesnő – mondta amikor zsűriztem, hogy kicsit szigorú vagyok. Tény, hogy nem szeretek véleményt formálni az emberekről. Az azonban szórakoztat, ha valakinek sajátos elképzelése van az alkotói folyamatról, hiszen minden dalt meg lehet újítani, az eredetihez képest egészen más formában karakteressé tenni – ez nagyon izgalmas folyamat lesz az egyetemi képzésben is.


- Mi alakítja ki a dal végleges formáját? Mitől lesz kerek egész az adott szerzemény?

- A zene, a szöveg és a színpadi kiállás az a mesterhármas, amelyből mindez összeáll. Tagadhatatlan azonban, hogy a dal végső formáját az előadó egyénisége alakítja ki. Azok a szerzemények az igazán jók, amelyek a capella is tökéletesen megélnek.


Részletes információk a képzésről itt érhetőek el.


Fotó: Petőfi Kulturális Ügynökség

Tudod mi az a MOODLYRIX

Egy olyan hangulatkártya, melynek segítségével pillanatnyi érzelmeidet tudod kifejezni. Keresd a fejlécben a kis hangulat ikonokat.

i